Tane verimi çok yüksek (400-800 kg/da), dane dökmeyen erkenci çeşittir. Tane üretimleri için kullanılacak tohumluk miktarı (16-18 kg/da), yeşil ot amacıyla yetiştirilmesi halinde tohumluk miktarı (18-22 kg/da) artırılmalıdır. Dekara 14-17 kg/da azot (N) ve 3-5 kg/da fosfor (P2O5) olacak şekilde gübreleme yapılmalıdır.
Yulaf ekimi, buğday için kullanılan ekim makineleriyle yada serpme olarak yapılabilir. Ağır tavlı topraklarda ekimi yüzlek, kuru tarım alanlarında ekimi derin yapmak uygundur. Tohumluğun 1000 tane ağırlığı 25 g'ın altında olması istenmez. Dekara 17-18 kg tohum yeterlidir.
Yulaf hasadı ana saptaki tanelerin sarı olum ile tam olum arasında olduğu dönemde yapılmalıdır. Hasat işleminin bitkinin sapları tarlada kalacaktır. Bu sapların harman işlemi hasattan 3-5 gün sonrasında gerçekleştirilebilmektedir.
Ağır tavlı topraklarda yüzlek, kuru tarım alanlarında ise derin ekim yapabilirsiniz. Bir dekara ortalama 17-18 kilogram yulaf tohumu bırakabilirsiniz.
Yulaf serin iklim tahılları içinde en çok su tüketen bitki olduğundan, toprak işlemenin amacı toprakta yeterli su biriktirmek olmalıdır. Bu nedenle yazlık yulaf ekilecekse tarla kıştan önce derin sürülerek ve kesekli olarak kışa bırakılıp, toprakta bol su biriktirilmesi sağlanmalıdır.
İlgili 40 soru bulundu
Ülkemizde en fazla yulaf üretimi Marmara Bölgemizde gerçekleşmektedir. Kocaeli ve Konya illerimizde yulaf üretim miktarı yüksek olup en fazla verim Yalova ilinde sağlanmaktadır.
Dekar başına yulaf veriminin 169-205 kilogramlardan, 233-254 kilogramlara çıktığını belirten Bayraktar, “2000 yılında 314 bin ton olan yulaf üretimi, 2007 yılında 189 bin 99 tona kadar indi. 2008 yılında 196 bin 99 ton olan üretim 2009'da 218 bin 286 tona çıktı.
Türkiye için 15 Ekim- Aralık sonu en uygun ekim zamanı aralığıdır. Yulaf yazlık ekilecekse ekim erken yapılmalıdır. Çünkü yulafta vernelizasyon uzun sürelidir. Ayrıca sıcak ve kurak bastırmadan başaklanmış olacak şekilde ayarlanmalıdır.
Michigan'da yapılan bir çalışmada, yonca yalnız, domuz ayrığı, kılçıksız brom, köpek kuyruğu, çayır salkım otu ile ikili karışım halinde ya da arkadaş bitki olarak yulaf+yonca, ikili karışım+yulaf olacak şekilde ekilmiştir.
Karatay, "İşlem görmemiş tahıllar insan için faydalıdır. Ama işlem görmüşlerin faydadan çok zararı vardır" dedi. Yulafın at yemi olduğunu ifade eden ve işlem görmemiş yulafı bulmanın mümkün olmadığını belirten Prof. Karatay şöyle devam etti: "Endüstriyel işlem görmüş tahıllar tehlikelidir.
Yulafa verilecek gübre miktarı; ön bitkiye, yetiştirilecek yulaf çeşidine, iklim ve toprak koşullarına göre değişmektedir. Genellikle 4 kg azot (N) ve 4-6 kg fosfor (P2O5)lu gübre uygulaması yaygındır. Fosforun tamamı ekimle birlikte, azotun ise yarısı ekimle, diğer yarısı başaklanmaya kadar verilmelidir.
2 teneke/ 16 kg. a tekabül eder.
Yulaf ekim alanları İç Anadolu Bölgesinde yoğunlaşırken, en fazla alana sahip iller %14,8 ile Ankara, %12,2 ile Sivas ve %7,9 ile Konya'dır. Marmara bölgesi de ekim alanı en fazla olan ikinci bölge olup, Kocaeli, Balıkesir ve Çanakkale toplam ekim alanlarının yaklaşık %12 sini oluşturmaktadır.
Mikado® 85 WG buğdayda çıkış sonrası kullanılan hem dar hem genil yapraklı yabancı otları kontrol eden bir çözümdür. Buğday hasadından sonra aynı tarlaya ekilebilecek mahsüllere olumsuz etkisi yoktur. Püsküllü çayır, yabani yulaf, gökbaş ve papatya kontrolünde başarılı sonuç veren bir yabancı ot ilacıdır.
Kahvaltılık gevrekler paketleri açılmadığı takdirde, kutunun üzerindeki tarihten sonraki 6 ila 8 ay boyunca tüketilebilir. Paketi açılmış kahvaltılık gevrek ise 4 ila 6 ay boyunca taze kalır. Pişmiş yulaf lapası gibi kahvaltılıklar ise buzdolabında 4-5 gün dayanabilir.
Yulaf; at, sığır, ruminant, koyun, köpek, domuz ve kümes hayvanları için yem ham maddesi olarak kullanılır.
Sebzecilik: Açık tarla yetiştiriciliği için toprak gübrelenerek sürülmeli, ay sonuna doğru domates, biber, patlıcan bideleri tarlaya aktarılmalıdır. Kışlık sebzelerin hasadına devam edilir. Bezelye, bakla, soğan, fasulye, bamya tohumları ekilir.
Arpa ve yulaf arasındaki temel fark, arpanın tahıl otu olarak yetiştirilen birincil bir ürün olmasıdır. Yulafın ise buğday ve arpa gibi birincil tahıl otlarından elde edilen ikincil bir ürün olmasıdır. Hem arpa ve hem de yulaf, insan tüketimi uydundur ve aynı zamanda yem olarak da kullanılırlar.
Yulaf ezmesinin yanında tükettiğiniz gıdalar kilo almanıza sebep olabilir. Süt, kuru veya taze meyve gibi yiyeceklerle tüketilebilen yulaf ezmesi aynı zamanda kek ve kurabiye gibi hamur işlerine de eklenebilir. Bu tür durumda tek porsiyonda tükettiğiniz kalori değerleri yükselecektir.
Yulaf tohumu, fazla iklim seçiciliği olmayan bir tohumdur. Buna rağmen kışın çok soğuk olan bölgelerde dondan ve soğuktan zarar görür. Kıyı kesimlerde ve dağ eteklerindeki ovalarda daha rahat yetişir. Yulaf tohumu, yeterli neme sahip fakir topraklarda bile yetişebilir.
Kışına dayanabileceği bölgelerde, yulaf en iyisi kışlık ekilmelidir. Ekim tarihi; kışlık ekimde bitkilerin kışa 3-4 yaprakla girebileceği, yazlık ekimde ise sıcak ve kurak bastırmadan başaklanabileceği tarihe göre seçilmelidir. Yurdumuzda, kışlık ekim zamanı ekim-aralık aylarıdır.
Latince adı 'Avena sativa' olan Yeşil yulaf, bir buğdaygiller familyasındandır. Anavatanı Asya'nın batısı, Avrupa'nın doğusu olarak biliniyor. Ülkemizde Marmara, Ege ve İç Anadolu bölgelerinde yaygın olarak yetişir. Otsu bir tahıl bitkisidir.
Yulaf üretiminde ilk sırayı Rusya ve A.B.D. almışlardır. En yüksek yulaf verimi Avrupa ülkelerinden alınmaktadır. Yulaf, Türkiye serin iklim tahılları ekilişinde ve üretiminde buğday, arpa ve çavdardan sonra dördüncü sırada yer alan bir üründür.
Yulaf besini yulaf ezmesinden ve nişastadan yapılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri