Bodur üretimi olmayan tropik iklim meyve çeşidi olan Avokado fidanlarının üretimi klasik anaçlı olup dönüme 28 fidan dikilebilmektedir.
Avokadolara verilecek dikim aralığı çeşide, toprak yapısına, kültürel uygulamalara ve fidanın kalitesine göre değişir. Bununla birlikte 7x7 m., 6x6 m veya daha az dikim aralığı verilebilir. Daha fazla verim almak amacıyla sık dikim yapıldığında ağaçlar budamayla kontrol altında tutulmalıdır.
Dekara 1000-1500 kg arasında verim alınabilir. Ağacı soğuğa dayanıklı çeşitlerden biridir. -3,3 °C'de zararlanma başlar.
3 YILDA MEYVE VERİYOR, TEK MASRAFI SU
3'üncü yılda bir miktar meyve veren ağaç, 7-8 yaşına geldiğinde maksimum verim seviyesine çıkıyor. 8 yıl sonra bir ağaçtan ortalama 500 meyve alınıyor. 600-700 meyve veren ağaçlar da olabiliyor. Avokadolar türüne göre tanesi 7 ile 10 lira arasında alıcı buluyor.
Ortalama profesyonel avakado bahçelerinde ağaçların boyu genelde 6 metre civarında yani nerdeyse 2 katlı bir ev yüksekliğindedir.Verime geçmiş bir avokado ağacı 10. Yaşından sonra üzerindeki çeşide göre 400 adet ile 800 adet arasında bir meyveyi rahatlıkla verebilmektedir.
İlgili 42 soru bulundu
Avokado aynı zamanda suyu da seven bir bitkidir. Sürekli nemli kalmalıdır ama bunu da abartmamak gerekir.
Meyveler Kasım – Ocak arasında olgunlaşır. -5°C kadar dayanabilen B tipi bir avokadodur. Yapraklarında anason kokusu mevcuttur. 4) FUERTE: Bu da ailemin favorisi, en lezzetli çeşitlerden biridir. İsmi İspanyolca güçlü kelimesinden gelir.
Avokado yetiştiriciliği oldukça karlı ve çok kolay yapılan bir yetiştiricilik çeşididir. Avokado yetiştiriciliği için devlet desteği veriliyor. Profesyonel bir şekilde avokado yetiştiriciliği ile uğraşanlar devletin meyve bahçeleri için verdiği hibe desteğinden yararlanabilirler.
BİR AĞAÇTAN 3 YIL SONRA VERİM ALINIYOR
Avokado, türüne göre tanesi 7 ile 10 lira arasında alıcı buluyor. Bir ağaçtan en verimli döneminde 3 bin 500 lira kazanç elde ediliyor. Yetiştirilmesi aşamasında hiçbir ilaç kullanılmayan ağaca, sadece su ve zaman zaman gübre ile destek vermek yeterli oluyor.
Akdeniz iklimlerinde, tek bir ağaç kuru ve ılık yaz aylarında haftada 51 mm'ye (2 inç) kadar suya ihtiyaç duyabilir. Daha spesifik bilimsel verilere dayanarak, sıcak iklimlerde avokadonun su kullanımı ilkbaharda günde yaklaşık 45 litre (l / gün), yazın 136 ila 220 l / gün ve sonbaharda 121 l / gündür (2, 3).
Avokado bahçesi tesis edilecek arazi, kuvvetli rüzgârlardan nispeten korunmuş ve fazla soğuk olmayan yerlerde olmalıdır. Düşük sıcaklıklardan etkilenme avokado çeşitlere göre -2 0C ile-6.5 0C arasında değişmekte ve Hass -1.1 0C'ye kadar dayanabilmektedir.
Avokado, tropikal ve subtropikal iklimlerde yetişen bir bitkidir. Avokado ağaçları, don olayları, düşük sıcaklıklar, ani sıcaklık dalgaları ve şiddetli rüzgardan çok çabuk etkilenen bir meyvedir. Ülkemizde avokado yetiştiriciliği Akdeniz Bölgesi'nin iklim koşullarında elverişli bir şekilde yapılır.
Avokado yetiştirmek için, meyvenin içinde yer alan çekirdeğe ihtiyacınız olacaktır. Çekirdeğin taze olmasına dikkat etmek gerekir. Ilıman iklim bu meyvenin yetiştirilmesinde uygun olacaktır. Bu sebeple avokado bitkisi soğuk kış şartlarında yetişmesi zordur.
Avokado yetiştiriciliğinde en yaygın kullanılan gübreler azotlu gübrelerdir. Genç ağaçlarda azotlu gübreleme her yıl artan miktarlarda ve dikkatli yapılmalıdır. Gübreler genç ağaçların gövdesine temas ettirilmemeli, gövdeden 20-50 cm uzaklıktaki taç izdüşümüne verilmelidir.
Diğer birçok meyve veren ağaç gibi avokadoların da üretimi en üst düzeye çıkaracak, verimi ve kaliteyi dengeleyecek, ekimini kolaylaştıracak arzu edilen bir şekil / yapı ve boyut elde etmek için budanması gerekir.
Avokado çekirdeğinin öncelikle filizlenmesi yani çimlenmesi lazım: Filizlenme aşaması için yaklaşık 8 hafta kadar beklemelisiniz.
Avokadoların olgunlaşması için en uygun sıcaklık 15-24 °C arasındadır. 15 °C ideal sıcaklık olmasına rağmen olgunlaşma çok yavaştır. 25 °C'de olgunlaşma hızlı olmaktadır ancak et daha yumuşak olmakta, aşırı bozulma ve renk kaybı meydana gelmektedir. Avokadoda muzda olduğu gibi olgunlaştırmak için etilen kullanılabilir.
Uzmanlar, mini avokadoların farklı bir tür olmadığını, büyük avokadolarla aynı ağaçta yetişen, döllenme-tozlanma sorunu nedeniyle büyümemiş avokadolar olduğunu, normaline göre fiyatının biraz daha pahalı olduğunu açıkladı.
Aşılanmamış avokado da meyve verir.
Avokadot Fidanı Üretim ve Aşılaması
Aşılı avakado fidanı üretimi sadece avakado çöğürü üzerine aşı yapılarak üretilebiliri.Bunun haricinden turunç veya üç yaprak türevi herhangi bir anaç kesinlikle kullanılmaz.
Avokado üretiminin yaklaşık yüzde 80'i Antalya'da ve özellikle de Alanya ve Gazipaşa ilçelerinde yapılmaktadır. Mersin de en fazla avokado yetiştirilen ikinci kenttir. Alanya'da 10 binden fazla avokado ağacı bulunuyor. Alanya üreticileri, Türkiye avokado ihtiyacının yüzde 70'ini karşılıyor.
Avokado Fidanı Ne Zaman ve Hangi Ayda Dikilir? Avokado fidanları genelde ilkbahar mevsiminde yapılmaktadır. Soğuk tehlikesinin en az olduğu ay olan mart ayı ya da nisan ayı içerisinde ekim yapılmalıdır. Eğer don riski yok ise sonbahar mevsiminde de ekim yapılabilmektedir.
Avokadolar olgunlaştıktan sonra saklamanın en ideal yolu onları buzdolabında saklamaktır. Olgunlaşmış avokadonu buzdolabında 2-3 gün süreyle aynı tazelikte saklayabilirsin. Avokadoların oda ısısında olgunlaşmalarını beklerken ise birbirlerine değdirmemelisin çünkü değdikleri noktalardan kararma yapabilir.
Avokado Orta Amerika kökenli herdem yeşil bir semitropik iklim meyve türüdür. Anavatanı Meksika'dan Guatemala'ya kadar olan bölgenin doğu ve orta dağlık alanlarından başlayarak Orta Amerika'nın Pasifik okyanusu kıyılarına kadar uzanmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri