Kemoterapi tedavisi temel olarak erken evre, erken tanı meme kanseri olgularında operasyon öncesi veya sonrasında şeklinde uygulanabilir.
Erken evre kanserlerin büyük çoğunda yalnızca cerrahi veya bazen radyoterapi tedavileri yeterli olmaktadır. Evre 3-4 ve/veya greyd derecesi 2-4 arasında olan orta ve ileri evre kanserlerde çoğunlukla kemoterapiler tedavilere eklenmektedir.
Evre 1 ve 2: meme kanserinde cerrahi müdahale yapılır. Cerrahi müdahale ardından kemoterapi uygulanıp uygulanmayacağına karar verilir.
Meme kanserinin sık görülmesi, sıklığın giderek artması, erken evrede tedavi edilebilir olması ve erken evrede tanı koyulabilmesinin günümüz koşullarında mümkün olması meme kanserinin önemini arttırmaktadır.
Evre 1: Kanserin bu evresine erken evre ya da başlangıç evresi de denebilir. Kanserli hücreler, bulundukları organla sınırlıdır. Doktorunuz kanserin türüne göre Evre 1'i detaylandırabilir. Kanserli hücrelerin bulunduğu organdaki yayılımına bağlı olarak Evre 1a, Evre 1b gibi isimlendirilebilirler.
İlgili 16 soru bulundu
Ortalama olarak 4 veya 5 gün hastanede kaldıktan sonra taburcu olabilirler. Ameliyattan sonra 2 hafta içerisinde tüm aktvitelerini yapabilirler. Birinci evre akciğer kanserinde ameliyat sonrası hastalıktan tam olarak kurtulma oranı tüm akciğer kanseri evreleri içerisinde en yüksek olandır.
Erken evrede, yani henüz başka organlara yayılmadan teşhis edilmiş bazı kanserlerde beş yıllık sağkalım oranı yüksektir; % 85-100 arasındadır.
Evre-1; Tümör boyutunun 2 cm.'den daha küçük olmasıdır ve tümör başka bir yere yayılmamıştır. Evre-2; Tümör boyutunun 2 ve 5 cm. arasında olmasıdır. Fakat burada bazı alt gruplarında tümör hücreleri koltuk altı bezlerine miktarı fazla olmamakla birlikte yayılım yapabilir.
Eğer erken evre teşhis edilmiş bir tümörümüz varsa ve biyolojik özellikleri iyi bir tümörse kolay kolay nüksetmezken teşhis edil zaman meme dışına taşmış tümörlerde özellikle de biyolojik davranışı kötü olan triple negatif üçlü negatif dediğimiz tümörlerde hastalığın tekrarlanma olasılığı oldukça yüksek.
Çünkü erken evre meme kanserli hastalar tamamen iyileşerek kanserden kurtulabiliyor. Hastanın yaşamının kurtulmasının yanında fiziksel görünümü de erken tanı sayesinde olumsuz etkilenmiyor.
Memede Kanser 1.
Bu evrede yapılan tedaviler sonrası hastanın sağ kalımı diğer evrelere kıyasla daha iyidir. Bu evrede genellikle lenf bezine tümör sıçramamıştır. Burada en sık uygulanan tedavi yöntemi meme koruyucu cerrahi olup, hastaya sonrasında mutlaka radyoterapi gerekmektedir.
Amaç, vücudun başka yerlerine gitmiş olma olasılığı olan kanser hücrelerinin yok edilmesi. Adjuvant kemoterapiye, ameliyatınızdan sonra en kısa zamanda başlamanız gerekiyor. Eğer bir engel yoksa, ameliyat tarihinden itibaren, yaklaşık 3-6 hafta sonra başlayabilirsiniz.
Meme kanserinde kemoterapi çoğunlukla cerrahi sonrası uygulanıyor. Bazı özel durumlar dışında cerrahi uygulanamayan lokal ileri meme kanserli veya diğer organlara yayılmış ileri evre meme kanserli hastalardaysa kemoterapi, genellikle ilk uygulanan tedavi yöntemi oluyor.
-Hastalığın geri gelme riskini azaltmak için 6 ay ara ile toplam 4 doz uygulanır.
Kemoterapide kullanılan ilaçlar damar yoluyla (intravenöz) veya ağızdan alınarak (oral) uygulanabilir. İlaçların damar yoluyla verilmesi durumunda kemoterapi seansları haftalık veya iki haftada bir gerçekleştirilebilir ve her seans ortalama 2-4 saat sürebilir.
Memede Kanser Evreleri
Meme kanserleri, tümör büyüklüğü, lenf bezine sıçrama (yayılma) durumu ve lenf bezinin yeri, vücutta yayılımına göre 5 evreye ayrılırlar.
Evre I-II meme kanserli hastaların %30,6`sında kemik iliğinde metastaz bulunmuştur. Bunun anlamı konvansiyonel tanı yöntemleri ile erken evre tanısı alan bu grup hastalarda primer tümöre standart cerrahi tedavi uygulanmakta ve sağ kalım avantajı elde edilmektedir.
Estrojen ve/veya progesteron reseptörü pozitif tümörlerde tümör çapı, hastanın evresi, hücre çekirdeğinin durumu (grade),koltuk altına sıçrama olmadığı durumlarda bazen sadece hormonoterapi, yani bu hormon reseptörlerini kapatacak ilaç tedavileriyle hasta, meme kanseri için kemoterapi uygulanmadan tedavi edilebilir.
Meme Kanserinde Geç Nükslere Dikkat!
Prof. Dr. Bala Başak Öven, geriye dönük çalışmalardan elde edilen veriler doğrultusunda, 20 bin meme kanserli hastada 15 yıl sonra hastalığın tekrar etme olasılığının %9 civarında iken bu oranın 25 yıllık takip süresince olarak gösterildiğini söyledi.
Kanserin ilk evresinde memedeki tümörlü dokunun çapı 2 santimetreden küçüktür ve koltuk altı bölgesinde lenf bezi büyümesi görülmez. Evre 1 olarak adlandırılan bu dönemde tanı alıp tedavi edilen kişilerde 5 yıl sonrası sağ kalım oranı %98'dir.
Meme kanseri tedavisi hastanın hangi evrede olduğuna bağlı olarak değişir. Evre 0'da ameliyat sonrası kemoterapi tedavisine gerek duyulmayabilir. Çoğu zaman radyoterapi de tedaviye eklenir. Evre I ve II 'de kitle küçük olduğu için önce ameliyat ardından kemoterapi uygulanıp uygulanmayacağına karar verilir.
Meme Kanseri hücrelerinin büyümesi, yaklaşık olarak 1 cm3'lük bir kitle haline gelmesi için 7 yıl ile 10 yıl arasında bir zaman geçmesi gerekiyor. Tüm bu iyi haberlere karşılık maalesef bir çok meme kanseri vakasında teşhis için geç kalındığını görüyoruz.
En kolay atlatılan kanser türü: Meme kanseri, prostat kanseri, testis kanseri, tiroid kanseri, melanom. Meme kanserinde yaşam oranı yüzde 99 olduğu için, en zararsız kanser türü olarak görülmektedir.
Meme kanseri sıklıkla uzak metastaz görülen bir kanser tipidir. Meme kanserinin en sık metastaz yaptığı yer kemiktir. Kemik metastazlarının da en sık yerle- şim yeri vertebradır ancak kaburga kemiğine olan metastazlar ise daha nadir görülmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri