İşte karbonmonoksit zehirlenmesine neden olan bazı yaygın faktörler: Yanma süreçleri: Karbonmonoksit genellikle yanma süreçleri sırasında ortaya çıkar. Evlerde, ısıtma sistemlerinde, sobalarda, ocaklarda, şöminelerde veya araç egzozlarında yanma meydana geldiğinde karbonmonoksit gazı açığa çıkabilir.
Birçok gaz türünde olduğu gibi karbonmonoksit gazı da renksiz, tatsız ve kokusuzdur. Odun, benzin, odun kömürü vs. gibi maddelerin yanmasından dolayı ortaya çıkar.
Karbonmonoksit gazı; doğal gaz, gaz yağı, benzin, tüp gazı, kömür ve odun gibi yapısında “karbon” bulunan yakıtların yanması veya tam olarak yanmaması sonucunda oluşan dumanda yer alan zehirli bir gazdır.
Bir karbon ve bir oksijen atomundan oluşan, zehirli bir gaz olan karbonmonoksit (CO), doğal gaz, tüp gazı, gaz yağı, benzin, kömür ve odun gibi yakıtların yanması ya da tam olarak yanmaması sonucu oluşur.
Lodoslu havada yakılan soba, ev içinde bulunan tüplü şofben, ev içinde çalışan jeneratör, menfez olmayan odada yakılan soba akut karbonmonoksit zehirlenmesine neden olur. Akut karbonmonoksit zehirlenmesinin ilk belirtileri gribal enfeksiyona benzer. Burunda yanma, kaşıntı.
İlgili 19 soru bulundu
Doğada en çok fosil yakıtlar ve odun gibi karbon bazlı yakıtların eksik yanması sonucu oluşur. (Tam yanma sonucu karbondioksit ortaya çıkarken, oksijen yetersizliği veya ısının düşük olması nedeniyle eksik yanma gerçekleşir, karbonmonoksit ortaya çıkar.) Volkanlar ve orman yangınları doğal karbonmonoksit kaynaklarıdır.
Karbonmonoksit; renksiz, tatsız, kokusuz, parlayıcı, toksik bir gazdır. Çok yüksek yayılma yeteneğine sahiptir (tavanlara ve duvarlara nüfuz eder). Karbonmonoksit havadan ağır mı sorusuna istinaden; havadan daha hafiftir, bu nedenle havanın üzerine yükselir ve odanın içinde ise tavana en yakın kısımda birikir.
Yapısında karbon olan belirli bir maddenin yanmış olması ya da tam olarak yanmaması ile karbonmonoksit gazı açığa çıkar. Zehirlenmelerde önemli bir sağlık sorununa neden olduğundan dolayı da sessiz katil şeklinde de isimlendirilir. Bunun ile birlikte yakıt yakmakta olan cihazlar da karbonmonoksit üretirler.
Kapalı veya kötü havalandırılan ortamlar: Kapalı veya kötü havalandırılan yerlerde karbonmonoksit birikimi daha olasıdır. Özellikle küçük ve havalandırması zayıf alanlarda, karbonmonoksit gazının yoğunluğu artabilir ve insanlar bu gazı soluyabilir.
Saf hava; başta azot ve oksijen olmak üzere argon, karbondioksit, su buharı, neon, helyum, metan, kripton, hidrojen, azot monoksit, karbon monoksit, ksenon, ozon, amonyak ve azot dioksit gazlarının karışımından meydana gelmiştir.
Toksik özelliğinin yanında çok yoğun konsantrasyonlarda yanıcı/patlayıcı özellik gösterir ve mavi alev çıkararak yanar.
Kişi hızla ortamdan uzaklaştırılmalı, açık havaya çıkılmalıdır. Acil Yardım Servisi (112 Hızır Acil) aranmalıdır. Açık havaya çıkıldığında ya da tehlikeden uzaklaşıldığında, ağız ve burun temizlenmeli, nefes alıp vermesi durmuşsa, suni solunuma( Temel Yaşam Desteğine) başlanmalıdır.
Kimyasal boğucu gazlar : Karbonmonoksit (CO), Hidrojen sülfür (H2S), Hidrojen siyanür (HCN), vb. dir. Havadaki oksijenin yerini alarak oksijen azlığından kaynaklanan boğulmaya sebep olurlar. ➢ Renksiz kokusuz gazdır.
Yanmalar sırasında açığa çıkar (orman yangınları, fosil yakıtların yanması vb.) Yanar dağlardaki volkanik patlamalar sonucunda açığa çıkar. Hücresel solunum ile atmosfere iletilir. Çözünen kireç taşları ve karbonatlı kayaçlar karbondioksiti serbest bırakır.
Yangın Sonucu Açığa Çıkan Gazlar
Bu gazlar yangın gazları olarak adlandırılır ve patlayarak yanma özelliği taşımalarının yanı sıra yanmayı da artırır. Yanma sonucunda karbondioksit (CO2), karbonmonoksit (CO), su buharı (H2O), oksijen (O2) ve azot(N2) gibi gazlar doğal olarak oluşur.
Solunum ve yanma sonucunda açığa çıkan gaz KARBONDİOKSİT GAZI olacaktır.
Atmosferdeki sera gazları insan faaliyetleri, üretim ile tüketimin artması, aşırı fosil yakıtlarının kullanımı nedeniyle her geçen gün artıyor.
Karbondioksit ve karbonmonoksit birbirinden iki ayrı bileşiktir. Karbonmonoksit CO şeklinde Karbondioksit ise CO2 şeklinde gösterilir. Yani yapısal olarak aralarında fark vardır. Karbonmonoksit bir oksijen atomuyla oluşurken karbondioksit iki oksijen atomu ile oluşur.
Karbonik anhidraz enziminin etkisi ile karbonik asit H2O ve CO2 haline gelir. CO2 alyuvar içinden çıkarak önce plazmaya oradan da alveollere geçer. ✔ CO2 ve H2O difüzyonla akciğere geçerek soluk verme ile dışarı atılır.
Cildin kiraz kırmızısı renklenmesinin vücut yüzeyinin en karakteristik görünümü CO zehirlenmeleridir. Bu genellikle %30'u aşan COHb konsantrasyonlarında görülmüştür. Otopsi, COHb ve karboksimiyoglobin oluşumuyla benzer kiraz kırmızısı rengine sahip kan, organ ve kasları ortaya çıkarmaktadır.
CO havadan ağır bir gaz olup, iyi havalandırılan kapalı ortamlarda bile hızlı bir şekilde birikebilir (2).
Şofben zehirlenmeleri de genellikle gaz kaçaklarından değil, özellikle kışın yeterli havalandırma yapılmayan yerlerde, oksijen oranının düşmesi ve karbonmonoksit oranının yükselmesi sonucu gerçekleşmektedir. Bu nedenle şofbenin kullanıldığı yere sürekli temiz hava girmesi sağlanmalıdır.
Karbonmonoksit zehirlenmeleriyle vücuda anında karışan zehir uyuşmayla başlayıp ölüme götürüyor.
Kaynaksız içerik itiraz konusu olabilir ve kaldırılabilir. Karbonmonoksit, CO formülüne sahip sadece bir karbon ve bir oksijen atomundan oluşan inorganik bileşiktir Karbonmonoksitte karbon ve oksijen arasında üçlü bağ vardır.
Gazda bulunan karbonmonoksit zehirli, renksiz ve kokusuzdur. Gaz yoğunluğunun miktar ve süresine göre öldürücü bir etkiye sahiptir. Bundan kurtulmanın en kolay yolu, sürekli olarak kombinizin uzman kişi tarafından kontrol edilmesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri