Yapılan güncel araştırmalar, sebebi tam olarak bilinmese de bazı insanlarda saçın çok hızlı (hatta 1-2 günde) beyazlaşabileceğini gösteriyor. Serdaroğlu, ani saç ağarmasına tıpta 'canities subita' denildiğini, aslında saçların renk değişmediğini, renkli olan saçların döküldüğünü söyledi.
Vücudun bağışıklık sisteminin tetiklediği bir reaksiyon olduğu sanılıyor; vücut kendisine karşı harekete geçiyor. Stres durumu daha da ağırlaştırıyor. Korkunç şeyler tecrübe eden insanlarda ani saç ağarması bununla bağlantılı olabilir. Bazı durumlarda beyaz saçlar bu süreçten etkilenmiyor.
Genellikle saçlar 30'lu yaşlar itibarıyla beyazlamaya başlar. Saçlarınızın beyazlamasını tetikleyen birçok neden bulunur. Stres, , hormon dalgalanmaları ve metabolik bozukluklar, düzensiz beslenme ve vitamin eksikliği de saçlarınızın erken beyazlamasına yol açabilir.
B12 vitamini eksikliği, tiroit fonksiyonlarında sorun olması, sağlıklı gıdalar yerine daha fazla abur cubur tüketmek, sürekli stres ve endişe yaşamak, genetik olarak yatkın olmak ve kimyasal saç ürünleri ve zararlı boyalar kullanmak erken yaşta saç beyazlamasına yol açan sebepler arasında gösteriliyor.
Çok sıcak suyla yıkanan saçlar ve sürekli fön makinesi ile kurutulan saçlarda beyazlama oranı yüksektir. Saçların beslenmesi ve beyazların önlenmesi için vitaminler alınmalıdır. B vitaminleri, demir, iyot ve bakırın alınmaması saçın beyazlamasında etkendir.
İlgili 27 soru bulundu
Asıl olarak doğal yaşlanma süreci ve genlerin etkisi büyük olsa da, stresin de saçların beyazlamasında etkili olduğu düşünülüyor.
Yetersiz beslenme, stres, vitamin eksikliği, kalıtım gibi nedenlerin yanı sıra saçı çok sıcak suyla yıkamak, sürekli fönle kurutmak, saç boyası kullanmak, renk veren hücrelerin ölümü, yaşlanma, fazla kimyasala maruz kalma ve ilaç kullanımı saçların erken beyazlamasının nedenlerindendir.
Peygamber şöyle buyurmuştur: “Bu beyaz saçın rengini değiştiriniz ve siyahtan sakınınız.” (Müslim, Libâs, 79 [2102]). Ancak saçı beyazlaşan kimse genç olursa, siyaha boyamasında da bir sakınca görülmemiştir. Çünkü bu durumda siyaha boyanan saç tabii hâline dönüşmüş olacaktır.
Baklagiller, ıspanak, kuşkonmaz, brokoli, lahana, roka gibi yeşil yapraklı sebzeler, karaciğer, yumurta sarısı, portakal, greyfurt, limon ve muzlar en önemli folik asit kaynağıdır. B12 Vitamini, melanositlerin çalışmasını aktive ederek melanin pigmenti üretiminin artmasını sağlar.
Beyaz ırkın yarısında 50 yaşa gelmeden saçların yarısı beyazlaşır. Hep söylenen bir şey olmakla birlikte, saçlar aniden beyazlamaz. Fakat özellikle psikolojik nedenlerle aniden dökülebilir. Beyaz saçlar bilinmeyen bir nedenle bu dökülmeden etkilenmediği için geride kalan saçlar ani beyazlama izlenimi yaratır.
Dünya genelinde yapılan araştırmalara göre, saçlar 34 – 44 yaş aralığında beyazlamaya başlıyor. Fakat bazı insanlarda 34 yaşından önce de beyazlama görülebileceği söylenmektedir. Bu, sağlıksız olduğunuz ya da bir şeylerin ters gittiği anlamına gelmez.
Beyaz saç tekrar siyahlaşır mı veya eski rengine döner mi? Eğer saçlarınızdaki beyazların sebebi genetik veya yaşlanma ise hiçbir şey bu süreci engelleyemez veya tersine çeviremez. Bununla birlikte eğer altta yatan şey tıbbi bir durumsa renk pigmentasyonunun geri dönmesi sağlanabilir.
Genç yaşta saçların ani şekilde beyazlamasının tıbbi açıdan değerlendirilmesinde fayda vardır. Eğer altta yatan bir sebep bulunamadıysa, özellikle 20'li yaşlarda gerçekleşen saç beyazlaması çoğunlukla stres, kalıtım, sigara ve yetersiz beslenme sebebiyle olur.
İnsan bedeni yaşlandıkça saçlarda ve sakallarda ağarma görülür. Bunun nedeni ise, saçların renginden sorumlu olan pigmentin zamanla melanin üretim kapasitesinin azalmasıdır. Melanin üretim kapasitesi ve melanin miktarındaki azalma da saçlarda beyazlamaya neden olur.
Erken Yaşta Saç Neden Beyazlar? Sanılanın aksine saçların beyazlaması sadece yaşa bağlı bir sorun değil birçok farklı faktörün birleşmesiyle her yaşta karşımıza çıkabilir. Birçok insanın problemi haline gelen saç beyazlamasında en önemli faktörün genetik olduğunu bilmeniz gerekir.
İşte saçlarınızı erkenden beyazlatan o hatalar... Her birey bir noktada stresle uğraşır, ancak kronik stres uykusuzluk, kaygı ve iştah değişikliği gibi saç problemlerine yol açabilecek sorunlara yol açabilir. Bütün bunlar saçlarımızı ciddi şekilde etkileyebilir ve erken beyazlamaya neden olabilir.
Biyotin eksikliği genetik temelli olabilir, bunun yanında hamilelerde de ortaya çıkabilir. B7 vitamini eksikliğinde saçlar hızlı beyazlar, saç dökülmesi de görülebilir.
Melanin; havuç, karpuz, kırmızı biber, domates, tatlı patates, balık ve et, çilek ve koyu yeşil sebzeler gibi besinlerde çokça bulunur. Bu besinler melanin yönünden zengin gıdalardır ve vücuttaki melanin üretimini destekler.
Ultraviyole ışınlarına maruz kaldığında kıl kökündeki bu hücrelerin, deriyi korumak için yüzeye doğru yöneldiği, bunun da "renksizleşmeye" yol açtığı görüldü. Bu hücrelerden yoksun kalan kılın, zamanla beyazladığı belirlendi.
Yüksek kurul, erkeğin saçını siyaha boyamasına 'mekruh', onun dışında kına gibi renklerle boyamasına 'caiz' olarak fetva verdi.
Çünkü ihtiyarların beyazlaşan saçlarını siyaha boyamalarında, daha genç görünmek suretiyle başkalarını aldatma söz konusudur. Ancak gençler için böyle bir durum söz konusu değildir. Saçı siyaha boyamanın caiz olduğu bir diğer durum da düşmanla cihad halidir.
İTTİHADUL ULEMA Fetva Kurulu, "Saçı siyaha veya başka bir renge boyamak caiz midir?" sorusuna yanıt verdi. Fetvada, şu ifadelere yer verildi. “Saçı siyahın dışındaki renklere boyamak âlimlerin ittifakıyla caizdir.
Hazırsanız açıklamaya başlıyoruz... Uzmanlara göre, genç yaşta saçların beyazlamasına yol açan en büyük neden, B12 vitamini eksikliğidir. Bu eksiklik ayrıca saçların incelmesine ve dökülmesine de neden olabilir.
Araştırmaya göre beyazlayan saçların eski rengine dönebilmesi mümkün! Yaşlandıkça, saçımızın orijinal rengi rengini kaybedip grileşiyor. Bunun nedeni melanin adı verilen pigmentin kaybı. Ancak yapılan araştırmalar saçlardaki grileşme sürecinin en azından geçici olarak geri alınabileceğini ortaya koyuyor.
Saçlar genel olarak genetik faktörler, yaşlanma, stres, kimyasallar yada vitamin eksikliklerinden dolayı beyazlar. Yaşlanma ve genetik faktörler nedeni ile yaşanan saç beyazlaşmalarının önüne geçmek yada hızını yaşatmak mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri