Kulağınızı deldirdikten sonra en az 2 hafta boyunca küpeyi çıkartmamalısınız. İlk travmadan sonra çıkarttığınız durumda 1-2 gün içinde kulak deliği kapanır. Uzun dönemli küpe kullanımından sonra deliğin kapanması için 3-4 ay belki de daha fazla süre geçmesi gerekmektedir.
1-2 haftada değiştirilecek kıvamda iyileşir. 1-2 ayda ise tamamen iyileşir ve ömür boyu kapanmaz, sadece delik küçülür. Düzenli krem sürersen de iz kalmaz.
Deliğin kapanma sebeplerinden biri uzun süreli küpe takmamak, diğer bir sebep ise deliğin içinde biriken irindir. Bu irin temizlenmediğinde kulak deliğinin enfeksiyon kapmasına da neden olabilmektedir. Kapanan kulak deliğini evde kendi başınıza kolay bir şekilde tekrar açabilmeniz mümkündür.
Küpe takmıyorken deliğin kapanmadığından emin olmak istiyorsanız bu pek mümkün değil. Vücut daima kendini onarmaya çalışır ve boşluk bırakırsanız orayı dolduracaktır. Deliğin kapanmasını önlemek için küçük de olsa bir takı takın ve Vazelin gibi bir ürün kullanarak düzenli olarak döndürün.
Delme işleminden sonra bir sorun olmadıkça, iyileşme süresinden sonra 6 hafta içinde küpeler çıkarılmamalıdır.
İlgili 34 soru bulundu
İyileşme sürecinin hızlanması için neler yapabilirsiniz? Küpelerinizi en az 6 hafta takılı bırakın. Şayet kıkırdak küpesi ise 12 hafta kalmalıdır. Bu süre sonrasında istediğiz ağı olmayan küpeleri kullanabilirsiniz.
Kulağınızı deldirdikten sonra en az 2 hafta boyunca küpeyi çıkartmamalısınız. İlk travmadan sonra çıkarttığınız durumda 1-2 gün içinde kulak deliği kapanır. Uzun dönemli küpe kullanımından sonra deliğin kapanması için 3-4 ay belki de daha fazla süre geçmesi gerekmektedir.
Boy abdesti dediğimiz “gusül”de vücudun her tarafını yıkamak farzdır. Göbek çukuru, parmak araları, kulak delikleri, kasıklar vs. ovularak yıkanması ise sünnettir. Bu delikler kulak etlerinin birleşmesiyle kapanmışsa, bunları tekrar deldirip içini yıkamak gerekmez.
DELME İŞLEMİNDEN SONRA 6-8 HAFTA BEKLEYİN
“Komplikasyonsuz bir deldirme işlemi sonrasında (enfeksiyon, alerji vb.) iyileşme periyodu olan 6-8 hafta boyunca küpeyi çıkarmamak gerekir.
Kulak deliminin ardından delinmiş kısım yara olur. İyileşmesi için ise kabuklanması gerekir. Kulak deliminin yapıldığı gün duş alındığında, kulağa su değmesinden kaynaklı olarak yara kolay kolay kabuk bağlamaz. Bu nedenle kulak deldirdikten yaklaşık 24 saat sonra duş almanız daha iyi olacaktır.
Deliği yeniden açmak için küpeyi deliğin etrafında çevirdikten sonra küpe iğnesini deliğe nazikçe sok. Küpeyi, küpe arkasıyla sabitle. Küpeyi sokmak için bastırma ya da zorlama. Böyle yapman yara izine ya da enfeksiyonlara neden olabilir.
İlk takılan küpelerin en az 1 ay kadar kulaktan hiç çıkarılmadan takılması gerekir. Erken çıkarılan küpeler, kanama ve iltihaplanma gibi problemlere yol açabileceği gibi deliğin hızlı bir şekilde kapanmasına da neden olur.
Kulak Delme İşlemi Sonrasında İyileşme Süreci Hızlandırmak İçin Yapılması Gerekenler. Kulakta küpeler en az 6 hafta takılı kalmalıdır, ayrıca delik kıkırdaktaysa bu süre 12 haftaya çıkabilir. Kanca tasarımlı küpeler tercih etmeyerek daha çok çelik, titanyum altın malzemelerden yapılan küpelere yönelmelisiniz.
Kulak deliğiniz tamamen iyileşene kadar küpenizi çıkartmayın. Bu süreç, 6-8 hafta kadar sürebilmektedir.
Delik yağ dokusu ile mantar tıpasına benzer şeklinde kapatılır. Yağ dokusunu sabitlemek için altına ve üstüne kendiliğinden eriyen sünger şeklinde tamponlar konur ve ameliyat sonlandırılır. Yağ zamanla eriyerek yerini yeni kulak zarına bırakır. Bu ameliyat kısa süren ve ameliyat sonrası ağrısız bir işlemdir.
Hem askeri okullar için hem de polislik için engel değil. Vücudunda 10cm'den büyük yara yoksa sorun olmaz.
Çözüm oldukça basit! Hem takılarınızı, hem de kulak deliğinizi nazikçe temizlemeli; bir süre küpe takmaya ara vermelisinz. Kötü kokunun gelecekte oluşmaması için kulak deliğinizin etrafını temiz ve kuru tutmalısınız. Ek olarak, aynı küpeleri uzun süre takmamak da doğru bir çözüm olacaktır.
Daha uzun bir iyileşme süresi isteyen kıkırdak delimlerinde hassas davranılması ve gün içinde altı saatte bir olacak şekilde losyonla temizlenerek kremlenmesi öneriliyor.
Kulaklarını günde iki kez su ve sabunla temizle.
Yumuşak bir sabunu, parmaklarının arasında iyice köpürt. Sabunu deliklerinin önüne ve arkasına hafifçe sür. Sabunu temizlemek için temiz ve ıslak bir bezle kulaklarını dikkatli bir şekilde sil.
Ancak dinî bakımdan zarurî bir durum varsa başka meseledir. Bu meselede, yani kulağı deldirmekte bir zaruretten bahsetmek mümkün değildir. Muhtemel olan bu halin dışında, kulak deldirmekte bir mahzur bulunmamaktadır. Birden fazla delik deldirmek de caizdir.
Guslederken suyun küpe deliklerine ulaşması şart mıdır? Yıkanmasında güçlük ve zahmet olan göz, kapanmış küpe deliği gibi yerleri yıkamak farz değildir (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 1/152-153).
Değerli kardeşimiz, Bu delikler kulak etlerinin birleşmesiyle kapanmışsa, bunları tekrar deldirip içini yıkamak gerekmez.
Küpe deliği kapanmışsa, kapandığı için mahzuru olmaz, deliği açmak gerekmez.
Sağ kulağının kulağına yan yana 2 tane küçük gümüş halka küpe, sol kulağının üst kıkırdak kısmına yan yana 3 tane küçük gümüş halka küpe.
1 Cevap. kesinlikle eczanenin taktığı küpeyi bir süre çıkarmayın, basit hafif küçük bir küpe olsun, bepanthen krem rahatlatıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri