Halk arasında devlet evlilik yardımı ya da çeyiz parası olarak bilinen evlenme ödeneği, annesi veya babası vefat etmiş ve ölüm geliri ya da aylığı alan kız çocuklarına verilen bir nakdî yardımdır. Hak sahipleri çeyiz parasını evlilik öncesinde Sosyal Güvenlik Kurumu'na başvurarak alabiliyor.
►Aylık aldığın ebeveynin 1 Ekim 2008'den önce kamu görevlisi olmuşsa, çeyiz aylığı başvurunu Ankara'da olan SGK Kamu Görevlileri Emeklilik İşlemleri Dair Başkanlığı'na yapman gerekiyor. ►Aylık aldığın ebeveynin 1 Ekim 2008'den sonra memur olmuşsa bağlı olduğun SGK il ve ilçe müdürlüklerine başvurabilirsin.
Cevap: Çeyiz parası ödenmesi için evlenmeyle kesilen bir yetim aylığı olması gerekir. Bu nedenle bir işe girer ve bu işte çalışırken evlenirseniz devam eden yetim aylığı olmayacağı için çeyiz yardımı da olmaz. Evlendikten sonra işe başlamış olmanız SGK'ca ödenen çeyiz yardımın geri alınmasını gerektirmez.
Ana-Babası vefat ettiği için onların üzerinden yetim aylığı alan kız çocuklarının evlenmeleri halinde maaşı kesileceğinden dolayı bir kereye mahsus olarak 24 aylık emekli maaşlarının peşin olarak verilmesine çeyiz parası yani evlenme ödeneği denmektedir.
Aile ve Gençlik Bankası üzerinden yeni evlenen çiftlere iki yılı geri ödemesiz 48 ay vadeli 150 bin lira faizsiz evlilik kredisi verilecek. Aile ve Gençlik Fonu kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi ve kanun teklifi yasalaştı. Teklife göre, yeni evlenen gençlere 150 bin lira faizsiz kredi verilecek.
İlgili 36 soru bulundu
Evlenme İkramiyesi Kimlere Ödenmektedir? Kurumumuzdan dul ve yetim aylığı almakta iken evlenmeleri nedeniyle aylıkları kesilen eş, kız yetim ve anaya bir defaya mahsus olmak üzere son defa almakta oldukları aylıkların (harp malullüğü zammı hariç) 12 katı tutarında evlenme ikramiyesi ödenmektedir.
Yeni evlilikleri teşfik etmek amacıyla, Aile ve Gençlik Bankası üzerinden yeni evlenen çiftlere iki yıl geri ödemesiz 48 ay vadeli 150 bin TL kredi verilecek.
Evlenmeleri sebebiyle dul ve yetim aylığı kesilen eş (karı veya koca) ve kız çocuklarla anaya bir defaya mahsus olmak üzere almakta oldukları dul veya yetim aylıklarının on iki aylık tutarı evlenme ikramiyesi olarak ödenir.
Eğer yetim aylığı emekli sandığından alınıyorsa aylık maaşın 12 katı kadar çeyiz parası alınır. SSK veya Bağkur sigorta kolu aracılığıyla yetim aylığı alınıyorsa da maaşın 24 katı kadar çeyiz parasından yararlanılır.
Sandığımız, siz değerli üyelerine sunmuş olduğu hizmetlerden EVLİLİK yardımı başvurularını e-Devlet, Mebbis ve üye bilgi sistemi üzerinden Genel Müdürlüğümüze evrak gönderimine gerek kalmadan SMS onayı ile gerçekleştirebilirsiniz.
Bunun için belirlenen bankalardan birinde çeyiz hesabı açtırmak gerekiyor. Bu hesaba da en az 3 sene düzenli ödeme yapmak şart. Bu koşullara uyanlar evlendikten sonra hesaptaki birikimin yüzde 20'si ila 25'i oranında devlet desteği alabiliyor. Bu uygulamaya çeyiz hesabı ve devlet katkısı deniliyor.
DİĞER ÖNEMLİ KONULAR; Evlenme Ödeneği / İkramiyesi Evlilik Tarihinden İtibaren Ne Kadarlık Sürede Talep Edilebilir ? Evlenme tarihinden itibaren beş yıl içinde talep edilmeyen evlenme ödeneği ve ikramiyeleri 5510 sayılı Kanunun 97 nci maddesi uyarınca zamanaşımına uğrar.
Aile yardımı 2 bin TL, Çocuk yardımı 500 TL. Doğum yardımı 5 bin 98 TL. Evlenme yardımı 24 bin 245 TL.
27 yaşını doldurmadan ilk evliliğini yapıp evlilik tarihinden itibaren 6 ay içinde belgeleriyle başvuranlar devlet katkılı Çeyiz Hesabı'ndan yararlanabilecektir. Çeyiz Hesabı 18 yaşından büyükler adına açılabilmekte olup, 18 yaşından küçükler adına veli veya vasisi tarafından açılabilmektedir.
2023 yılı için açıklanan rakamlara göre düzenli aylık ödemelere ilişkin alt sınır 999,11 TL olarak uygulanırken üst sınır ise 9.991,25 TL olarak ilan edildi. 3 aylık ödemeyi tercih edenlerde ise, 2.997,37 olan alt sınır; üst sınır 94.578,20 TL'den 149.869,09 TL'ye yükselecek.
Evlenme: Aylık almakta iken evlenen babanın aylığı kesilmemektedir. Ancak aylık almakta iken evlenen annenin aylığı evlenme tarihini takip eden aybaşından itibaren kesilmektedir. Vazife ve harp malullerinin annelerine bağlanmış olan aylıklar evlenmeleri halinde ise kesilmemektedir.
Halk arasında “çeyiz parası” olarak anılan evlenme ödeneği yardımı, evlilik öncesinde kız çocuklarına Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından sağlanıyor. 2022 yılında en düşük 21 bin TL olan çeyiz parası ödemesi 2023 yılında en az 33 bin TL olacak.
…./…../….... tarihinde evlenme yardımını hak etmiş bulunmaktayım. Yukarıda ki bilgiler tarafımdan doldurulmuş olup; beyan ve doğruluğunu kabul ettiğim banka hesabıma Sosyal Yardım tutarının ve işlemlerinin, hak ediş tarihindeki Sandık Mevzuatı hükümlerine göre; Gereğinin yapılmasını arz ederim.
Yüzde 50 hisse oranında dul ve yetim aylığı alanların maaşı 4 bin 875 lira olacak. Yüzde 75 oranında dul aylığı alanların maaşı 7 bin 312 liraya ulaşacak.
%25 Devlet Katkılı Çeyiz Hesabı Ziraat'te!
En az 3 yıl birikim yaparak 27 yaşınızı doldurmadan önce evlenmeniz durumunda toplam birikiminizin maksimum %25'i kadar devlet katkısı hesabınıza eklensin.
Nasıl faydalanabilirim? Evlilik kredisinden yararlanmak isteyen müşterilerin belediyeden alınan nikâh tarihli belgeyi ibraz etmeleri gerekmektedir. Kredi başvuru işlemleri sadece Şubelerimiz aracılığıyla yapılabilmektedir.
Çeyiz hesabı, müşterilerin tasarruf eğilimlerini artırarak uzun vadeli birikim yapmalarını sağlayan ve şartların sağlanması koşulu ile devlet katkısının da birikime eklenmesi ile toplumu tasarrufa teşvik eden bir üründür. Bankamızda birikimli mevduat olarak açılacak olan ürün asgari 3 yıl vadeli olarak açılabilecektir.
Aile ve Gençlik Bankası üzerinden yeni evlenen çiftlere iki yılı geri ödemesiz 48 ay vadeli 150 bin lira faizsiz evlilik kredisi verilecek. Aile ve Gençlik Fonu kanun teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi ve kanun teklifi yasalaştı. Teklife göre, yeni evlenen gençlere 150 bin lira faizsiz kredi verilecek.
Güncellemelerin yaş için de geçerli olduğunu kaydeden Usta, "Bir kriter koymuyoruz. Yönetim Kurulu, ilin ve bölgenin özelliğine göre, oradaki gençlerin durumlarına göre yaş sınırlarını proje kapsamında değerlendirecek, ona göre de esnetebilir. Bir yaş sınırı o yüzden koymadık.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri