Takip talebinin alınmasından takibin kesinleşmesine kadar geçen sürede yapılması gereken tüm iş ve işlemler ile çocuk teslimi gibi aile hukukundan kaynaklanan görevlerin yapılacağı büro Esas ve Aile bürosudur.
İcra mahkemeleri çerçevesinde; istihkak davaları, haciz ihbarnamelerine ve istihkak davasına karşı tasarruf iptal davalarına bakılmaktadır. Sayılmış olan davalar dışında kalanlara şikayet adı verilmektedir. Ayrıca, icra mahkemelerinde yargı faaliyetleri içerisinde icra ve iflas suçları da incelenmektedir.
GENEL İCRA DAİRESİ
Banka İcra Dairesi, Gayrimenkul Satış ve Abonelik Sözleşmeleri İcra Daireleri alanına girmeyen diğer takip işlemlerinin uzmanlaşmış alt birimler eliyle yürütülmesini amaçlayan daire modelidir.
İcra organlarını şu şekilde sıralamak mümkündür: 1) İcra dairesi (müdürü) 2) İcra Mahkemesi 3) Yargıtay'ın İlgili Hukuk Daireleri 4) Mahkemeler 5) Savcılar ve Adalet Müfettişleridir. İcra dairesi, icra işlerinde birinci derecede görevlidir.
İlgili 17 soru bulundu
İcra, bir alacaklının borcunu tahsil etmek için yürütülen yasal işlemlerdir. Bu yasal işlemleri İcra Genel Müdürlüğü yönetmektedir. İcra sürecini başlatmak için İcra Müdürlüğüne takip açmak gerekir. Haciz ise bir alacaklının talebiyle borçlu tarafın mallarına ve haklarına el konmasıdır.
İcra takip işlemlerinin amacı, alacaklının borcunu tahsil etmek ve haklarını korumaktır. İcra takip işlemlerinin süreci nasıldır? İcra takip süreci, icra müdürlüğüne başvuru, borçluya tebligat, malvarlığının tespiti, haciz işlemleri, satış işlemleri ve alacak tahsilatı gibi aşamalardan oluşur.
Adalet Bakanlığı, icra dairelerini bir arada bulundurmaya ve aynı icra mahkemesine bağlamaya yetkilidir. İflas daireleri: Madde 2 – Her asliye mahkemesinin yargı çevresinde lüzumu kadar iflas dairesi bulunur.
İcra ve iflâs daireleri, 4 üncü maddedeki esaslara göre icra mahkemesi hâkiminin daimî gözetimi ve denetimi altındadır. Bu daireler Cum- huriyet savcıları ve adalet müfettişleri vasıtası ile denetime tabi tutulur. Cumhuriyet savcıları bu daireleri yılda en az bir defa denetlerler.
Borçlu borcunu ödemediği takdirde ilk önce maaşına haciz koyulacaktır. Ardından evine haciz işlemi başlatılabilir. Maaşa konulan haciz işlemi evde başlatılan hacze engel değildir. Ancak eve haciz gelmesi durumunda, evdeki her şey haczedilemez.
İcra memurunun takdir yetkisi İİK'nın 82. maddesi kapsamında malın haczi kabil olup olmadığı ile sınırlı olup, icra memurunun bunun dışında, haczi istenen menkullerin üçüncü kişiye ait olduğu gerekçesiyle haciz talebini reddetme yetkisi yoktur.
Kişi herhangi bir kuruma ya da bir bankaya borçlu olarak kalmışsa ve bu borcunu ödememişse evine ya da maaşına haciz gelir. Belirli bir süre içerisinde borç ödenmediği takdirde ilk olarak maaşa haciz işlemi uygulanır. Ardından kişinin ikametgâh evine haciz işlemi başlatılır.
İcra takibi kapsamında başlatılacak olan haciz işlemlerinde öncelikle borçlunun sistemde kayıtlı olan ikametgah adresine hacze gidilmektedir. Eğer borçlunun kayıtlı adresi ailesi ile birlikte yaşadığı ev ise bu eve icra dosyası kapsamında hacze gidilmesi mümkündür.
İcra giderleri de alacaklı tarafından peşin olarak ödenir ve takibin sonunda haksız çıkarsa borçluya yükletilir. Takipten feragat edilirse borçlu o aşamaya kadar yapılan giderlerden sorumlu olmaz.
Bahsettiğiniz 3 günlük süre hacze başlama süresi olup, İİK.79 maddedir. Kanımca,İİK 61/1 (takip talebinden itibaren ödeme emri 3 gün içinde gönderilir.) kıyasen diğer taleplere de uygulanmakta.
İcra dairelerine yapılan şikâyet başvuruları geçersiz olup icra dairesi başvuruyu icra mahkemesine göndermez. İcra dairelerine yapılan şikâyetler, eğer başvuru süreye bağlı ise süreyi kesmez. İcra mahkemesi, şikâyete konu işlemi başvuru olmaksızın kendiliğinden inceleyemez.
Elinde kambiyo senedi (çek, senet, poliçe) veya ilam (mahkeme kararı) olmayan alacaklı, alacağı ipotek ya da rehinle de temin edilmemişse, icra müdürlüğüne giderek genel haciz yoluyla takip başlatabilir. İcra takibi başlatabilmek için takip talebine alacağın varlığını ispat eden bir belge eklemek zorunlu değildir.
İcra dairesinin başında bir icra müdürü bulunur ve müdürün yanı sıra yeteri kadar müdür yardımcısı, katip ve mübaşir de bulunmaktadır.
Alacaklı icra dosyasını güncel tutarak borcun ödenmesini sağlamak amacıyla icra takibini devam ettirebilir. 5 yıl süresince ödeme yapılmaması durumunda alacaklı mahkemeden icra takibinin devam etmesi için talepte bulunabilir. Mahkeme borçlunun mali durumunu değerlendirerek çeşitli icra işlemlerine karar verebilir.
eleman.net verilerine göre, İcra Müdürü 2024 yılı itibariyle aylık ortalama 23.400 TL maaş alıyor. İcra Müdürü, 2024 yılında en düşük 23.000 TL alırken, en yüksek 29.900 TL maaş alıyor. Önceki yıllara baktığımızda İcra Müdürü, Temmuz 2023 yılında ortalama 16.500 TL maaş alıyordu.
İcra takibinin kesinleşmesinden itibaren 1 yıl içerisinde alacaklı tarafından talepte bulunulmazsa icra dosyası işlemden kaldırılır. İşlemden kaldırılan icra dosyasında yeniden icra takibi yapabilmek için, “Yenileme Talebinde” bulunmak gerekir.
Alacağın türüne göre 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu'nda düzenlenen takip yollarından birisiyle icra takibi başlatılabilir. Genel olarak icra takipleri iki türdür. Bunlar; ilamsız icra takibi ve ilamlı icra takibidir. Bunların de kendi içlerinde alt türleri mevcuttur.
İcra Takibinde Zamanaşımı Süresi
Genel Zamanaşımı Süresi: Türk Borçlar Kanunu'na göre, genel zamanaşımı süresi 10 yıldır. Yani, bir alacak 10 yıl boyunca talep edilmezse, zamanaşımına uğrayabilir.
9 Kasım 2022 tarihli Resmî Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 7420 Sayılı Gelir Vergisi Kanunu İle Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun Geçici 2. Maddesi kapsamında 2.000 Türk Lirasının altındaki icra takip dosyalarının kapatılması imkanı getirilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri