3.Derece ve kademem hangi şartlarda ve ne kadar ilerler? Genel olarak her bir hizmet yılınıza karşılık bir kademe, her üç hizmet yılınıza karşılık bir derece ilerlemesi yapılır. Bu şekilde yapılan işlemler ile eğitim durumunuza göre yükselebileceğiniz derece ve kademenin son kademesine kadar yükselebilirsiniz.
Her yıl 1 tane kademe ilerlemesi yapılır. 3 yılın sonunda ise 1 derece ilerlenir. Derece dik, kademe ise yandır. Derece ilerlemesi; memurun bulunduğu hizmet sınıfı içinde bir üst dereceye geçmesidir. Memurların derece yükselmesinin şartları DMK m.68'de düzenlenmiştir.
72 nci madde gereğince belirli bir süre görev yapmak üzere, mecburî olarak sürekli görevle atanan memurlardan kalkınmada birinci derecede öncelikli yörelerde bulunanlara, bu yörelerde fiilen çalışmak suretiyle geçirilen her iki yıl için bir kademe ilerlemesi daha verilir.
Son sekiz yıl içinde herhangi bir disiplin cezası almayan memurlara, aylık derecelerinin yükseltilmesinde dikkate alınmak üzere bir kademe ilerlemesi uygulanır.
Devlet memurları ve kamu görevlilerine ilave derece verilmesi hakkında bu güne kadar çıkan yasal düzenlemelerde şartları taşıyan memurların ve kamu görevlilerinin kazanılmış hak aylık dereceleri ile emeklilik dereceleri 1 üst dereceye yükseltilmiştir.
İlgili 15 soru bulundu
Memur kadroları 190 sayılı Genel Kadro ve usulü hakkında KHK ile düzenlenmiş bulunmaktadır. Kadrolar 190 sayılı KHK ve ikncil mevzuatı çerçevesinde değiştirilebilmektedir. İkinci şart; bulundu derecede 3 yıl çalışma ve 3 üncü kademede 1 yıl bulunmama şartı gereklidir.
2023 yılındaki seçim sürecinde hem dönemin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin hem de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 1. dereceye gelen tüm memurların ek gösterge rakamlarının 3600'e yükseltileceğini dile getirmişti.
Her memur, bulundukları kademede en az bir yıl çalıştıktan sonra otomatik olarak kademe ilerlemesi yaşar. Bu ilerleme, disiplin cezaları hariç, yasal bir haktır ve idare tarafından engellenemez. Kademe ilerlemesi, maaş ve kıdem artışı dışında, görev, yetki ve sorumluluklarda herhangi bir değişiklik yapmaz.
3.Derece ve kademem hangi şartlarda ve ne kadar ilerler? Genel olarak her bir hizmet yılınıza karşılık bir kademe, her üç hizmet yılınıza karşılık bir derece ilerlemesi yapılır. Bu şekilde yapılan işlemler ile eğitim durumunuza göre yükselebileceğiniz derece ve kademenin son kademesine kadar yükselebilirsiniz.
Kademe ilerlemesinin durdurulması cezası alan memur, bu cezanın uygulanmasından 10 sene sonra atamaya yetkili amire başvurarak, verilmiş olan cezalarının özlük dosyasından silinmesini istenebilir. Kademe ilerlemesinin durdurulması cezasına karşı yüksek disiplin kuruluna itiraz edilebilir.
CEVAP: 657 sayılı Devlet Memurları Kanununun 36 ncı maddesinin Ortak Hükümler başlıklı (A) bendinde sınıfların öğrenim durumlarına göre giriş ve yükselebilecek derece ve kademeleri belirtilerek önlisans ve lisans mezunu memurların 1 inci derecenin son kademesine kadar yükselebilecekleri hüküm altına alınmıştır.
Kademe ve Kademe İlerlemesi
Kademe; derece içinde, görevin önemi veya sorumluluğu artmadan, memurun aylığındaki ilerlemedir. Memurun kademe ilerlemesinin yapılabilmesi için; Bulunduğu kademede en az bir yıl çalışmış olması
VALİLİKTEN GELEN OLUR İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜNCE SİZE İLETİLİR. SİZ DE O OLURDAKİ TARİH VE SAYIYI KULLANARAK MEBBİS SİSTEMİ ÜZERİNDEN PERSONELİN DERECE TERFİ İŞLEMİNİ AŞAĞIDAKİ ADIMLARI KULLANARAK YAPARSINIZ.
İlkokulda öğretim süresi 6 yıl olup ilkokul her çocuk için zorunludur. İlkokul eğitimi 6 yaşından itibaren başlamakta ve 12 yaşına kadar sürmektedir.
KADRO DERECESİ: Devlet memurunun atanmış olduğu kadroya bağlı olan unvan derecesidir. SINIF: Devlet memurlarının bulundukları unvanları birbirinden ayırmak ve hizmet durumlarını ifade etmek için farklı kategorilere göre belirlenmesidir.
3 defa başarı belgesi alan Devlet memurlarına üstün başarı belgesi verilir. Bu belgenin verilmesinde amirlerin takdiri söz konusu değildir. Memurun 3 defa başarı belgesi almış olması yeterlidir. 3 defa başarı belgesi aldığı için kendisine üstün başarı belgesi verilen Devlet memuruna para ödülü verilebiliyor.
Bu hükümler ışığında; 16.06.2023 tarihinden önce Bakanlık Öğretmen kadrolarında göreve başlayan hiçbir öğretmen iki yıla bir kademe hakkından faydalandırılmayacaktır.
e) Son sicil notu doksan ve daha yukarı olanlar için yedi yıl, olarak uygulanır." denilmektedir. 1- 25 Şubat 2011 tarihinden sonra göreve başlayanlar, göreve başladıkları tarih esas alınarak, disiplin cezası almamak koşuluyla, 8 yıl sonra bir kademe ilerlemesinden yararlanabilecektir.
Geçmişte ilki 1979'da olmak üzere 1991 ve son olarak da 2005'de olmak üzere üç kere derece artışı yapıldı. Bugüne kadar üç defa uygulanan ilave bir derece artırılması, haklı olarak uygulamadan yararlanamayan memurların beklentisine yol açıyor. Her memur ilave bir derece uygulamasından sadece bir defa yararlanabiliyor.
En düşük memur maaşında yüzde 46,81 artış
Evli ve iki çocuklu memur baz alınarak yapılan hesaplamaya göre en düşük maaş, öngörülen yüzde 15'lik zam, enflasyon farkı, toplu sözleşme ikramiyesi ve aile yardımıyla 1 Ocak 2024'te yüzde 46,81 artarak 22 bin 77 liradan 32 bin 297 lira 40 kuruşa yükselecek.
Öğrenim durumuna göre memurluğa başlayanların derece ve kademeleri, aynı zamanda yükselebilecekleri derece ve kademeleri şu şekilde sıralayabiliriz: İlkokulu bitirenlerin giriş derecesi 15, giriş kademesi 1, yükselebilecek derecesi 7, yükselebilecek kademe son kademedir.
Kademe: Memur, 1. kademede en az 1 yıl başarılı hizmet süresini tamamladıktan sonra 2. kademeye ilerler. 3. Kademe: Memur, 2. kademede en az 2 yıl başarılı hizmet süresini tamamladıktan sonra 3. kademeye ilerler. 4. Kademe: Memur, 3. kademede en az 3 yıl başarılı hizmet süresini tamamladıktan sonra 4. kademeye ilerler.
3600 ek gösterge düzenlemesi için çalışmaların devam ettiği biliniyor. Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, düzenlemenin 2024 yılı ilk yarısında tamamlanacağını ve Meclis'e sunulacağını açıklamıştı.
15 yıl 3600 gün şartı, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve Mülga 506 sayılı Kanunda düzenlenen yaşlılık aylığı almak için belirlenmiş prim günü ve yıl şartından kaynaklanmaktadır.
05 Temmuz 2022 tarih ve 31887 sayılı “Torba Yasa” ile 3600 Ek Gösterge kapsamına genişletilmiş ve 1. dereceye gelmiş olmak şartıyla tüm öğretmenlerin, 2 yıl ve üzeri yükseköğrenim mezunu emniyet personeli, 2 yıl ve üzeri yükseköğrenim mezunu tüm sağlık çalışanı ve din görevlileri 3600 Ek Gösterge Kapsamına alınmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri