Kelime kelime incelendiğinde, sade ve manzum (şiirsel) bir yapısı vardır: Subhâneke: yücelik/üstünlük sana/senin Allahümme: Allah'ım bihamdik: övgü de sana tebârakesmuk: ismin kutlu teâlâcedduk: şanın yüce lâ ilâhe ğayruk: başka ilah yoktur.
Sübhânekellâhümme ve bi hamdik, ve tebârekesmük, ve teâlâ ceddük (ve celle senâük) ve lâ ilâhe ğayrük. Allah'ım! Sen eksik sıfatlardan pak ve uzaksın. Seni daima böyle tenzih eder ve överim.
Cenaze namazı ise ölüye dua olduğu için başka duaların da yapılması mümkün olduğu gibi “Sübhaneke” zikrine “Allah'ım, senin şanın yücedir” anlamındaki “ve celle senâuke” ifadesi de eklenebilir (Tahtâvî, Hâşiye, 584; Mehmet Zihnî, Nîmet-i İslâm, 427).
Namaz kılındığında okunan dualardan birisi de Sübhaneke duasıdır. Sübhaneke duası 1. rekatlarda ve Kadei Ahire oturuşundan kalkıldığında okunmaktadır. Duadaki "ve celle senâük" sadece cenaze namazlarında okunur. Bunun dışında vakit namazları içerisinde "ve celle senâük" okunmamaktadır.
Ve bu duayı okuyan meleklerin yükü hafiflemiştir. Bizler de namaza başlarken Sübhaneke'yi okuyarak Allah'tan üzerimizdeki ölü toprağını kaldırmasını talep etmiş oluyoruz. "Ya Rab, arşı taşıyan meleklerinin, bu dua hürmetine üzerindeki yüklerini nasıl hafiflettiysen, bizim de üzerimizdeki yükleri öyle hafiflet.
İlgili 17 soru bulundu
Şia mezhebinde namazda okunmaz.
Hata ile veya unutarak yanlış okunması hâlinde ise; a. Yanlışlık kelimelerin harekelerinde ise manada bir değişiklik olsa da namaz bozulmaz. b. Yanlışlık durak yerlerinde yapılırsa; yani durulacak yerde geçilip geçilecek yerde durulursa, manasında değişiklik olup olmadığına bakılmaksızın namaz bozulmaz.
Anlatılan rivayetlere göre Sübhaneke duasının sözleri Adem Aleyhisselam'a aittir ve Allah-ü Teala tarafından ona öğretildiği söylenmektedir. Hz Adem Peygamber yapmaması gereken bir hatayı yaparak kendisine yasak kılınan cennet meyvesinden yedi ve Allah-ü Teala tarafından cezalandırılıp dünya ya gönderildi.
Değerli kardeşimiz, "Sübhaneke" Kur'an'dan bir sure olmadığı için, ondan önce "besmele" okumak gerekmez. Tevbe suresinin başında besmele yoktur.
Namazda her rek'atın başında ve Sübhâneke'den sonra kırâata başlamadan önce besmele çekilir. Fâtiha'dan sonraki zamm-ı sûre için ise ayrıca besmele çekilmez (Zeylaî, Tebyîn, 1/112).
Sübhâneke duası, Hz. Peygamber'in namazda Fâtiha sûresinden evvel okuduğu dualardan olup Hanefîler ve Hanbelîler mezkûr duanın namazda okunmasını tercih etmişlerdir.
sorusuna Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığından şu yanıt verildi: Namazın başında okunan “Sübhâneke” zikri ile ilgili sahih hadislerde “ve celle senâüke” lafzı yer almamaktadır (Ebû Dâvûd, Salât, 124). Bundan dolayı namazlarda bu cümle okunmaz (Merğînânî, el-Hidâye, I, 315).
Bu duanın okunması ile dua namaz kılanlara kalkan olur. Yani nefsin hilelerinden ve şeytanın vesveselerinden korur. Allah'a (c.c.) kavuşmada ve onun huzuruna çıkmada önemli bir duadır. Çünkü Sübhaneke duasının içeriğinde Allah'a (c.c.) teşekkür ve şükür vardır.
Sübhaneke Duası Türkçe Anlamı
Allah'ım! Sen eksik sıfatlardan pak ve uzaksın. Seni daima böyle tenzih eder ve överim.
Önce ve ilk anlamına gelen El Evvel esması, El- Mukaddim ismi ile yakın anlamlıdır. Her iki esma da Allah'ın bir başlangıcının olmadığı, O'nun tüm yaratılmışlardan önce olduğu anlamına gelir. Evvel ve Allah kelimelerinin birleşmesinden oluşan Evelallah sözü ise, Allah'ın izni ve yardımı ile demektir.
Ve tebâra kesmük : Senin adın kutludur. Ve teâlâ ceddük : Senin şanın her şeyden üstündür. Ve celle senâük : Senin övgün yücedir.
Tevbe Suresi'nin başında besmele bulunmaması hakkında İslam bilimcileri iddialar öne sürmüşlerdir. Ali'nin bir rivayetine dayandırılan iddiaya göre surenin yaptıkları antlaşmaları bozan paganlara bir uyarı niteliği taşımasından dolayı başına besmele yazılmamıştır.
Ettehiyyatü duasından önce besmele çekilmez. Ancak bu duadan önce besmele çekmek namazı bozmaz. Önceki namazlarınız da geçerlidir. Ettehiyyatü duasından önce besmele çekmek sehiv secdesini gerektirmez...
- Namazda Fatiha sûresi dışındaki diğer sûrelerde Besmele okunmadığı gibi Sübhaneke, Ettehiyyatü, Salli-Barik, Rabbenâ, Rabbenağfirli okunurken de Besmele çekilmez.
Türkçe Meali: Senden başka ilâh yoktur. Sen her türlü noksanlıktan, eşi-ortağı olmaktan uzaksın. Şüphesiz ben kendine yazık edenlerden oldum.
➩ Bu söylenen cümle yanlış bir ifadedir. Bunun nedeni ise Kur'an-ı Kerim'de sadece sûreler vardır ve Sühaneke duası bir sûre değil bir duadır. O yüzden Sübhaneke duası Kur'an-ı Kerim'de yer almaz.
Sübhaneke dua mıdır hadis midir nedir ve kaynağı nereden geliyor? Sübhaneke Kur'an'da olmadığına göre ayet değildir.
Dört rek'atlı sünnet namazlarda her iki rek'at müstakil kabul edildiğinden (İbn Âbidîn, Reddü'l-muhtâr, 2/16-17) birinci ve ikinci rek'atta okunan zamm-ı sûreleri üçüncü ve dördüncü rek'atta da okumak, namaza bir zarar vermez. Ancak bilenlerin başka âyet/sûre okuması daha doğru olur.
Getirilen istiğfarla namazdaki eksiklikler için Allah'tan bağışlanma dilenmiş olur. Bu itibarla, kılınan namazın akabinde imam ve cemaatin münferiden “estağfirullah” demesi sünnete uygun bir davranıştır.
Bu farzın yerine getirilmiş olması için Kur'ân'ın doğru, usûlüne uygun olarak okunması gerekir. Okuyucunun dilinin sürçmesi ve yanılmasına zelletü'l-kâri veya lahn denir. Namazdaki kıraatlerde sin ve sad gibi mahreç yakınlığı bulunan harflerde, harflerin tam mahrecinden çıkarılamaması durumunda namaz bozulmaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri