Proteinlerce zenginliğini bildiğimiz yumurtaların içinde bir de sülfür bulunur. Sülfür, ısıya maruz kaldığı durumlarda yaşanan reaksiyonlar ve kırılmalar nedeniyle ortaya sülfür gazını çıkarır ve bu da yumurtanın çok kokmasının nedenlerinden biri olarak sayılır.
Yumurtayı pişirmeye başladığınızda yumurta akındaki ovalbumin protein zinciri kırılır. Bu kırılma kimyasal reaksiyonlara ve hidrojen sülfür gazına yol açar. Aynı şey yumurta bayatladığında da oluşur (bayat yumurtanın kokmasının nedeni).
Yumurtalı tatlı yaparken sarılarının ve beyazlarının ayrı ayrı kullanılacağı bir tarif kullanıyorsanız sarısının beyazına, beyazının sarısına karışmamasına dikkat etmeniz gerekir. Tarifinizde şeker veya vanilya kullanacaksanız ilk olarak yumurtayla çırpmanız da kokuyu azaltmaya yardımcı olacaktır.
4) Koku Testi
Bozuk yumurtanın işaretçilerinden biri de yumurtayı kırdığınız anda yayılan kokudur. Eğer kırılan yumurtadan keskin ve itici bir koku geliyorsa; sakın tüketmeyiniz.
İlgili 33 soru bulundu
Yumurta bayatladıkça akının parlaklığı azalır. Akın fibröz yapısı gevşer. Buna bağlı olarak yumurta sarısı bombeli görünümünü kaybederek yassılaşır ve ak içerisinde serbestçe hareket etmeye başlar. Bayat yumurta ise hafiftir.
Suyun içine tazeliğini test etmek istediğiniz yumurtayı bırakın. Eğer yumurta bardağın dibine batıyorsa taze demektir. Eğer su yüzeyine çıkıyorsa yumurtanız bayat demektir. Eğer yumurta bardaktaki suyun ortalarında bir yerlerde kalıyorsa son kullanma tarihi yaklaşmış demektir, aklınızda bulunsun.
Şunu aklınızdan çıkarmayın; sıcak, yumurtanın kokusunu artırır. Onun için yumurtayı sıcak suda haşlamaktansa soğuk suya koyup ocağa koyun. Su yavaş yavaş ısındığı için yumurtanız daha az kokar. Aynı şekilde bulaşıklarınızdaki yumurta kokusunu da soğuk su ile yıkayarak çıkarabilirsiniz.
Karbonat, kokuyu emme özelliğine sahiptir. Odanın her köşesine az miktarda kum serpin ve bekleyin. Kum odadaki yumurta kokusunu çeker.
Peki bu nasıl çalışır? Yumurta içerdiği lipoproteinler sayesinde normalde birbirinden ayrılan yağ ve suyu birbirine bağlar. Bu şekilde hamurda hassas bir bağ doku oluşur. Bu dokunun arasındaki boşluklarda sıkışan hava ısının etkisiyle genişler ve dolayısıyla hamurun kabarmasını sağlar.
Beyaz ve kahverengi yumurta arasında besleyicilik açısından fark yoktur. Besleyiciliği tamamen tavuk ve tavuğun besinleri ile ilgilidir. Renk farkı da kalıtımsal nedenlerden dolayıdır. Yumurtaların renginin farklı olması, tavukların yumurtalarını düşmanlardan korumak için kamufle etmesinden kaynaklanır.
Yumurtanın Üzerindeki Kod 1 İle Başlıyorsa;
1 numaralı kod, gezen tavuk yumurtası kodudur. Eğer aldığınız yumurtadaki kod 1 numara ile başlıyorsa, bu tavuğun kümeste değil de çiftliklerde yetiştiğini gösterir. Organik yumurtalardan sonra en sağlıklı kabul edilen yumurtalar, 1 numara ile başlayandır.
ÇÜRÜK YUMURTA KOKUSUNA DİKKAT
Mide ve sindirim sistemi kaynaklı ağız kokularında karakter genelde çürük yumurta kokusu gibidir. Bunun nedeniyse midede oluşan aşırı asitten dolayı ortaya çıkan sülfürdür. Özellikle helikobakter pilori, hem gastrit hem ülser hem de bunun oluşmasını tetikler.
KOKU TESTİ
Yumurtanın beyazı ve sarısı düzgün olsa bile bozulmuş yumurta kötü kokar. Organik yumurtalarda ise kümes kokusunu andıran bir koku duyabilirsiniz. Aldığnıız koku yumurtanın bozuk ya da bayat olduğunu göstermez.
Son Tüketim Tarihi geçmiş pişmemiş ve az pişmiş yumurtaların enfeksiyon riskini artırabileceğini unutmayın. Son kullanma tarihinin üzerinden ne kadar zaman geçerse risk o kadar artar! Sonuç olarak, yumurtaları son tüketim tarihi geçtikten sonra kullanmayı seçerseniz, görüntü ve kokusunun normal olduğundan emin olun.
Taze yumurtaların buzdolabında bozulmadan ne kadar süre dayanabildiği konusunda uzmanların görüşü yaklaşık beş haftadır. Beş hafta süre ile buzdolabında yumurtanın saklanabildiği biliniyor.
Yumurta ve peynir gibi besinler ağız kokusunu artırır.
Bulaşık makinesindeki kokunun temel sebebi, yiyecek artıklarıdır. Makineye konan bulaşıkların üzerindeki parçacıklar sıcak su ile buluşunca yumuşar ve deterjan sayesinde de bulaşıklar üzerinden atılır.
Yumurtayı hatalı ya da olması gerekenden çok pişirirseniz hamur işlerinizde, pastalarınızda yumurta kokusunu baskın olarak hissetmeniz muhtemeldir. Yumurta kokusunu hafifletecek aromalar arasında; vanilya, limon kabuğu, portakal kabuğu ve havuç gibi malzemeler sayılabilir.
Domatesler de pişerken yumurta ve yoğurt bir kasede çırpılır. (Yoğurt, yumurtanın kokmasını engelliyor ve menemenin tadını güzelleştiriyor. )
Tam Kıvamında Yumurta: Yumurtaların ne çok cıvık, ne de çok sert olmasını istemiyorsanız, su kaynadıktan 8 dakika sonra yumurtaları ocaktan alabilirsiniz. Katı Yumurta: Yumurtaların içi ve dışının tamamen pişmesini istiyorsanız, su kaynadıktan 10 dakika sonra yumurtaları ocaktan alıp soyabilirsiniz.
Yumurtanın sarısı ve beyazı kolayca birbirinden ayrılıyorsa ve dağılıyorsa, bu yumurtanın bayat olduğunu gösterir. Yumurtanın sarısı kolayca hareket edebiliyorsa, yumurtanın tazeliği azalmaktadır. Yumurtanın beyazı, bulanık beyaz rengindeyse bu yumurtanın taze olduğunu gösterir.
Yumurtada besin zehirlenmesine neden olan salmonella isimli bakteridir. Bu bakteri vücuda alındıktan 12-72 saat içerisinde enfeksiyona neden olmaktadır. Hastalar 4-7 gün boyunca kusma, ishal, şiddetli karın ağrısı ve ateş problemi yaşamaktadır.
Yumurta sarısına rengini veren asıl maddeler ksantofil ve karotenoidlerdir. Yumurtlayan tavuklar bu maddeleri kendileri sentezleyemediği için dışarıdan yedikleriyle birlikte alırlar. Eğer yumurtlayan tavuk tahıl ve buğday ağırlıklı besleniyorsa, yumurtanın sarı kısmı daha açık renkte olmaktadır.
Vücut devamlı dinlenme isteği duyar ve etkinliklere karşı isteksizlik oluşur. Karın ağrısı, vücuda kramp girmesi, mide bulantısı, iştah kaybı ve ishal yumurta zehirlenmelerinde diğer belirtilerdir. Bütün bu belirtilerin şiddetine bakılmadan en acil biçimde tedbir alınmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri