Pekmez, kullanılacak malzemenin suyu ile yapılacağı için bol miktarda malzeme kullanılmalıdır. 15 kg elma evde yapılacak pekmez için yeterlidir. 15kg elmadan 1kg pekmez elde edebilirsiniz.
10 KİLO ELMADAN BİR KİLO PEKMEZ ELDE EDİLİYOR
Şu an biz elma pekmezinin üretimini gerçekleştirdik. Yaklaşık 10 kilogram elmadan bir kilogram elma pekmezinin elde edilebileceğini gördük" dedi.
Briks derecesi 20, şıra randımanı % 70 olan 5-6 kg üzümden yaklaşık 1 kg pekmez elde edilir.
Tencereyi ocağa koyarak yarım saat kadar, elmalar yumuşayana kadar pişiriyoruz. Daha sonra bunu temiz bir bez yada küçük pirinç çuvalın içerisine boşaltarak suyunun süzülmesini sağlıyoruz. Elmalardan çıkan suyu tekrar büyükçe bir tencere içerisine alarak, ocak üzerine kaynatmak için yerleştiriyoruz.
Yaklaşık 3,5 - 4 kg elmadan 350 gr lık bir kavanoz ekşi elma pekmezi üretiyoruz. Kendi bahçelerimizden topladığımız Granny Smith cinsi elmalardan üretimini yaptığımız ekşi elma pekmezi, kanda bulunan kolesterolü düşürerek vücudumuzu kalp ve damar rahatsızlıklarına karşı korumakta etkilidir.
İlgili 31 soru bulundu
Elma pekmezi yapmanın zahmetli olduğunu belirten Eryiğit, "Büyük kazanlarda odun ateşinde 5 saat kaynatarak pekmez üretiyoruz. 100 kilogram elmadan 10 kilogram pekmez elde ediyoruz." dedi.
Pekmez cam kavanozlarda serin ve güneş almayan yerlerde ve rutubetsiz ortamlarda saklanırsa bozulmadan 6-12 ay boyunca saklanabilir. Bu süre içerisinde besin değerlerinde herhangi bir değişme beklenmez.
Uzmanlar, bebeklere 6. aydan sonra pekmez yedirilebileceğini söylüyor. Başlangıçta 1 tatlı kaşığı, ilerleyen aylarda ise günde 2 – 3 tatlı kaşığına kadar verilebileceğini belirtiyorlar.
Evde yapılan pekmez güneş ışığı almayan ve oda ısısında saklanmalıdır. Marketten alınan raf ömrü uzun olan pekmezin ise kapağı açıldıktan sonra buzdolabında bulundurulmalıdır. Pekmez yüksek ısıya maruz kalmamalıdır. Eğer donarsa bain-marie usulü ile 70 santigrat dereceyi geçmeden çözdürülmelidir.
Elma pekmezine toprak katılır mı? Uzmanlara göre pekmez toprağı kullanmamak gerekiyor. Pekmez toprağı yerine odun külü veya karbonat da kullanılmaktadır. Ama daha çok üzüm, dut pekmezlerinde pekmez toprağı kullanılmaktadır.
Pekmez yapımında şıranın duru olması ve katı maddelerin çökmesi için kullanılan pekmez toprağı, yukarıda da söylediğimiz gibi temel olarak pekmezin pH dengesini sağlamak ve bu sayede çok ekşi olmasının önüne geçmek için tercih ediliyor.
Su döküldüğünde pekmezin rengi suya geçiyorsa ve pekmezle su iyice karışıyorsa bu pekmezin kaliteli ve organik olduğunu söylemek mümkün. Eğer su dökülürken pekmez ile su karışmıyor ve pekmez bardağın altında kalıyorsa bu pekmez organik ve gerçek bir pekmez değildir.
✡Pekmezin öz ağırlığı yaklaşık olarak => 1,36'dır. ✡1 Litre pekmez yaklaşık olarak 1 kg 360 gram gelmektedir.
Elma yaklaşık %88 oranında su içerir. Bu sebeple kurutma sonucunda yaklaşık 10 kg elmadan 1 kg kuru elma kalmaktadır.
Pekmezin macun kıvamına geldiğini kepçeye yapışıp yapışmadığından anlayabilirsiniz. Pekmeziniz soğuduğun da kavanoza alabilirsiniz. Pekmezinizin tam olarak kıvam alması için bir saat kaynatmanız gerekir.
Pekmez ve kuru üzüm üretimi için ekşikara adı verilen üzüm cinsi tercih ediliyor. Bu üzümden diğer çeşitlere göre daha çok pekmez şırası ve kuru üzüm elde edilebiliyor. Aladağ ya da Hadim pekmezi olarak adlandırılan pekmezin en önemli özelliği ise 5-6 saat ardıç odunuyla kaynatılması.
Elmalar kendi kendine dağılmaya başlayınca altı kapatılır ve önce süzgeçten ardından tülbentten geçirilerek posasız bir su elde edilir. Elde edilen su temiz bir tencereye alınarak yaklaşık 1-1,5 saat kıvam alana kadar kaynatılır. Temiz kavanozlara pay edilerek oda ısısında güneş görmeyen yerde saklanır. Afiyet olsun.
"İyi tarım uygulamalarını" benimseyerek, bahçelerimizden özenle toplanan yeşil elmalarımızı, geleneksel yöntemlerle suyunu sıktıktan sonra, ev yapımı ve katkısız şekilde pekmez haline getiriyoruz. Hiç bir şekilde şeker ilavesi yoktur, sadece elma suyu sıkıldıktan sonra kaynatılarak yapılmıştır.
Elma pekmezi, fitokimyasal özelliktedir. Bu özelliği sayesinde vücut için şahane bir antioksidandır. Elma pekmezi tüketerek vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olur, vücudunuzu çeşitli mikroplardan arındırabilirsiniz. Elma pekmezi, vücuttaki zararlı toksinlerin atılmasına yardımcı olur.
Keçiboynuzu (Harnup) Pekmezi
Özellikle keçiboynuzu yetiştiriciliğinin daha çok görüldüğü Ege ve Akdeniz yöresine özgü bir pekmez çeşididir. Ayrıca en sağlıklı ve faydalı, birçok vücut sistemine ve hastalığa iyi geldiği bilinmektedir. Bu yüzden en faydalı pekmez çeşidi olarak gösterilmektedir.
İnsan vücuduna faydaları saymakla bitmeyen keçiboynuzu pekmezi aç karnına da tok karnına da tüketilebilir.
Elma pekmezi de eğer ki doktor onayı alındıysa yani tüketmekte bir sakıncası yoksa, günde bir tatlı kaşığı kadar tüketilebilir. Bu miktar kişinin günlük elma pekmezinden alması gereken verimi karşılamaktadır.
Hayır, pekmez doğal bir gıda maddesidir, şekerlenebilir. Hiçbir zararlı etkisi yoktur, aynen tüketilebilir. Pekmez ürünü kolay bozulan bir gıda maddesi değildir. Durdukça aroması ve kıvamı artar.
Bu şekilde oluşan köpükler tehlikelidir ve fark edildiği anda gereği yapılmalıdır. Bu köpükler bakteri üreterek pekmezin bozulmasına neden olur. Eğer zaman içinde fark edilmezse bakterilenme durumu artar ve pekmezin rengi daha da koyulaşmaya başlar.
Tadında ekşime olan pekmez bozulmuş demektir ve yapısında kimyasal değişikliklerin başladığını gösterir. Pekmez cam kavanozlarda serin ve güneş almayan yerlerde ve rutubetsiz ortamlarda saklanırsa bozulmadan 6 ay ila 12 ay boyunca saklanabilir. Bu süre içerisinde besin değerlerinde herhangi bir değişme beklenmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri