Yine 1 kilo ete 11 gram kaya ya da deniz tuzu ilave edilmelidir.
Gelelim baharatlara; ben çok baharat kullanmıyorum köftede. Karabiber ve tuz kullanıyorum. Karabiber taze çekilmiş olursa köfteniz müthiş olur. 1kg için 6-7 gr tuz kullanabilirsiniz.
Bu da ekmeğin renginin soluk olmasına neden olur. Bu yüzden tuzsuz ekşi mayalı ekmeklerin tadı ekşi olur. Dünya genelinde 1000 gram un için % 1.5 (15 gram) ile %2.2 (22 gram) arasında tuz kullanılır.
Ocağı kısın, etler yumuşayana kadar kısık ateşte (yaklaşık 1 saat) ara sıra karıştırarak pişirin, ocaktan almadan 15 dk. önce tuz katın.
Bu sayede hem etin tadı suyunda kalırken hem de et yumuşak bir şekilde pişer. Bu yüzden ızgara ve tava yapılacak etler muhakkak tuzlanmalıdır. Bu işlemde kaya tuzu kullanmanız önerilir.
İlgili 19 soru bulundu
500gramkaya tuzu. 2yemek kaşığıtane karabiber(iri çekilmiş) 1/2yemek kaşığısarımsak tozu.
Aman bu noktaya dikkat etmekte fayda var. Birçok insan et kavururken ya da farklı yöntemlerle pişirirken etin üzerine tuz atıyor. Böylelikle et o yumuşak dokusunu kaybederek sert bir hale geliyor. Mümkünse eti ocaktan almadan kısa bir süre önce en son aşamasındayken tuz atın.
Et tam pişmeden tuzlamak
Pişmeden tuz atmak etinizin sertleşmesine sebep olur. Bu yüzden kavurmanız piştikten sonra hatta ocaktan almadan hemen önce tuzlarsanız etiniz yumuşaklığını korur.
Kuşbaşı doğranmış etler tencereye alınır. Üzerine 1 tatlı kaşığı tuz serpilir, 4 yemek kaşığı sıvı yağ konulur ve harlı ateşte suyunu salması beklenir.
Ete tuz atılır mı? Yanlış bilinen doğrular arasında ete tuz atılıp atılmaması vardır. Ete tuz atılmalıdır.
Günde 1 tatlı kaşığı tuz yeterli
Yani 1 gr tuzda yaklaşık 400 mg kadar sodyum vardır. Günlük sodyum ihtiyacının 1500-2400 mg olmasından hareketle günlük 6 gr yani; 1 tatlı kaşığı tuz, ihtiyacı karşılamaya yetecektir.
Yine ortam sıcaklığı ve nem gibi koşullar etki eder. 1kg un ve 1 tatlı kaşığı tuz ile hazırlanmış bir ekmek hamuru için 20 gr maya yeterli olacaktır. Mayanın düşük sıcaklıklarda daha hızlı gelişimini dilerseniz maya miktarı artırılmalıdır. İdeal şartlar karanlık bir ortamda sıcaklığın 37C derecede ve nemli olmasıdır.
Dünya Sağlık Örgütünün önerdiği tuz tüketim miktarı 6 gramdır. Dolu dolu 1 çay kaşığı yaklaşık 4 gramdır. Dolayısıyla 1,5 çay kaşığı ya da bir tatlı kaşığı günlük tuz ihtiyacı için yeterlidir."
Herhangi bir yemek tarifinde 3,7 gram tuz ibaresi geçiyorsa, bu bir çay kaşığı tuz anlamına gelir. Tepeleme 1 çay kaşığı tuz ise yaklaşık olarak 11,1 gramdır. Fakat, bu durum taşınan malzemenin cinsine ve hacmine göre farklılık gösterir. Örneğin, 1 çay kaşığı pirinç 4 gram iken, 1 çay kaşığı salça 12,5 gramdır.
Dana kavurma püf noktaları az yağlı bir kavurma icin 1 kg ete 200-250 gr iç yağ orta yağlı bir kavurma icin 1 kg ete 250-300 gr iç yağ çok yağlı bir kavurma icin 1 kg ete 300-350 gr iç yağ kullanmak gerekir.
Bir gün dinlendirilen ete eklenecek iç yağının kavurmanın daha lezzetli ve yumuşak olmasını sağladığını söyleyen Şef Arif Kemal Doğan, “Etler pişerken iki–üç adet limon tuzu kullanırsanız, kavurmanız daha yumuşak olur” diyor ve ekliyor: “Lezzet için kullandığımız tencere de çok mühim.
Et ürünlerinde kullanılan tuz, su tutma kapasitesini geliştirmesi, etin yumuşaklığını sağlaması, mikrobiyel koruyucu etki göstermesi, uçucu bileşiklerin etkinliğini arttırması, renk pigmentinin gelişiminde rolü olması, lezzete katkısı sebebiyle önemlidir.
Tuzsuz Pişirin. süresini olumsuz etkileyebilir. Et yemeklerine eklenen tuz, etin sertleşmesine neden olur. Dolayısıyla daha iyi bir sonuç için tuzu et piştikten sonra eklemeye dikkat etmek gerekir.
Kırmızı et veya Tavuk eti pişirirken Deniz tuzu kullanmayın, mutlaka Kaya tuzu kullanın.
Limon, sirke, sarımsak, soğan gibi asit malzemeler et marinasyonu için gereklidir. Biberiye, kekik, kırmızı toz biber, karabiber, tuz, defne yaprağı gibi aroma verici baharatlar da kullanılmalıdır.
İç yağı erittikten sonra, kavurma yapacağınız etleri yüksek ateşte mühürleyin. Mühürlenen etler daha yumuşak ve lezzetli olacaktır. Mühürleme işlemi için tencere veya tavayı iyice ısıtmanız gerekir. Etleri mühürlerken kesinlikle çatal veya bıçak kullanmayın.
7- Yemeğimizin piştiğinden emin olduktan sonra son olarak 1 tatlı kaşığı tuzu ilave ederek bir iki tur karıştıralım ve ardından ocağı kapatalım. 8- Etli mantar soteyi üzerine isteğe bağlı kıyılmış maydanoz serperek servis edelim. Deneyeceklere şimdiden afiyet olsun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri