İşte püf noktalarıyla evde mozzarella peyniri yapımı: Mozzarella peyniri yapımı için gerekli malzemeler 5 kg çiğ inek sütü, 1 tatlı kaşığı limon tuzu, 2 bardak soğuk su, 2 tatlı kaşığı peynir mayasıdır.
yapımı yaklaşık 45dk sürüyor. yaklaşık 3 litre sütten 300-350 gr kadar taptaze mozzarella çıkıyor.
Beş kilo sütten bir kilo peynir elde edilir. Kısmen veya tamamen yağı alınmış yahut içine manda sütü karıştırılmış sütle yapılan kelle peynirleri hem renksiz, hem sert, hem de lezzetsiz ve ekşimtırak olur.
İnek sütünden üretilen mozzarella peynirinin ise kuru maddesi %35-50, kuru maddedeki yağ oranı en az %44, tuz oranı %0.9-1.0'dir. Ülkemizde mozzarella peyniri üretiminde daha çok inek sütü kullanılmaktadır.
1 kilogram keçi peyniri yaklaşık olarak 5-6 kilogram keçi sütünden elde edilir.
İlgili 29 soru bulundu
Dilim dilim kesip afiyetle tüketin. Karşınızda: 1 kilo sütten 1,5 kg kaşar peyniri!
hafif yanık tadı olan, toprak kokusuna benzer bir kokusu olan, alışık olmayanların ilk etapta zorlanabileceği ama aslında acayip lezzetli olan bir yoğurttur. yanik tadi ve kokusu cok hafif olan,super lezzetli,yogun bir yogurt cesidir.
Mozzarella tarzında bir peyniri yaparken -özellikle mayalandırma aşamasında- sütün ısısı çok önemlidir. Süt mayalandırılmadan önce ulaşması gereken sıcaklık ortalama 35 derecedir.
Pastörize edilerek zararlı mikroorganizmalardan ayrılmış ve yağ oranı standardize edilmiş 32-35 °C'deki çiğ süte starter kültür ilave edilir. Mayalama sıcaklığına getirilen kültür ilave edilmiş süt peynir mayası (rennet) ile mayalanır.
Geleneksel Yöntem ile Mozzarella Üretimi
Geleneksel üretimde manda sütünün asitliği, doğal olarak veya bir önceki üretime ait olan peynir altı suyu ile 10 SH?ya getirilmektedir. Daha sonra süt 36-37 C'ye ısıtılmakta ve yeterli miktarda renet ilave edilerek pıhtılaşması için bekletilmektedir.
Peki 1 kg tereyağı kaç litre sütten çıkar? 14 litre süt kullanılarak 1 kilogram tereyağı elde edilir.
Yalnızca buralarda beslenen ineklerin sütünden imal edilmektedir, 1 kg eski kaşar elde edebilmek için sütün yağ oranına göre 10-12 kg süt işlenmelidir.
Beyaz peynir yapımında mayalama süresi 90 ile 120 dakika arasında değişir. Mayalama süresi kısa tutulursa peynir sert, uzun tutulursa yumuşak olur. Kullanılacak maya daha önceden kaynatılmış soğutulmuş su ile sulandırılmalıdır.
Rende mozzarella peyniri genellikle pizza, tost, lazanya ve sıcak sandviçlerde kullanılabiliyor. Bloklardan dilimlenerek, rendelenerek veya dilimler halinde kullanılmaktadır ve pizzaya lezzet katan ilk unsurdur. Domates ve fesleğen mozzarella peyniri ile birlikte tercih edilmektedir.
Türkiye'de ise manda sütü pahalı olduğu için mozarella peyniri manda sütü yerine inek sütü ile yapılıyor. İtalya'da ise kesinlikle inek sütü ile yapılan peynire mozarella peyniri denmiyor. Kısacası yaratılan katma değere sonuna kadar sahip çıkan İtalya, deyim yerindeyse şimdi bu değerli ürünün kaymağını yiyor.
Mozzarella, İtalyanların dünya mutfağına kazandırdığı lezzetlerden biri. Başta pizzalarıyla da ünlü olan Napoli şehri olmak üzere neredeyse tüm Güney İtalya'da manda sütünden üretilen mozzarella adını 'kısımlarına ayrılmış' anlamına gelen mozzo kelimesinden alır.
Kilo veya kolesterol sorunu yaşayanlar, peynirin az yağlı olanını tercih etmelidirler. Yağsız beyaz peynir veya lor, en az kalori ve yağa sahip olduğundan, riskli gruptakiler için tercih sebebi olmaktadır. Ayrıca su oranı yüksek, yağı az sürme peynirleri de iyi bir seçenektir.
1Mozzarella Peyniri
Sodyum değeri düşük olduğu için diğer peynirlere göre daha az tuzludur. Mozzarella peyniri bağırsak sağlığını iyileştirebilen ve vücudu iltihaplanmalara karşı koruyan probiyotikler içerir. Bu sayede bağışıklığın güçlenmesine de yardımcı olur.
Şirden mayası genellikle kurutulmuş şirdenlerin %2 – 4 benzoik asit, %5 – 20 sodyum klorür, %0.1 – 0.2 gliserol, thymol ve alkol katılarak içme suyunda hazırlanan ve 15 – 20 derece ortalama 1 hafta süre ile 2 defa maserasyonunun takiben süzülen ekstrattın PH 4.5 – 5.6 ayarlanması ile elde edilir.
Dış yüzeyi kabuksuz ve korumasız olan mozzarella peyniri, bu nedenle dikkatli bir şekilde muhafaza edilmesi gereken bir peynir türüdür. İtalya'da genellikle taze ve ılık olarak tüketilen mozzarella, +4 derecedeki buzdolabında 15 gün, -18 derece dondurucuda ise vakumlu halde 12 aylık bir raf ömrüne sahiptir.
Sıcak mayalanırsa(48 dereceden yüksek sıcaklıkta olursa) yoğurtta ekşime gerçekleşir.
Ancak peynir yapımında çiğ süt kullanılması halinde hayvandan geçebilecek zoonoz hastalıkları riski bulunmaktadır. Bu riski ortadan kaldırmak için süt kaynatılmakta kaynayan süte soğutulduktan sonra kalsiyum Klorür katılmaması nedeniyle iyi bir peynir yapılamamaktadır.
- İnek sütünün keçi sütünden daha sütünden 5 kat daha fazla vitamin B-12 ve 10 kat daha fazla folik asit içeriyor. - Keçi sütü inek sütünden daha fazla kalsiyum, %25 daha fazla vitamin B-6 içeriyor.
İnek sütü ile karşılaştırıldığında keçi sütü folik asit ve B12 vitamini açısından yetersizdir.
Hem keçi sütü hem de inek sütü, besin maddeleri ile sayısız fayda sunar. Ancak, sindirim açısından keçi sütüdaha iyi bir seçimdir. Çünkü, sindirimi zorlaştıran laktoz seviyeleri keçi sütünde daha düşüktür. Keçi sütünün yağ molekülleri de daha küçüktür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri