Kasık ağrısına yönelik olarak ilaç tedavisi uygulaması yapılabilir. İbuprofen, asetaminofen ve aspirin gibi ağrı kesiciler kasık ağrıları üzerinde oldukça etkilidir. Ağrının nedeni kasık bölgesindeki kasların spazmı ise kas gevşetici hap ve kremler kullanılabilir.
Kasık ve pelviste donuk, ve sürekli bir ağrıya neden olabilir. Bu durum, özellikle inflamatuar artrit, gebelik, pelvik travma veya pelvik cerrahi öyküsü olan bireylerde ortaya çıkabilir. Eklem enfeksiyonu veya tümör ise kasık ağrısının nadir nedenleri arasındadır. Nadir vakalarda kalça eklemi enfekte olabilir.
Ani başlayan ağrılar genellikle acil durumlarda ortaya çıkmaktadır. Akut (ani) olarak başlayan karın ve kasık ağrılarında acil girişim yapılması gereken apendisit, dış gebelik, yumurtalık kisti gibi hastalıkların olma ihtimali vardır. Bu tür ağrılarda vakit kaybedilmeden doktora başvurulmalıdır.
Kasık ağrısının birçok nedeni olabilmekle beraber sıklıkla rahim ve yumurtalık kaynaklı olmaktadır. Kadınlarda kasık ağrıları ani başlayan şiddetli ağrılar olabilirken, bazı durumlarda bu ağrılar uzun süreli belirli aralıklarla ortaya çıkabilen kronik ağrılar olabilmektedir.
İlgili 23 soru bulundu
Kasık ağrısı birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir. Bunlar arasında kasık bölgesinde bir yaralanma, kasık bölgesinde bir enfeksiyon, karın bölgesinde bir sağlık problemi veya ciddi bir sağlık sorunu olabilir. Eğer kasık ağrınız sürekli veya şiddetli ise, bir doktora başvurmanızı öneririm.
Genellikle 1-3 gün sürer. Ağrının sebebi her ay dökülen ve yeniden oluşan endometrium denilen döl yatağının rahimden dışarı atılması için oluşan kasılmalardır. Böyle durumlarda karın bölgesini sıcak tutmak, bazı ağrı kesici ilaçlar kullanmak, egzersiz yapmak iyi gelebilir.
Kasık Ağrısı Nasıl Geçer? Kasık ağrısı nasıl geçer sorusunun yanıtı bu durumun altında yatan nedene göre değişkenlik gösterir. Bu durumun en sık nedenleri arasında yer alan zorlama ya da spor yaralanması kaynaklı vakalar istirahat ve basit uygulamalar ile kendiliğinden geçebilen durumlardır.
Soğuk uygulama: Kasık ağrısında ağrı ve şişliği azaltmak için soğuk uygulaması da tercih edilebilir. Şişkinliği gidermek için 2-3 saat arayla 5-10 dakika kadar beze sarılı buz bölgeye uygulanabilir. Dinlenme: Ağrılı kasık bölgesi 1 veya 2 hafta dinledirilmeli.
Kadın ya da erkek için kasıkta ağrı yaşandığı vakit Genel Cerrahi bölümü süreç içinde devreye girer. Hastanede genel cerrahi poliklinik dene başvurmak suretiyle ilgili tedavi alternatifleri öne çıkar Ayrıca eğer Genel Cerrahi bölümü gerek görür ise o vakit üroloji bölümüne yönlendirme yapılabilir.
Kasık ağrısına yönelik olarak ilaç tedavisi uygulaması yapılabilir. İbuprofen, asetaminofen ve aspirin gibi ağrı kesiciler kasık ağrıları üzerinde oldukça etkilidir. Ağrının nedeni kasık bölgesindeki kasların spazmı ise kas gevşetici hap ve kremler kullanılabilir.
Peki kadın kasık ağrısına ne iyi gelir? Eğer kadınlarda kasık ağrısı regl döneminde oluyorsa sıcak su torbası ve ılık bitki çaylarıyla geçer. Bunun dışında vajinal sorunlarda kaynaklanan kasık ağrısı için mutlaka kadın doğum uzmanıyla görüşüp onun verdiği ilaçların kullanılması gerekmektedir.
Kasık fıtıkları akut olarak belirti göstermese de genellikle kasık bölgesinde şişlik ya da kabarıklık ile karakterizedir. Kişi genellikle kasığında gevşeme ve sonrasında ağrı hisseder. Yumuşak ve içe bastırılabilir durumdaki bu şişlikler, karın içi basıncın arttığı durumlarda görünür ve kişi yattığında yok olur.
Kadınlarda görülen kasık ağrısına en çok sebep olan neden, üreme sistemine ilişkin yumurtlama gibi olağan bir durum olabilir. Yumurtalık kisti, vajinal enfeksiyon, idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıklar da kadınlarda kasık ağrısının sebepleri arasındadır.
Kronik kasık ağrısının, kadın hastalıkları dışında rastlanan en sık nedenlerinden biri irritabl (huzursuz) bağırsak sendromudur (IBS).
Yumurtalık ağrısı, pek çok insanın yaşadığı yaygın sağlık sorunları arasında yer alır. Yoğun stres, hareketsiz yaşama bağlı olarak kısa süreli ağrılar ortaya çıkabilir.
Kasık enfeksiyonu yani Pelvik inflamatuar hastalık (PID) ağırlıklı olarak cinsel olarak aktif genç kadınlarda meydana gelen üst genital sistem (üreme sistemi) enfeksiyonudur.
Nedenleri. Enfeksiyonlar, spiral kullanımı, polip hastalığı, kistler, aktif mesane, fıtık, kabızlık, dış gebelik, düşük ya da depresyon gibi çok sayıda nedeni olabilir.
Böbrek taşları, idrar yolu enfeksiyonu, kasık bölgesine alınan darbe, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, lenf bezi iltihaplanması, hamilelik, böbrek taşı, miyom, endometrit ve endometriosis gibi hastalıklarda kadınlarda görülen sol kasık ağrısının nedenleri arasındadır.
Vajina kaslarının kasılması ağrıya neden olabilir. Fiziksel nedenler arasında vajina girişindeki enfeksiyon, mantar ağrı nedenidir. Rahim ağzı yaraları , vajinitler, endometrit, pelvik enflamatuar hastalıklar ilişki sonrası ağrı nedenidir. İlişki sırasında vajinanın kuru olması kasık ağrısı nedenidir.
Adet ağrısı ya da sancısı, uterus duvarında ki kasların ve kan damarlarının kasılmalarından dolayı ortaya çıkar. Bu ağrı kramp, mide ağrısı, bel ve bacak ağrısı olarak görülebilir. Dönemsel olarak görülen adet sancısı (dismenore), fibroidler, endometriozis ve adenomiyoz gibi durumlardan kaynaklanır.
Rahim ağrısı kasık bölgesi, alt karın bölgesi ve göbeğin alt kısmında görülebilmektedir. Bazı durumlarda sırt ya da kalça bölgesinde de görülebilmektedir. Rahim ağrısının farklı pek çok sebebi olabilmektedir. Bu nedenle ağrının nedeninin araştırılması gerekmektedir.
Hamilelikte kasık ağrısı, genellikle gebeliğin ilk haftalarında yaşanabileceği gibi gebeliğin son 3 aylık döneminde de meydana gelebilir. Hamileliğinin ilk 6-8 haftası içerisinde yumurtanın rahme yerleşiyor ya da rahmin büyüyor olması nedeniyle hafif bir ağrı hissedilebilir.
Kasık fıtığının ağrısı nerelere vurur? Kasık fıtığı sonucunda ortaya çıkan ağrı genelde kasık, bel ve karın bölgesinde hissedilir. Erkeklerde ise ağrının testislerde olması belirleyicidir.
Kasık ve bel ağrısı da hamilelik belirtileri olarak ortaya çıkabilir. Bu belirtiler her zaman hamilelik yüzünden oluşmaz. Ancak kadının gebe kaldığından şüphe etmesi, cinsel ilişkinin korunmasız olması gibi etkenlerin üzerine ortaya çıkan kasık ve bel ağrısı hamilelik belirtisi olarak görülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri