ayrıca somon çok çok yağlı bir balık olduğu için 1 kg somonla rahat 3 kişi doyar. 80 tl ile 3 kişinin doyması bu devirde çok değil.
Somon balığının 1 porsiyonu (200 gr) 358 kaloridir. 1 köfte kadar ( 30 gr) somon balığı 54 kaloridir. Somon balığının 100 gramı 19.93 gram karbonhidrat, 10.43 gram protein içermektedir. İnsan vücuduna son derece faydalı olan somon herkesin severek tükettiği balık türleri arasında.
Somon balığının baş, kuyruk, backbone ve iç organlar ayrılarak fileto yapılır. Filetolar ortalama 166 g olacak şekilde porsiyonlanır.
Baş, kuyruk, backbone ve iç organlar ayrılmış, ortalama dilimler 250 g olacak şekilde porsiyonlanarak elde edilir.
İri bir balık olduğundan (1 tanesi ortalama 4-8 kg civarında) parçalayarak yani dilimlenerek veya fileto şeklinde satılırlar.
İlgili 16 soru bulundu
Somon hemen hemen tüm sebzelerle, pilavlarla, kuskusla, makarnayla ve karbonhidrat merkezli gıdalarla uyum içerisindedir. Ancak tatlı ve yağlı bir balık olduğundan, sirke ve turunçgiller gibi asitli lezzetlerle birleştirmenin harika bir uyum meydana getireceğini de göz ardı etmemek gerekir.
Kişiden kişiye değişmekle birlikte yetişkinlerde yaklaşık olarak 120-200 gr yeterli porsiyon ölçüleridir. 150 gr bir porsiyon somon tükettiğimizde 7 günlük EPA + DHA ihtiyacımızı karşılamış oluyoruz.
Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Sostan çıkardığınız somonları yağlı kağıdın üzerine yerleştirin. Fırını 200 dereceye ayarlayın. Kontrollü olarak 15-20 dakika boyunca pişirin.
norveç somonuna göre en büyük fark yarı yarıya yağ oranı ama bunu çok da büyütmeye gerek yok. üretildiği suyun sıcaklık uygunluğuna göre karadeniz'de yetiştirilen somonları daha lezzetli buluyorum. kayseri'de üretilenleri de fena değil, norveç'ten karadeniz'e inmişken oradan da kayseri'ye inmeye gerek yok.
Morina, somon ya da balık yağı tüketen erkekler, sekiz hafta içinde 6,5-7 kilo verdi. Bu sonuç kadınlar ve erkekler arasında bulunan doğal ayrımlara yüklenebileceği gibi, genel kalori alımının kadınlar için daha az olmasına da yüklenebilir.”
Somonun rengini inceleyin. Balığın dışı pişirme yöntemine bağlı olarak opak beyaz, bej veya kahverengi olsa da ortası hafif yarı saydam pembe olmalıdır. Somonun ortası opaksa, muhtemelen fazla pişmiş demektir. Merkez tamamen yarı saydamsa, muhtemelen daha fazla pişirmesi gerekir.
Moresea Dondurulmuş Somon Dilim 440 g - A101. ₺250 ve üzeri siparişinize ücretsiz kargo!
Somon Tarifinin Pişirme Önerisi
Marine karışımına buladığınız somonları buzdolabında 6-8 saat kadar beklettikten sonra pişirebilirsiniz. Marinasyon süresinin uzaması balıkların lezzetini arttırır.Marine ettiğiniz somon dilimlerini önceden ısıtılmış fırında, yağlı kağıt üzerinde kısa sürede pişirebilirsiniz.
Omega 3 yağ asitleri bakımından en zengin besin kaynaklarından biri olan somon balığı kalori değeri, 100 gramda 251 kaloridir. Bir porsiyon somon kaç kalori diye soracak olursanız, cevabı 347 kaloridir. Somon balığı âdeta bir protein deposudur. Bir porsiyon somon balığından %43 protein alırsınız.
Öncelikle bir kasenin içerisine zeytinyağı, sarımsak, limon ve tuz ekleyip karıştırın. Pişireceğiniz somonları, bu sosun içerisinde 5-10 dakika terbiye edin. Somonu ızgaraya aldıktan sonra her yüzünü 5-6 dakika pişirin. İki tarafı da güzelce piştikten sonra sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
Baharat olarak pul biber, kimyon, karabiber kullansak da siz ilave olarak kekik kullanabilirsiniz. Oldukça yakışır. Tarifte bulunan bal acı tadı biraz bastırarak hoş, tatlı bir aroma verecektir. Somon balığı ortalama 12-15 dakika gibi bir sürede 200 derecelik bir fırında güzel bir şekilde pişer.
Somon Balığı Yıkanır Mı? Sağlık açısından hijyenik bir yemek hazırlamak adına, somon balığını yıkamanız önerilir. Kılçıkların ayrılması, pulların temizlenmesi ve etli kısmının yıkanması önerilir. Yıkanan somonun suyu süzüldükten sonra pişirme işlemi için kullanılabilir.
Aşırı kokmayan, gözleri ve derisi parlak, eti sıkı ve nemli görünen Somon almaya çalışın. Gözlerinin bulanık, derisinin soluk renkli olması veya parlak olmaması balığın çok taze olmadığının işaretidir.
Somon balığı, içerisinde bulunan özel yağ ve yüksek protein sayesinde, düzenli kullanımda vücuda çok büyük etkileri vardır. Somon balığının haftada bir kez tüketilmesi yeterlidir. Zengin besin kaynakları sayesinde çocukların gelişimini sağlayan somon balıkları her hafta tüketilmesi yeterlidir.
Somon balığı (-20 ile -30 derece) uygun koşullarda derin dondurucuda 2 yıla kadar muhafaza edilebilir. Ancak buzdolabında 2-3 gün içerisinde tüketilmesi gerekir. Pişmiş somon ise 2 gün buzdolabında saklanabilir ve en kısa sürede tüketilmelidir.
Balık bayatsa protein yapısında bulunan histamin miktarı artıyor. Histaminin fazla olması da vücutta toksik etki gösteriyor. Yoğurt proteininde de bulunan histamin bayat balık tüketildiğinde yüksek miktarda olan histamini daha da yükseltiyor. Bu sebepten dolayı da “balığın yanında yoğurt yenmez” deniliyor.
Aslına bakarsanız somon balığı kadar her ortamda pişirmeye uygun pek fazla balık yoktur. Yağlı olmasına rağmen uygun şekilde tavada pişirebilir; ızgarada, mangalda yapabilir; fırında poşette, yağlı kağıtta, folyo kağıdında pişirebilirsiniz.
Ya da somon balığı ile en uyumlu olan alkollü içecek kırmızı şaraptır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri