Fırında kabak tatlısı için; 1 kilo yani 2 büyük dilim soyulmuş balkabağını istediğiniz orta büyüklükte küpler halinde kesip, güzelce yıkayın.
2 kg bal kabağı için ancak yeterli olacaktır. 1 kg için 2 su bardağı (400 g) şeker kullanabilirsiniz.
Kabakları dillimledikten sonra şeker ile birlikte 1 gece aynı tencerede bekletilmelidir. Kabakları pişirirken su eklemenize gerek yoktur.
Kabak Tatlısı Tarifi Püf Noktaları
2 kilogram kabak için ideal şeker oranı 1.5 su bardağıdır. Ancak çok tatsız kabaklarda 2 bardağa kadar şeker kullanabilirsiniz.
Bal kabağı; A vitamini, lif, kalsiyum, potasyum, sodyum gibi vitamin ve mineraller bakımından zengin bir meyve olduğu için sütlü tatlılardan sonra diyet menülerine eklenebilecek niteliktedir.
İlgili 28 soru bulundu
- Balkabağı, yüksek miktardaki lif içeriğiyle kabızlığa karşı savaşarak, bağırsak çalışmasını ve dolayısıyla metabolizmayı hızlandırmaya yardımcı oluyor.
1 dilim ( 240 gr) balkabağı 60 kaloridir. Balkabağının 100 gramı 4.59 gram karbonhidrat, 1.1 gram protein, 0.13 gram yağ, 2.16 gram lif içermektedir.
Bir kg'da 2000- 2500 adet tohum bulunur. Kabak tohumları %98 oranında temiz, çimlenme oranı %90 civarında olmalıdır.
Şekerini ayarlamak için aldığınız kabak miktarının neredeyse yarısı kadar (1 kiloya 400 gr gibi) şeker kullanın.
5- Kısık Ateşte Pişirin
Bal kabağının şerbetini iyi bir şekilde çekip kıvamlı bir lezzete sahip olmasını istiyorsanız kısık ateşte pişirmeye özen gösterin. Kısık ateş sayesinde bal kabağı tatlısının şerbetini bir anda çekip yanmasını ve lezzetsiz kalmasını önleyebilirsiniz.
Böyle bir durumda tencerenin kabağını da altını da açalım ki harlı ateşte kaynayarak suyu buharlaştıralım ve kabağımızı istediğimiz kıvama getirelim. İster toz tarçın ister cevizle servis edebiliriz. Afiyetle.
Kabak Tatlısı Yapılışı
Yukarıdaki yazıda belirttiğimiz gibi kabaklar isteğe göre doğranıp yıkandıktan sonra bir gece önceden pişirilecek olan tencereye koyulur ve damak tadınıza göre şekeri üzerine konulduktan sonra tencerenin kapağı kapatılır. Ertesi gün su eklemeden kendi suyu ile kısık ateşte pişirilir.
Şeker eriyip suyu çıktığı zaman kısık ateşte pişirin. Pişerken limon tuzunu yada limon suyunu atın. Piştikten sonra soğumaya bırakın. Sonra servis tabağına alın.
Kabaklar yumuşayana kadar yaklaşık 15 dakika pişirelim. Kabaklar piştiğinde ince kıyılmış dereotunu ekleyip karıştırdıktan sonra ocağın altını kapatalım.
Şerbetinin koyu kıvam alması için 2-3 damla limon suyu ekleyin.
Kabak dilimlerini pişirmeden önce toz şeker döküp yaklaşık 3 saat bekletirseniz şekerin tamamen eriyerek kabakla özleşmesini sağlarsınız. 4. adım: Kabaklar cinsine göre suyunu kısa sürede salmayabilir. Bu durumda su ilave ederek orta ateşte 45-50 dakika kadar pişirin.
Kabakları iyice yıkayarak ince uzun dilimler halinde kesin. Kabak dilimlerini unlu karışıma iyice bulayarak, yağlı kağıt serdiğiniz bir tepsiye aralıklı olarak dizin. Üzerine zeytinyağı gezdirin. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında 20 dakika boyunca pişirin.
Kabak tatlısı, cildin parlak ve canlı görünmesinde de etkilidir. Bünyesinde barındırdığı A vitamini sayesinde göz sağlığına birçok olumlu etkisi bulunmaktadır. Beyaz kan olarak bilinen bağışıklık sistemi elemanlarının üretimini arttırır ve bağışıklık sistemini güçlendirir.
Tat vermesi adına bir adet çubuk tarçın ilavesiyle orta ateşte, 20-25 dakika kadar pişirin.
1 adet kabak kaç kalori sorusunu merak edenler için kabak kalori değerleri şöyledir: 1 adet kabak (100 gr) 19 kcal. 1 porsiyon kabak (150 gr) 29 kcal.
200 gr ağırlığında 2 adet pişmiş kabak kalorisi 40 kalori (kcal) değerinde hesaplanırken, 300 gr ağırlığında bir porsiyon 3 adet pişmiş kabak yaklaşık 60 kalori (kcal) değerindedir.
Besin Değerleri. Kabağın 100 gramında 19 kalori bulunmaktadır. 1 orta boy (150 gr) kabak 29 kaloridir.
Kabuğu düz olan bal kabağı görebileceğiniz gibi oluklu ve dilimli balkabakları olduğuna da şahit olabilirsiniz. Meyvelerin ortalama ağırlığı ise 5-10 ile 60 kilogram arasında değişiyor.
Bal kabağının kalorisi oldukça düşüktür. 100 gramı 26 kalori içerir, doymuş yağ ve kolesterol içermez. Diyete yardımcı olan mineraller ve posadan zengindir. Kilo kontrolü programlarında bu özellikleriyle iyi bir seçenektir.
İtalya'da üretilen bal kabağı, bin 226 kilogramlık ağırlığıyla dünyanın en büyük bal kabağı olarak Guinness rekorlar kitabına girdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri