Bitki başına 10-30 arasında meyve alınır. Dekara verim 2-13 ton arasındadır.
Düze dikim veya karık sırtının iki kenarına dikim tercih edebilirsiniz. Çift sıra usulü patlıcan yetiştiriciliğinde geniş sıra arası 90-110 cm oluyor.Buna ek olarak dar sıra arası 50-60 cm, sıra üzeri 50-60 cm yeterli görülüyor.. Bir dekar alana 2000-3000 fide dikiliyor.
Patlıcan yetişme devresinde 7-8 günde bir sulanması gerekir. Aksi taktirde gelişme yavaşlar mahsul azalır ve meyvelerde acılık başlar.
Patlıcan Hasadı, Verimi ve Depolama
Patlıcan çeşitlerinin çoğu dikim işleminden ortalama olarak 60 ila 80 gün sonra olgunlaşır ve hasat için hazırdır.
Patlıcan tropik iklimlerde ağaççık şekilde birkaç yıl yaşarken serin iklimlerde ise 1 sene yaşamaktadır.
İlgili 27 soru bulundu
Sık aralıklarla yapılan hasat kaliteli ürün verimini arttırır. VERİM: Bitki başına 10-30 arasında meyve alınır. Dekara verim 2-13 ton arasındadır.
Gübreleme : Patlıcanlar gübreyi çok sever. Patlıcan yetiştirilecek toprağın dikimden önce dekara 4-6 ton hesabı ile iyi vasıflı, yanmış ahır gübresi ve yardımcı olarak dekara fosforlu ve azotlu gübrenin yarısı dikim esnasında, azotlu gübrenin ikinci yarısı ise ilk sulamadan önce verilmelidir.
Patlıcanlar genelde 25 - 30C derecede büyür ve gelişirler. Gece sıcaklığı ise en düşük 16 C'nin altına düşmemesine özen gösterilmelidir. Bu sayede toprak sıcaklığı da korunmuş olur. Bu durumda da düşük ışık şiddeti nedeniyle patlıcanlarda çiçek tozu canlılığı azalabilir ve meyve tutumuna verimlilik azalabilir.
En uygun ve tavsiye edilen sulama yöntemi damlama sulamadır. Patlıcan yetişme devresinde 7-8 günde bir sulanmalıdır; aksi takdirde gelişme yavaşlar mahsul azalır ve meyvelerde acılık başlar.
Dikim aralığı sıra üzeri 50-60 cm, sıra arası 70-100 cm arasında tercih edilir. Dikimden önce dekara 4-6 ton yanmış ahır gübresi ve yapılacak toprak tahlili sonuçlarına göre gerekli ticari gübrelerden verilir.
Ancak aşırı sulama yalnızca su israfının yanı sıra azot kaybına da yol açıyor. Bu, günün sonunda verimde kayıplar yaşanmasının da nedeni. Juan Carlos Díaz-Pérez ve Touria Eaton tarafından yürütülen çalışmada ise patlıcanın verim ve ürün kalitesini etkilemeksizin su kullanımının kısıtlanabileceğini ortaya koydu.
Mevsim normalleri altında seyreden hava sıcaklıkları nedeniyle sebzelerde verim kaybı yaşandı. Antalya'da yüzde 90'lık verim kaybı oranıyla liste başı olan patlıcan, seradan 20 liraya çıkıyor. Mart ayı sonu itibarıyla ürün rekoltesinin artmasıyla fiyatların düşmesi bekleniyor.
Patlıcanın gövdesini de inceleyin; çeşide bağlı olarak, solgun, cansız bir renk yerine parlak, koyu beyaz veya canlı mor bir renk tonu olmalıdır. Parmağınızla patlıcanın gövdesine bastırın. Sebze baştan sona lapa gibiyse, onu atıp yerine sert, olgun bir patlıcan kullanmanız daha iyi olur.
Toprak İstekleri
Patlıcan toprak bakımından oldukça seçici bir sebzedir. Killi topraklardan hoşlanmaz. Ağır ve rutubetli topraklarda kök çürüklüğüne sıkça rastlanır. Derin, yumuşak, geçirgen, organik madde ve besin maddesince zengin tınlı topraklarda iyi gelişir ve bol ürün verir.
Bolca güneş gören pencere kenarında domates fideleri daha çabuk yetişir. Ama fideyi yetiştirdiğiniz saksıdaki toprak soğuk olduğu takdirde çimlenme süresi gözle görülür şekilde yavaşlayacaktır. Fideleriniz saksıdayken düzenli olarak sulamanız gerekmektedir.
işlenmiş toprağa patlıcan tohumlarını yerleştiriniz ve üstünü ince elenmiş toprakla 1 cm arasında kapatınız.Toprak yüzeyini şeffaf bir naylonla kapatınız.Periyodik olarak toprağı nemlendiriniz. Çimlenme tahmini 10-15 gün içerisinde gerçekleşecektir.
PATLICAN 2. İKLİM İSTEKLERİ Patlıcanın büyüme ve gelişmesi için uygun sıcaklık değerleri 25-30°C'dir. Gece sıcaklığının 16°C'nin altına düşmesi ve düşük ışık şiddeti patlıcanda çiçek tozu canlılığını azaltır.
Bitkide meyvelerin dökülmesine yol açar; şiddetli enfeksiyonlarda ise bitki tamamen kurur. Sebzelerde %85'e varan düzeylerde verim kaybına neden olan kök-ur nematodlarına karşı seralarda BioAct + Velum Prime SC 400* patlıcan ilacı kullanılabilir.
Fazla su, bitkilerin gövdelerinde kalınlaşmaya ve yapraklarında genişlemeye neden olur. Böyle bitkilerde verim ve meyve kalitesi düştüğü gibi, hastalıklara dayanıklılıkta azalır.
Fiziksel ve zihinsel gelişimleri için ek gıdalar Bebekler için önemli besinlerdir. Patlıcan ise bu ek gıdalardan biridir. Fakat, yüksek oranda nikotin içerdiğinden dolayı Bebeklere Patlıcan 2 yaşından önce verilmemesi gerek bir sebzedir.
Patlıcan da biber gibi bol güneş ışığına ihtiyaç duyar. Ancak tam gölgede olmasa da, yarı gölgede istenilen verimi gösterebilecek bir sebzedir.
Özellikle patlıcanları közleyecekseniz ve acılarını almak istiyorsanız yüzeyine bıçakla minik delikler açabilirsiniz. Ardından üzerine tuz ilave edip soğuk suda bekletebilirsiniz. Bu şekilde 10-15 dakika kadar suda bıraktıktan sonra sudan çıkarıp kurulayarak közleyip ya da pişirebilirsiniz.
Potasyum nitrat, magnezyum nitrat, kalsiyum nitrat ve amonyum nitrat azot içeren gübrelerdir.
Patlıcan yaz ve sonbahar sebzesidir.
Yani ılıman ve sıcak iklimlerde yetiştirilir. Akdeniz ikliminin yaşandığı yerler patlıcan için uygundur.
Sebzeler için en çok tavsiye edilen doğal gübreler : gübre, kompost ve yeşil gübrelerdir. Mağazalarda bulunan bu gübreler için hazır ikame maddeleri de kullanmaya değer .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri