Ağıllarda her koç için 1.5 - 2.0 metrekare, her koyun için kuzusu da dikkate alınarak 1.25 - 1.5 metre kare taban alanı gereklidir.
12-15 koyun başına 1 hektar (10 dönüm) bir araziye sahipseniz ve arazide yetişen doğal bitkiler yılın 9 ayı boyunca en az koyunların % 70 oranında beslenmesi için yeterli ise, o zaman mera bazlı bir beslenmeden yararlanabilir ve besleyicilere (yemlere) önemli miktarda para harcamazsınız.
Koyunları en az 7-8 saat boyunca otlatırlardı. Ayrıca, her gün koyun başına 0,2 – 1,36 kg kadar buğday ve 0,9 – 2,23 kg kabayonca samanı verirlerdi. Yüzyıllarca koyunlar doğal ortamlarında yalnızca mera yiyerek, tahıl (buğday ve ekin tohumları, tabiki az miktarlarda) ve su içerek hayatta kalmışlardır.
Barındırılacak koyun sayısına göre ağılın yüksekliği değişir. Koyun sayısı ne kadar fazla ise yüksekliğin o kadar fazla olması gerekir. Yükseklik 200 başlık ağıllarda 2.75 - 3 m, 200'den fazla olanlarda ise 4.25 m hesap edilir.
Öncelikle kuru besini azaltıp koyunlarımızı uygun mevsimde merada otlatırsak %50 kar elde edebiliyoruz. Yani bu da yıllık gelirimizin 50 bin TL olmasını sağlıyor, aylık gelirimiz de 4.500 TL oluyor bu şekilde.
İlgili 32 soru bulundu
Koyun yetiştirmede gelir elde edilir mi? Tabii ki koyun yetiştiriciliği de kazançlı olabilir, ancak orta ila büyük ölçekte. Dünyanın dört bir yanındaki yüzbinlerce insan geçimini koyun yetiştiriciliğinden önemli bir miktarda kazanç elde ederek sağlıyor.
Karnobatın eti, merinosun yünü makbuldür. Ortalama ağırlıkları 40-50 kg dir. 30-35 kg canlı bir koyun kesimden sonra 17-18 kg et verir.
Dam için pek çok alternatif var aslında ama en kolayı ve başlangıç için ilk tercih edilebilecek şey çadır. 50 koyun ve kuzusu için 2.5 m2'lik alana ihtiyacınız var.
KIVIRCIK KOYUN
İnce uzun kuyruğu vardır. Anaç koyunlarda canlı ağırlık 40-42 kg., süt verimi 60-90 Litre, kirli yapağı verimi 1,5 kg. dır. 100 koyundan 110-130 kuzu alınmaktadır.
İnekler ve atlar ahırda, koyun ve keçiler ağılda, ayılar inlerinde, tavuklar, hindiler ve kazlar kümeste, arılar kovanda yaşarlar. Bazı canlılar ormanda, bazıları denizlerde ve göllerde yaşar. Tavuk, hindi, kaz gibi hayvanlar yemle beslenir. Koyun, keçi İnek, at, eşek gibi hayvanlar gibi otla beslenir.
Bir büyükbaş veya küçükbaş hayvanın günlük mera yem ihtiyacı: Canlı ağırlığının 1/10'u olarak kabul edilir. Örneğin 50 kg civarında bir koyunun günlük yem ihtiyacı 5 kg'dır. 300 kg bir sığırın günlük yem ihtiyacı 30 kg'dır.
Koyunlar, toprak üstünde bulunan özellikle yumuşak bitkileri çok sevmektedir. Bunun yanı sıra yoğun yem denilen tahıl kırmalarını ve küspeleri de oldukça severler.
Küçükbaş hayvan başına 600 gr (0.6 kg)/gün üzerinden aylık 18 kg arpa verilecektir.
Çiftlik kurmak için kaç dönüm? Bu nedenle kurulacak veya kurulu hayvancılık işletmesinin kaba yem üretimi yapabileceği hayvan başına en az 2,5 dönüm sulu veya 5 dönüm kuru arazisi olmalıdır.
1 dönümün kaç metrekare ettiği, matematikte de incelenen bir konudur. 1 dönüm 1.000 metrekare eder. Yani dönüm sayısının 1.000 ile çarpılması sonunda arazinin metrekare cinsinden hesabı karşınıza çıkacaktır.
Gübrelikler; Koyunlar verim dönemine göre değişmekle birlikte günde ortalama canlı ağırlığının % 4-5'i kadar kg yaş gübre üretir.
Koyunların sağılmadığı yerlerde kuzular 3–3,5 ay süre ile analarını emerler ve 30–35 kg da sütten kesim ağırlığına ulaşabilirler. Bu durumda aynı zamanda mera'nın durumu dikkate alınarak yoğun yemde verilebilir. Koyunların sağıldığı işletmelerde ise emiştirme süresi en fazla 1,5–2 ay sürer.
Türkiye'nin yerli ırkları arasında en çok süt veren cins, İvesi olarak kaydediliyor. Sarıbaş adı da verilen koyunların yanında sakız koyunu da verimli kabul ediliyor. Lacaune ise dünyada en çok tercih edilen koyun ırkı olarak biliniyor.
İngiliz, (Merinos) veya Karakul (Astragan) cinsi olan koyunlar bakımından dünyanın en kıymetli ırklarıdır.
Büyükbaş hayvan en fazla 7 hisseye kadar, küçükbaş hayvan ise bir kişilik kurban ibadetini yerine getirme imkanı sunuyor. O nedenle büyükbaş kaç kilo olursa olsun 7'den fazla hisseye satılamaz. Koyun ve keçi sadece bir kişi için; deve, sığır ve manda ise yedi kişiyi aşmamak üzere ortaklaşa kurban olarak kesilebilir.
Onun için belirli bir sıcaklık olmadan ve koyunlar terlemeden kırkım yapılamaz. Hava devamlı yağmurlu, soğuk veya çok sıcak olduğu gün ve aylarda kırkım yapılmaz. Özellikle doğum ve sağım zamanında da sağmal koyun kırkımı yapılmaz. Türkiye'de kırkım genelde nisan – haziran ayları arasında yapılmaktadır.
1- Taban suyu yüksek olmamalı 2- Meraya yakın olmalı 3- Meyilli arazi üzerinde olmalı 4- Ağıl kokusunun konutlara ulaşamayacağı yer ve uzaklıkta olmalı 5- Ağıl; güneye veya doğuya dönük olmalı, kuzey rüzgarlarına kapalı olmalıdır.
Yani cetvel, 200 kilogram toplam canlı ağırlığına sahip bir hayvanın 120 kilogram et çıkaracağı bilgisini verebiliyor.” Garip, yapılan ölçümle hesaplamayı ise şöyle örnekledi: “Büyükbaş hayvanın göğüs kafesi ve uzunluğu ölçüldükten sonra, göğüs kafesi ölçüsü 2 ile çarpılıyor.
Bu yıl Küçükbaş kurbanlık fiyatları adet bazında 5 bin 500 lira ile 8 bin 500 lira arasında olacak. Kurbanlık fiyatları 2023 canlı büyükbaş kilogram fiyatı 140 TL'den, küçükbaşın kilogram fiyatı ise 90-120 TL arasında satışa sunulacak.
Kocaeli Modern Hayvan Pazarı'nın en ağır küçükbaş hayvanı, 130 kilogram gelen "Pablo" isimli koç oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri