Ortalama 1 litrelik bir kavanozda turşu yapacaksanız tuz oranı 1,5 yemek kaşığı kadar olmalı. 3,5 su bardağı içme suyu, 1,5 yemek kaşığı tuz ve 150 ml kadar sirke nefis bir turşu yapmanıza yardımcı olacaktır. Bu oranlara bir de dilerseniz limon suyu, limon tuzu gibi malzemeler de ekleyebilirsiniz.
Turşu yaparken en önemli konu turşunun suyunu yapmak. Suyun içme suyu olması önemli bir nokta. Altın oran denen su, sirke ve tuz oranı ise 1 litre suya 1 çay bardağı sirke, 2,5 çorba kaşığı deniz veya kaya tuzu şeklinde olmalı.
Ben de yıllardır bu şekilde yapıyorum. Fakat bir litrelik kavanoza bir çay bardağı sirke,1 tepeleme çorba kaşığı tuz,1 tatlı kaşığı şeker ,arzuya bağlı iki diş sarımsak koyup fokur fokur kaynayan suyu döküp, kapağı sıkıca kapatıp ters çeviriyorum. Soğuyunca sakliyacagim yere kaldırıyorum.
Sirke ya da tuzu fazla koyduğunuzda turşunuz daha çabuk olmaz. 1,5 litre suya 2,5 yemek kaşığı kaya ya da deniz tuzu ve sirke ekleyerek turşu suyunuzu hazırlayabilirsiniz. Üzüm sirkesi yerine elma sirkesi gibi daha düşük asitli bir malzeme tercih ederseniz, 1 litre suya 1,5 çay bardağı sirke kullanabilirsiniz.
Kavanoz dolunca en üstüne yarım çay bardağı sirkeyi, 1 tatlı kaşığı şekeri ve 1 yemek kaşığı kaya tuzunu koyun. Kavanozu ağzına kadar sıcak suyla doldurun.
İlgili 27 soru bulundu
Ortalama 1 litrelik bir kavanozda turşu yapacaksanız tuz oranı 1,5 yemek kaşığı kadar olmalı. 3,5 su bardağı içme suyu, 1,5 yemek kaşığı tuz ve 150 ml kadar sirke nefis bir turşu yapmanıza yardımcı olacaktır.
Salamura hazırlanırken %8 tuzlu su yapmak için; 80 gr tuz 1 litre suda eritilir. Eğer bir litreden fazla salamura gerekli ise, suyun her litresi için 80 gr tuz hesaplanır.
Malzeme ölçüleri 1 litre için geçerli. 1 litre tuşu suyu ile toplamda 2 adet 1 kiloluk kavanozda turşu kurabilirsiniz. Turşunuzun hızlı mayalanması için nohut, lezzet vermesi için sarımsak, yine lezzet vermesi ve hava almasını önlemek için maydanoz, dereotu ya da kereviz yapraklarıyla sapı kullanabilirsiniz.
Turşuya asıl lezzetini veren üzüm sirkesidir. 5) Tercihe göre turşuya 1 litre için 2-3 adet küp şeker de atabilirsiniz. Bu mayalanmayı hızlandıracaktır.
Turşu suyunuzun bulanık olmaması için kullanacağınız sebze ve meyveleri güzel bir şekilde yıkamış olmanız gerekmektedir. Kavanozun içerisine atılan nohutlar turşunuzun daha hızlı mayalanmasını sağlayacaktır. Turşu da önemli diğer noktalardan bir tanesi de iri turşuluk tuz kullanmaktır.
En üste her bir kavanoz için; 1 yemek kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı limon tuzu, 1 çay kaşığı şeker, 1 çay bardağı sirke (klasik)koyup kettle daki kaynar suyu döküyorum. Ağzını sıkıca kapatıp ters çeviriyorum ,konserve gibi. 1 gün bekletip yerine kaldırıyorum şimdiden kolay gelsin afiyetle.
Bir kaba suyu koyup içine 1 bardak kadar tuz koyup, içine iyice yıkanmış yumurtayı koyuyoruz. Yumurta ne alaka diyecek olursanız şöyle ki tuz eridikçe yumurta yükselecek tuz eridikçe ve yumurta çıkmadıysa tuz ilave edilir. Yumurta suyun üzerine çıkınca suyumuzu turşu kabına döküyoruz.
5 yemek kaşığı tuz ve sonradan yarım yemek kaşığı üzerine dökmek için tuz.
5 litrelik turşu için; 1 çay bardağı iri kaya tuzu. 1,5 su bardağı üzüm sirkesi. 1 yemek kaşığı limon tuzu.
Tuzu az olursa turşu yumuşak olur ve içinde zararlı bakteriler oluşabilir. Tuzu fazla olursa da tadı keyif vermez. Turşuya koyacağınız tuz miktarını ayarlamak için tuzu suda eritip tadına bakabilirsiniz veya yumurta ile ölçebilirsiniz.
Turşu kavanozunun içine nohut koymuyorsunuz
Kahraman bakliyatımız nohut burada imdadımıza yetişecek ve turşumuzun hızlı bir şekilde olgunlaşmasını sağlayacak. Turşu kavanozunun dibine koyacağınız ya da aralara serpiştireceğiniz 8-10 adet nohut turşuyu çabuk olgunlaştıracaktır. Şimdiden ellerinize sağlık!
Turşunun sirkesi az olursa ne olur? Zira tuz ya da sirke gerektiğinden çok fazla veya az olursa tuşunun kıvamı ve lezzetini tutturmak mümkün olmaz. Fazla sirke ve tuz içindeki sebzelerin erimesine, yumuşamasına neden olurken, az sirke ve tuz malzemelerin çok sert ve lezzetsiz olmasına neden olur.
Turşu hem limonla hem sirkeyle yapılmaktadır. Eğer turşu suyu içilecekse limondan yapılması gerekiyor. Ama turşu suyu içilmeyecekse sirkeyle yapılmalıdır. Sirke turşuyu eritebilir.
Uygun sıcaklıklarda bekletin mutlaka. Turşularınızın hava almadığından emin olun. Kapağını çok sıkı kapatarak havayla temasını kesin bu şekilde uzun süre küflenmeden, üzerinde beyaz tabaka oluşmadan saklayabilirsiniz.
Hem turşu hem de turşu suyu yapımında çeşme suyu kullanmamalısınız. Turşu suyunun daha uzun süre bozulmaması için içme suyunu tercih etmenizde fayda var. Aksi halde turşu suyunuz bulanıklaşacaktır.
Turşu yaklaşık olarak 15 gün içerisinde olgunlaşır. 15 gün beklenilmesi turşu için yeterlidir. Turşular ışık almayan serin noktalarda saklanması gerekir.
Sarmısakları ikiye bölelim. Şişenin içine atalım, sirke, tuz ve limon tuzunu da ilave edip üzerine geçene kadar su koyalım. Güneş görmeyen bir yerde muhafaza edelim. Afiyet olsun inşallah.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri