Ülkemizde yer alan tek çöl olma özelliğine sahip olan Karapınar Çölü, Konya'nın Karapınar ilçesinde yer almaktadır. Yıllar içerisinde meydana gelen çölleşme bölgede pek çok göçe neden olmuş ve bunun sonucunda nüfusu oldukça azalmıştır.
İşte huzurlarınızda Karapınar Çölü ! Çölü, Türkiye'nin tek çölü olma özelliğine sahiptir. ülkemizde görülmeye değer yerlerin başında gelmekte.
Konya Kapalı Havzasının en kurak alanı olan, Türkiye'nin de en az yağış alan bölgesi konumundaki Karapınar, 1950'li yıllarda kumul hareketleri sebebiyle sürekli gelişen bir çöl haline geldi.
Yörede temel ekonomik faaliyet olan küçükbaş hayvancılık nedeniyle aşırı otlatma yapılmıştır. Yoğun otlatma ile otların yok edildiği alanlarda toz ve kil gibi toprağın ince kısmı taşınmıştır. Topraktan geride kalan kumlar rüzgârla hareket etmeye başlayıp, kara kumullarına dönüşmüştür.
Karapınar kumulları, Konya ili Karapınar ilçesinde bulunuyor. Konya Karapınar Çölü arası 100 km. Yaklaşık 1 saat 15 dk sürüyor. Konya şehir merkezinden Sakyatan mevkiine giden yolu takip ederek çöle ulaşabilirsiniz.
İlgili 36 soru bulundu
Türkiye'de kumullar olarak adlandırılan çöl Konya'da bulunuyor. Konya'da bulunan bu bölge, Afrika ve Arabistan'daki çöllere benzerliğiyle dikkat çekiyor. Konya'da bulunan bu bölge, Türkiye'nin tek çöl alanı olarak kabul ediliyor.
Ülkemizde yer alan tek çöl olma özelliğine sahip olan Karapınar Çölü, Konya'nın Karapınar ilçesinde yer almaktadır.
Atacama Çölü, Şili'nin kuzeyinde bulunan dünyanın en kurak sıcak çölüdür. Batısında Büyük Okyanus bulunur. Kuzeyde Peru, doğuda ise Bolivya ve Arjantin sınırlarını oluşturur. Atacama; And Dağları'nın yağmur gölgesinde kalır ve doğu rüzgârları kuru olup çok az yağış getirir.
Sahra ya da Büyük Sahra, Afrika'nın kuzeyinde yer alan, kıtanın ortası ile kuzeyini ayıran 9.000.000 km² büyüklüğünde bir çöl. Dünyanın en büyük sıcak çölüdür. Antarktika ve Arktik'in ardından en büyük üçüncü çöldür.
Dünyanın en ünlü çölü olan Sahra, kuzey Afrika'da bulunuyor ve sıcak çöllerin de en büyüğü. Yaklaşık olan ABD'nin yüzölçümü kadar. 13 ülkeyi kapsıyor. Öğlen saatlerinde aşırı derecede sıcak oluyor, geceleri ise dondurucu soğuk. 9,2 milyon kilometrekarelik kum yığını. NASIL GİDİLİR?
Karapınar Çölü, Konya'da çölün ismini aldığı Karapınar ilçesinde yer alıyor. Türkiye'nin en kurak arazisi ve yoğun sıcaklık değerlerine sahip bölgelerinden biri olan Karapınar ilçesinde karstik özelliklere sahip araziler yoğunlukta.
Yağışın yanında; sıcaklık, bağıl nem, güneşlenme süresi gibi faktörler eklenerek kuraklık hesaplandığında durum değişir. Buna göre, Doğu Akdeniz'in ve İç Anadolu tamamı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin bir bölümü kurak, hatta bazı alanlar çok kurak ve çöl kabul edilmektedir.
Çöl dendiği zaman ilk aklımıza gelen (kumlar, develer, kum fırtınaları vs.) çöl olan Sahara Çölü, Afrika kıtasının kuzeyinde yer almaktadır. 9.200.000 km²'dir. O kadar büyüktür ki Afrika kıtasının % 25'ini kaplar.
Sıcak çöller Kuzey ve Güney yarımkürelerde 15°-35° enlemleri arasında bulunur. Sıcaklığın gündüz 50°C'nin üzerine çıktığı, geceleri ise 0°C'nin altına kadar indiği sıcak çöllerde metrekare başına yıllık 300 milimetreden az yağış düşer. Bu miktar yağmur ormanlarındakinin yaklaşık onda biri kadar.
Lut Çölü 480 km uzunluğu ve 320 km genişliği ile en büyük çöl havzalarından biridir ve aynı zamanda en kurak ve sıcak olanıdır. Bir NASA uydusu İran'daki Lut çölü'nün yüzeyinde 70.7 °C (159 °F) sıcaklık kaydetmiştir; bu Dünya üzerinde kaydedilmiş en yüksek sıcaklıktır.
Konya Kapalı Havzasının en kurak alanı olan, Türkiye'nin de en az yağış alan bölgesi konumundaki Karapınar, 1950'li yıllarda kumul hareketleri sebebiyle sürekli gelişen bir çöl haline geldi.
Lut Çölü, İran platosunda bulunan geniş bir tuz çölü olarak da biliniyor. Dünya üzerinde ölçümlenen en yüksek sıcaklıklara sahip bölge olarak anılıyor. Üzerinde canlı belirtisine rastlanmaması nedeniyle bu çöl, Boşluk Çölü olarak da adlandırılıyor.
Gün boyunca kumun güneş enerjisinden gelen radyasyonu havayı aşırı ısıtır ve sıcaklıkların yükselmesine neden olur. Ancak geceleri kumdaki ısının çoğu hızla havaya yayılır ve onu yeniden ısıtacak güneş ışığı olmadığından kum ve çevresini eskisinden daha soğuk bırakır.
Görenler bile inanamadı. Bir Arap ülkesinde çekilen görüntülerde çölde bir kaynaktan su çıktığı görülüyor. Keşfe çıkan bir grubun fark ettiği kaynak, bulanları bile hayrete düşürdü.
Büyüklüğü hakkında ufak bilgiler vermek gerekirse; yayıldığı alan, yaklaşık olarak 8.600.000 kilometrekare olarak ölçülmektedir - ki bu büyüklüğü, Türkiye'nin sahip olduğu 783.562 kilometrekarelik yüzölçümü ile kıyaslayacak olursak, yüzölçümünün Türkiye'nin yaklaşık olarak 11 katına karşılık geldiğini görebiliriz!
MOSKOVA (İHA) - Rus bilimadamları, uydudan alınan görüntüler aracılığıyla Sahra Çölü'nde yaptıkları incelemede, bölgenin tüm su ihtiyacını karşılayabilecek genişlikte bir yeraltı nehri ortaya çıkardıkları bildirildi.
Suriye Çölü, (Arapça: بادية الشام, Badiyet-üş-Şam) Arap Yarımadası'ın kuzeyi, Şattülarap'ın batısı ve Doğu Lübnan Sıradağları ile El Nusayriye Dağları arasında yer alan, 457 km. eninde, 153 km. boyunda ve yaklaşık 500 bin km² alan kaplayan çöl.
Mısır, Sahra'nın yayıldığı ülkelerin en doğuda olanı. Ülkenin “Batı Çölü” olarak bilinen bölgesi, Sahra'nın belki de en göz alıcı köşelerini saklıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri