MS süresi ne kadar artarsa bilgisayarın görüntüsünde o kadar gölgelenmeler ve görüntü alanında kararmalar oluşur. Beyazdan siyaha geçiş, siyahtan beyaza geçiş veya diğer renklerin birbirlerine geçişi birer örnektir. Bundan dolayı MS değerini ne kadar düşük olursa o kadar iyi bir görüntü aktarımı olur.
Monitörlerin 1 saniye içerisinde gösterebildiği kare sayısı olarak bilinen bir ifadedir. Monitör MS değeri kendini yenileme hızı olarak da ifade edilebilmektedir. Verim alınması için en düşük 1 MS olması gerektiğini söylemek mümkündür.
E-spor gibi rekabetin üst düzeyde olduğu oyunları oynayan kişiler, deneyimini daha üst seviyelere çekebilmek adına 1 milisaniye yanıt süresi olan monitörlerden yana tercih yapmaktadır. Kuşkusuz bu özellikteki monitörler donanımlarla da desteklenerek sorunsuz bir performans sağlanmalıdır.
Kare hızında fark.Karşılık gelen 5 ms yanıt süresi kare hızı saniyede 200 karedir ve 1 ms tepki süresinin karşılık gelen kare hızı saniyede 1000 karedir, bu da öncekinin 5 katıdır, yani saniyede görüntülenebilen resim çerçevesi sayısı Daha fazla olacak, daha akıcı görünecek ama aynı zamanda ekranın yenileme hızına da ...
Ping değeri milisaniye (ms) göre ölçülür. Multiplayer online oyun oynamak, yüksek boyutlu video izlemek, online uygulamaları sorunsuz şekilde kullanmak için, 30 ile 50ms ping süresi idealdir.
İlgili 45 soru bulundu
İdeal Ping Süresi Nedir? İdeal ping süresi, 50 ms – 150 ms arasında herhangi bir rakam olabilir. Fakat özellikle rekabetçi çevrimiçi oyunlar için 50 ms'nin altında olmalıdır. Süre bundan çok daha fazlaysa, bu, yüksek bir gecikmeye sebep olur.
Jitter değerinin 0 ms (milisaniye) olması en iyi değerdir. Hiç olmadığı noktada internet bağlantınıza tutarlıdır diyebiliriz. Fakat fiber olmayan internetlerde genellikle bu oran 0 ms olmaz. Bu yüzden ADSL internet için en fazla 5 ms, VDSL internet için ise en fazla 3 ms olmalıdır.
Tepki süresi monitörde yer alan piksellerin yanma süresi olarak belirtilebilir. Süre ise milisaniye, yani ms olarak ifade edilir. Oyun dünyasında 5 ms ve daha az süreli tepki süresine sahip monitörler tercih edilir.
Monitörler için tepki süresi, bir renkten diğerine geçmek için geçen süredir. Bu genellikle milisaniye (ms) cinsinden ifade edilen siyahtan beyaza tekrar siyaha gitmek için geçen süre olarak ölçülür.
Yapılan araştırmalar sonucunda işitsel tepki süresi görsel tepki süresine göre daha hızlıdır. İşitsel tepki süresi 140-160 ms arasında, görsel reaksiyon süreside 180-220 ms arasındadır[6,14]. Basit reaksiyon tepki süresinin minumum ortalaması 180 ms ve maksimum ortalama süresi 220 ms dir [10,11].
Monitör yenileme hızı, genellikle 60 Hz veya 144 Hz olarak ifade edilir. 60 Hz, standart bir monitörün yenileme hızıdır ve normal kullanım için yeterli olabilir. Ancak, oyun veya tasarım gibi daha yoğun görevler için, 144 Hz gibi daha yüksek bir yenileme hızı gereklidir.
<30 ms: Yüksek. 30 - 50 ms: Ortalama. 50 - 100 ms: Yavaş. >500 ms: Çok yavaş.
MS değeri yüksek olan monitörlerde oyun oynarken bir süre sonra aktarım zayıflığından kaynaklı görüntü de karamalar veya herhangi bir şeyi görüntüde fark edemeyeceğimizi görürüz. Bu yüksek değer de 5 MS olarak kabul edilir.
1MS monitör kullanıyorsanız, 1 milisaniye içerisinde monitörün renkler arasında geçişlerini yansıtıp size göstermesi ile temsil edilir. MPRT Nedir? MPRT (Moving Picture Response Time) "Hareketli resim tepkime süresi" ise IPS ve VA panellerde kullanılan tepkime süresini ölçme birimi olarak kabul edilir.
Dolayısıyla MS değeri ne kadar düşük olursa o kadar iyi olacaktır. Özellikle oyuncu bilgisayarlarında yüksek hareket içeren oyunları oynadığımızda farkını daha iyi anlayabildiğimiz MS süresi, belli bir seviyenin altındayken gözümüz için farkı ayırt etmek zorlaşacaktır. Bu değer de kabaca 5 MS olarak kabul edilir.
Ekran genişlikleri ve çözünürlüklerle beraber, en önemli değerlerden biri de ekran yenileme hızıdır. İşletim sistemi kullanımından prodüksiyon süreçlerine, oyun seanslarından video izlemeye kadar pek çok noktadaki etkisi, gerçek anlamda gözle görülebilen ekran yenileme hızı, monitör tercihinizdeki pay sahibi olmalıdır.
Her panelin renk doğruluğu, yenileme hızı, tepki süresi, sunduğu görüş açısı gibi özellikleri farklıdır. Yüksek renk doğruluğu arayan kullanıcılar, IPS panelli monitörlere yönelirken, yüksek yenileme hızı, kavisli ekran gibi beklentileri olanlar ise VA panelli çözümleri tercih edebilirler.
Kontrast oranı açısından, genellikle statik kontrast oranı 1000:1 veya üzeri olan monitörler yüksek kaliteli görüntüler sunar ve renkler arasındaki farklılıkları iyi bir şekilde yansıtır.
60 Hz Monitör Oyunlarda Kasma Yapar Mı? Oyuncular tarafından da sıklıkla tercih edilen 60 Hz monitörler kasma ya da donma sorunu yaşamazsınız. Ancak bazı oyunların grafikleri gereği çok yüksek çözünürlüklü ekranlarda oynanmak isteyebilir. Bu durumda oyun 60 fps'e ayarlandığında herhangi bir sorun yaşamazsınız.
2k Monitörlerde çoğunlukla 144 HZ yaygın olarak görülmektedir.
Yani 60 Hz monitörle bile 200 FPS 60 FPS den iyidir. Çünkü gönderilen kareler daha sık olacağı için monitörle sync olma ihtimali daha fazladır. Bu da tearing ihtimalini azaltır. Monitörle sync olması için 60 hertzte,60 fps olmalıdır ki vsync ayarı bu işe yarar.
Ms olarak ifade edilir ve 165hz 0,5 ms, 1 ms monitör şeklinde seçenekler kullanıcıların beğenisine sunulur. 165 hz monitör tavsiyesi olarak 5 ms ve daha az tepki süreli seçenekler önerilir. Tepki süresi azaldıkça görüntünün kalitesi artar.
"Frames per second" kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Her bir saniyedeki görüntü kare hızını ölçmeye yarayan bir birimdir. Örneğin bilgisayarınızın FPS değeri 30 ise saniyede 30 kare yakalıyor demektir. Ayrıca bilgisayarlardaki RAM belleğinin veri depolama alanını ve ekran kartının gücünü de ölçmektedir.
Çevrimiçi oyunlarda ping, verilerin bilgisayarınızdan bir sunucuya (veya başka bir oyuncunun bilgisayarına) ve ardından bilgisayarınıza geri dönmesi için geçen süreyi ifade eder. Bu ölçüm, bilgisayar ile sunucusu arasındaki gecikme süresi, bazen de bekleme süresi olarak bilinir. Ping, milisaniye (ms) cinsinden ölçülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri