150 gram ağırlığında orta boy bir patateste yaklaşık 135 kalori vardır. 3.5 gram fiber, 2 gram şeker, 3.5 gram protein içerir.
Patates glisemik indeksi yani kan şekerini hızlı yükseltme miktarı yüksek bir besin. Bu nedenle diyabeti olanlar için önerilmiyor ancak patatesi kızartma ya da sulu yemek şeklinde değil de patates salatası olarak tüketebilirsiniz.
Uzmanlar uyarıyor, haftada 7 yemek kaşığından fazla patates tüketmek diyabet riskini yüzde 33 artırıyor. Yüksek nişasta oranı olan, diyabet hastalarına çok da fazla önerilmeyen patatesin fazla tüketilmesinin de diyabet riskini artırdığı ortaya çıktı. Haftada 2 ya da 4 porsiyon tüketenlerde ise risk yüzde 7 artıyor.
patates nişastalı bir gıda olduğu için kalorisi fazladır ve obeziteye neden olur. Ayrıca damar sertliğini artırdığı, kan şekerini yükselttiği ve acıkma atakları yaptığı saptanmıştır.
Halk arasında 'kan şekeri' olarak bilinen glikoz, şekerli veya unlu gıdalar, pirinç ve patates başta olmak üzere birçok besinde bulunan enerji metabolizması için çok gerekli bir maddedir. Besinler ile alınan glikoz bağırsaklardan emilir ve kan ile tüm doku ve organlara taşınıp enerji üretimi için kullanılır.
İlgili 18 soru bulundu
Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat,pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlı, şekerli bisküvit, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidratdır yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler.
Fesleğen yaprağının kaynatılarak birlikte tüketilmesi önerilir. Yüksek kan şekerini hızlı bir şekilde düşürmek için fesleğen yaprağı bitkisel çözümler arasında en çok tercih edilenlerdendir. Yüksek kan şekerini en çabuk düşüren bir diğer bitkisel yöntem ise keten tohumudur.
Muz Kan Şekerini Yükselten Karbonhidratlar İçerir
Orta boy tek bir muz, 14 gram şeker ve 6 gram nişasta içerir bu da kan şekeri seviyesinin diğer besin maddelerine göre daha hızlı yükselmesine neden olur.
Dr. Erdem Yeşilada anlattı: Zeytinin, yangı giderici, kan şekerini düşürücü, yüksek tansiyonu düşürücü, damar sertliğini önleyici, kan lipit seviyesini düşürücü, kemik kaybını onarıcı, mikrop kırıcı, antioksidan, antikanser ve daha birçok etkilere sahip olduğu deneysel olarak ortaya konuldu.
Büyük bir haşlanmış yumurta sadece 78 kaloridir ve içinde 6.29 gram protein barındırır. Yağ miktarı 5.30 olan yumurtada neredeyse hiç şeker yoktur. Aynı zamanda kalsiyum ve forfor zengini de olan yumurta şeker hastaları için en ideal besinlerdendir.
Balın doğal bir şeker ve karbonhidrat olması kan şekerinizi etkilemesi olağandır.Sofra şekeri ile karşılaştırıldığında, balın daha düşük bir etkiye sahip olduğu görülmektedir. Bazı araştırmalar bal yemenin insulin seviyesini yükseltirken kandaki şeker oranını azaltabileceğini göstermektedir.
Şekere İyi Gelen Meyve ve Sebzeler
Aynı şekilde portakal, çilek, erik, armut, çarkıfelek meyvesi, elma, guava meyvesi, avokado, kiraz gibi meyveler glisemik yük ve glisemik indeksi düşüktür. Böylece şeker hastalarının beslenmesi için en uygun meyvelerdir.
Protein miktarı, peynirin çeşidine bağlı olarak değişir.100 gram süzme peynir 12 gram ,eski kaşar peyniri 26 gram ,tam yağlı beyaz peynir 16 gram protein içerir ( kaynak : TURKKOMP ). Peynir hem düşük karbonhidrat hem de yüksek protein içermesi sayesinde kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.Ayrıca içerdiği ...
Harvard Üniversitesi'nde yapılan bir çalışma; günde 1 kase yoğurt tüketmenin tip 2 diyabet riskini yüzde 18 azalttığını ortaya koyuyor. Diyabete karşı önleyici olduğu gibi diyabette mutlaka olması gereken bir besin olan yoğurt, sütten daha kolay sindirilir.
Badem ve ceviz
Hem ceviz hem de bademde bulunan yüksek lif ise insülin direncini düşürmeye yardım eder ve kan şekerinin daha kolay dengelenmesini sağlar. Düzenli olarak ceviz ve badem tüketimi diyabeti olanların insülin dengesini sağlayarak kilo vermesine yardımcı olur.
Şeker hastalığına sahip kişilere önerilen diyet listelerinde genel olarak sağlıklı karbonhidratlar da vardır. Şeker hastaları hangi baklagilleri yemeli diye soracak olursanız; fasulye, nohut, mercimek ve bezelye gibi lifli ve sağlıklı karbonhidratlar sınıfına giren kuru baklagilleri tercih etmelisiniz.
Karotenoid ve flavonodiler bakımından zengin olan domates, kronik hastalıkların gelişmesine karşı iyi bir savaşçı, kolesterol ve şeker hastalığına neden olan etkenlerin yok edilmesinde yardımcıdır.
Beyaz pirinç ve makarna şekeri yükselten besin türleridir ve genellikle gözden kaçırılır. Bunlar yerine esmer pirinç, kepekli makarna, bulgur pilavı tüketin. Daha fazla lif içerir, tok tutar ve kan şekerini dengeler.
* Yüksek oranda lif içermesi nedeniyle mercimek, şeker hastaları için değerli bir besindir. Çünkü insülin ve kan şekerini düşürür.
MEDİMAGAZİN - Tip 2 diyabet tedavisinde yaygın olarak kullanılan 4 ilacı doğrudan karşılaştıran büyük bir klinik deneyde , araştırmacılar, insülin glarjin ve liraglutidinin, kan şekeri düzeylerini önerilen aralıkta tutmak için FDA tarafından onaylanan dört ilaçtan en iyi ikisi olduğunu buldular.
6) Kan Şekerini Düzenler
Leblebi protein içeren ve kan şekerini dengeleyen bir besindir. Kan şekeri düzenlendiğinde acıkmalar ve yorgunluklar ortadan kalklar.
Sarımsak kan şekerini düşürür ve pankreastan insülin salınımını arttırır. Bu nedenle özellikle şeker hastalarına günde 3 diş çiğ sarımsak tüketmeleri önerilir.
Araştırmalar, günlük yeşil çay tüketiminin yüksek kan şekerini düşürmeye yardımcı olduğunu belirlemiştir. Bu nedenle diyabet veya hiperglisemiden şikayetçi kişiler için önerilir. Bu içeceği hazırlamak için bir bardak sıcak suya yaklaşık 2 yemek kaşığı yeşil çay ekleyin ve 15 dakika bekletin.
Kahvaltıda protein kaynağı olarak peynir ve yumurta, elzem yağ asitleri içeren yağlı tohumlardan ceviz, badem, fındık ve zeytin mutlaka tercih edilmeli. Hem vitamin-mineral ihtiyacını karşılamak, hem de lif miktarını arttırmak için bol yeşillik türleri ve meyve tüketmek de büyük önem taşıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri