Aktarmalı uçuşlar arasındaki süre bir sonraki uçuşa yetişebilmeniz için hayati önem taşıyor. Aktarmalı uçuşlarda iki uçuş arasında 1-1.5 saat gibi bir süre genellikle yeterli olurken, herhangi bir rötarla karşılaşılması halinde bir sonraki uçuşu kaçırmanız olası.
Yurt içi uçuş gerçekleştiriliyorsa ve iki uçuş arasındaki süre 1 saatten fazlaysa havalimanı dışına çıkmak mümkündür. Böylelikle iniş yapılan şehir gezilerek bekleme süresi değerlendirilir. Ancak uçuşa en az 1 saat kala havalimanında olmak gerekir. Böylelikle aktarma yapılan uçağa zamanında binerek yolculuğa başlanır.
1. Aktarmalı Uçuş Nedir? “Transit uçuş” olarak da bilinen aktarmalı uçuş, en basit anlatımla ulaşmak istediğiniz şehre yaptığınız yolculuk sırasında belirtilen havalimanında uçak değiştirmektir. Örneğin İstanbul'dan San Francisco'ya giderken Londra'da aktarma yapılabilir.
Aktarmalı Uçuşlarda Havalimanından Çıkılır mı? Eğer aktarmalı uçuş, yurt içinde ise havalimanından dışarı çıkabilirsin. Ancak uçuş saatinden 1 saat önce tekrar havalimanında olmalısın. Eğer aktarma uçuşu yurt dışında ise, aktarma yapacağın ülkenin vize isteyip istemediğini öğrenmelisin.
Aktarmalı uçuşlarda check-in kalkış noktasında bir kez yapılır, bu devam uçuşunun da check-in ini kapsar. İkinci uçuşunuzun da bileti kesilir ve koltuk numaralarınız belirlenir. Size aktarma şehrinde yalnızca devam uçuşunuzu beklemek kalır.
İlgili 36 soru bulundu
Uçağınızın rötar yapması
Bu endişeniz çok normal, çünkü ilk uçağınız rötar yaparsa aktarma yapacağınız uçağa geç kalma olasılığınız var. Ancak bu durum, aslında endişe etmenize neden olacak bir durum değil.
Aktarmalı uçuşlarda 5 saat ve üzeri bir gecikme yaşanıyorsa ve yolculuğun gerçekleştirilmeyen bölümleri sebebi ile seyahatin tamamlanmasının bir anlamı kalmamışsa seyahatin gerçekleştirilen kısımları için, bilet ücretinin tamamının yolcuya en geç 7 gün içerisinde iade edilmesi gerekmektedir.
İki uçuş arasındaki süre
Aktarmalı uçuşlarda uçağın rötar yapması, başka bir terminale ulaşım sağlama gibi sebepler nedeniyle aktarmalı uçuşlar arasında yurt içi uçuşlarda en az 1 saat; yurt dışı uçuşlarda ise en az 2 saat ara vermeniz gereklidir.
Şöyle ki; bulunulan noktadan uçağa binerek başka bir şehre gidilir ve oradaki havalimanına iniş yapılır. Daha sonra o havalimanından tekrar başka bir uçağa binilir ve hedeflenen şehre doğru yola çıkılır. Aktarma sayısı arttıkça uçuş sayısı da artmaktadır.
Aktarmalı uçuşlarda check-in işlemi ilk kalkış noktasında yapılıyor. Eğer bagaj teslim etmen gerekiyorsa, bunu kontuarda görevliler eşliğinde yapmayı tercih etmelisin. Aktarmalı uçuşlarda online check-in seçeneği mevcut bulunuyor. Burada önemli nokta, her bir uçuş için ayrı ayrı online check-in yapma zorunluluğudur.
AKTARMALI ULAŞIM KURALLARI
Kartlardaki aktarma hakkı, ilk binişten 5 dk. sonra başlar ve yine her biniş arasında 5 dakikalık koruma süresi geçerlidir. Sistem güvenliği sebebiyle her binişi takiben 5 dakika koruma süresine dikkat edilmesi gerekmektedir. Koruma süresi dolmayan kartlarda aktarma hakkı verilmemektedir.
TAM VE ÖĞRENCİ AKTARMA ÜCRETLERİ 2022
2022 yılı itibariyle tam kart kullanıcıları ilk aktarmada 3,92 TL, ikinci aktarmada 2,98 TL, üçüncü, dördüncü ve beşinci aktarmalarda 1,88 TL ödeme yapıyordu.
İstanbul'da toplu taşıma araçları için yüzde 51.52 oranında zam kararı alındı. Buna göre tam bilet 9,90'dan 15 TL'ye, öğrenci 4,83'ten 7,32 TL'ye çıktı.
Hava yolu şirketleri arasında bagaj birliği yoksa ilk uçağınız iniş yaptıktan sonra bagajınızı alıp diğer uçağa geçmeniz gerekir. Transit uçuş yapacağınız hava yolu aynı ise hiçbir sorun yaşamadan yolculuğunuza devam edebilirsiniz.
Uçuştan kaç saat önce check-in yapılır? “Online check-in ne zaman yapılır?” sorusunun cevabı yurt içi ve yurt dışı uçuşları için 7 gündür. Online check-in 7 gün önce başlar ve uçuşunuza 60 dakika (1 saat) öncesine kadar yapılabilir.
Akıllı Aktarma, yapay zeka teknolojisiyle havayollarının anlaşmalarla bağlayamadığı uçuşların eşleştirildiği, böylece gitmek istediğiniz yere fiyat avantajlarıyla ya da daha kısa sürede aktarmalı olarak uçmanızı sağlayan akıllı bir teknoloji.
Online check-in işlemlerinizi flypgs.com'da yer alan Check-in sekmesinden rezervasyon numarası (PNR no) ve ad-soyadınızı girerek yapabilirsiniz. Ayrıca check-in işleminizi mobil cihazlar üzerinden, mobil uygulamalarımız ve mobil web sitemizden de gerçekleştirebilirsiniz.
Arabada ASR fren sistemi nedir diye soracak olursanız, aracın kalkış sırasında patinaj yapmasını engelleyen bir sistem diyebiliriz. Bu da kullanıcı için çok daha güvenli ve kolay bir sürüş demek oluyor.
Transit yolcu, gitmek istediği yere aktarım yaparak ulaşan kişilere denir. Havacılıkta transit yolcu ise şu şekilde tanımlanır: Uçuşuna başladığı havalimanından uçuşunu tamamlayacağı havalimanına gitmek için başka havalimanlarını 24 saatin altında olmak üzere kullanan yolculara transit yolcu denmektedir.
Kontuar, havalimanlarında yolcuların check-in işlemlerini yaptırmaları için ayrılmış bölümlere denir. Havalimanı içerisinde hava yolu şirketlerinin kontuar alanları bulunur. Burada bagaj teslimi ve check-in işlemi yapabilirsiniz. Kontuar check-in işlemi ve bagaj işlemlerinizi yaparken size bir görevli yardımcı olur.
Aktarmalı uçuşlar arasındaki süre bir sonraki uçuşa yetişebilmeniz için hayati önem taşıyor. Aktarmalı uçuşlarda iki uçuş arasında 1-1.5 saat gibi bir süre genellikle yeterli olurken, herhangi bir rötarla karşılaşılması halinde bir sonraki uçuşu kaçırmanız olası.
Öte yandan farklı ekonomik avantajlar dolayısıyla da aktarmalı uçuş kurgulanabilir. Her iki durumda da farklı uçuşların yapılacağı havalimanı aynıysa çıkış yapmaya gerek yoktur. Ancak farklı havaalanı üzerinden kurgulanan aktarma uçuşları için havaalanından çıkmak gerekir.
Evet, biletinizi nereden rezerve ettiğinizin önemi yoktur. Tek önemli olan, tazminat gerekliliklerini karşılamasıdır. 3 saat veya daha fazla rötar gerçekleşen ya da planlanan uçuş zamanına 14 günden kısa bir süre kala iptal edilen uçuşlar için tazminat talep edebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri