Yalancı miyopi basit olarak şudur; bilgisayar ölçümünde kişilerin miyop değerleri ortaya çıkar ancak muayenede bu miyop değerlerinin görmeye katkısı fazla değildir. Ayrıca göze damla damlatılıp göz kasları geçici olarak felce uğratıldığında numaralar sıfırlanır.
Yalancı miyopi aşırı uyum mekanizması sonucu ortaya çıkan geçici miyopi tipidir. Genelde uzun sureli ders çalışma dönemlerinde ortaya çıkar ve geçicidir. Bu durum göz genişletici damla damlatma sonrası göz kaslarının gevşetilmesi sonrası düzelirler.
YALANCI MİYOP
*Hemen gözlük almayın, bedenin önleyici mekanizmaları geliştirmesine zaman tanıyın. *Yeni başlayan miyopta mutlaka ilaçlı ölçüm yaptırınız.
Miyopi 3 derecenin altındaysa "hafif miyopi"; 3-6 derece arasındaysa "orta seviyede miyopi" ve 6 derecenin üstündeyse "yüksek miyopi" olarak adlandırılır. Uzağı görememe problemi, gözün uzamasına bağlı olarak 18 yaşına dek artar.
İlgili 37 soru bulundu
Genel olarak miyopluk mesafesi, 2 Metreden uzak mesafeleri görememek olarak da bilinir.
Miyop tedavisi mümkün olan bir göz kusurudur. Yaşam kalitesini azaltan miyop göz, lazer tedavisi ve miyop ameliyatı yardımıyla tedavi edilebilir.
Miyop tedavisi dereceye göre, çocuklarda ve yetişkinlerde gözlük veya kontakt lens kullanılarak tedavi edilebilir. Gözlük veya kontakt lens kullanmayı tercih etmeyenlere önerilen diğer yöntemler ise halk dilinde miyop göz çizdirme yani lazer tedavisi ve göz içi lens tedavisi uygulanabilir.
Amerikan Optometri Derneği (AOA) uzağı görememe durumu için aşağıdaki ciddiyet seviyelerini belirlemiştir: Rakam -0.25 ile -2.00 arasındaysa hafif uzağı görememe durumu söz konusudur. Rakam -2.25 ile -5.00 arasındaysa orta uzağı görememe durumu söz konusudur.
Gözlükler ara sıra (yorulunca) mı, yoksa sürekli mi takılmalı? Mümkün olduğunca gözlüklerin sürekli takılmasını öneriyoruz. Tıpkı düşük numaralı gözlüklerin miyopi artışını hızlandırması gibi, gözlüklerin düzensiz kullanımı da miyopi artışını hızlandırıyor olabilir.
Miyop belirtileri erken yaşlarda sınıf ortamında uzakta bulunan harflerin net görülememesi gibi problemlerle ortaya çıkar. Yetişkinlerde ise televizyon izlerken alt yazıları görememe ve gece araba kullanırken zorluk yaşama gibi şikayetlere sebep olmaktadır.
Miyopisi olan bireylerin en büyük korkularından birisi numara artışıdır. Genellikle miyopi büyüme çağında artar, büyüme çağının sona erdiği 18-21 yaşlarda artış durur. Aslında 6-7 numaralara kadar miyop olmanın çok büyük önemi yoktur.
Astigmatı olan kişilerde göze giren ışık olması gerekenden fazla kırılır ve bozulur ve bu sebeple ışık retinaya düzgün bir şekilde odaklanamaz. Bu durum da bakılan nesnenin yalnızca bazı bölümlerinin odakta olduğu anlamına gelir. Bu eşit olmayan ve bozulan odak, nesnelerin bulanık veya dalgalı görünmesine neden olur.
Bulanık görmenin nedenleri arasında göz yorgunluğu, miyop, hipermetrop, astigmat, göz enfeksiyonları veya göz tansiyonu gibi göz durumlar yer alır. Bazı sistemik hastalıklar veya yan etkileri olan ilaçlar da bulanık görme nedeni olabilmektedir. Bulanık görmenin birçok nedeni olabilir.
Uzağı görememenin nedeni nedir? Uzağı görememe genelde gözünüzün önden arkaya uzunluğu çok uzun olduğunda veya korneanız gözün uzunluğuna göre daha güçlü bir kırma gücüne sahip olduğunda meydana gelir. Işık retinanın önüne düşerek uzaktaki nesnelerin bulanık görünmesine neden olur.
Miyopi en fazla kaç derece olabilir? 30 derece bile olabilir. Miyopide görüntünün sarı noktanın önüne düşmesi gözün normalden büyük oluşuna da bağlıdır. Büyük olduğunda ışık sarı noktanın önüne düşer.
Astigmat dereceleri 0.25 ile 6.0 derece arasında olabilir. 0.25 - 0.50 derece astigmat bozukluklarda gözlük kullanmaya gerek olmaz. Astigmat belirtileri çok hafif olur. 1.50 – 1.75 dereceden yüksek astigmat bozukluklarda mutlaka gözlük kullanmak gerekir .
Lasik lazer yöntemiyle eğer hastanın göz yapısı uygunsa miyoplarda 8- 10 numaraya kadar, karışık astigmatlarda 5 numaraya, hipermetroplarda ise 5 numaraya kadar başarı sağlanabiliyor.
Miyopi 3 derecenin altındaysa "hafif miyopi"; 3-6 derece arasındaysa "orta seviyede miyopi" ve 6 derecenin üstündeyse "yüksek miyopi" olarak adlandırılır. Uzağı görememe problemi, gözün uzamasına bağlı olarak 18 yaşına dek artar.
Lazerle korneanın çizilmesi olarak bilinen lazer cerrahi yöntemi, 40 yaş üstü, gözlük kullanmak istemeyen, miyop, hipermetrop ve asigmatı olan hastalarda uygun bir yöntemdir. Damla anestezi ile işlem gerçekleştirilir ve hasta hemen sosyal hayatına geri döner. Eşlik eden kırma kusurları da aynı seansta düzeltilebilir.
Basit miyopide, miyopi derecesi 6 diyoptriden az olmaktadır. Genellikle 6-18 yaşları arasında başladığından bu tür miyopiye okul çağı miyopisi de denilmektedir. Miyopi başladıktan sonra 3-4 yıl ilerleme göstermektedir ve sonra duraklama yaşanabilmektedir.
Doğru: Gözlük veya kontakt lens takmanın ya da takmamanın gözlük kusurunun ilerlemesi üzerinde herhangi bir etkisi yoktur.
Miyopi artsa bile bu normal büyümenin sonucudur. Ergenlik çağında çocuğun vücudu büyüdükçe gözün uzunluğu da değişir ve 6 ayda bir yeni gözlük gerekebilir. Bu tıpkı büyüyen ayaklara uygun büyük ayakkabı almaya benzer. Miyopi bir kaç yıl hızla ilerler,daha sonra çok az değişir.
Hipermetropi, miyopi ve astigmatizma gibi kırma bozuklukları yaşayan ancak lazer ile göz ameliyatı olmak için uygun olmayan hastalar, gözlüklerinden şeffaf lens değişimi ile kurtulabilirler.
Miyopluk bir engellilik değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri