Ayrıca motor yanması, sigorta kapsamına giren bir olaydan doğmadıkça ve böyle bir olayla sonuçlanmadıkça aracın mekanik, elektrik ve elektronik donanımında meydana gelen her türlü arıza nedeniyle gerçekleşen zarar, yine kasko sigortası teminatları dahilinde değildir.
Kasko sigortası herhangi bir çarpma çarpılma sonucu meydana gelmeyen, aracın mekanik veya elektronik aksamında oluşan arızalar ile araç lastiğinin patlaması gibi durumlarda (teminatlar ek olarak poliçeye ekletilmediyse) hasarı karşılamaz.
Motor arızasının ödenmesi, hasarın sebebine ve poliçenin kapsamına göre değişiklik gösterir. Genellikle genişletilmiş kasko poliçelerinde motor arızasının karşılanacağına dair ek maddelere yer verilir. Kasko, teknik sorunlardan kaynaklanan motor arızalarını karşılar.
Yanma teminatı, kasko sigortası ana teminatları içinde yer alır ve aracın bir bölümünün ya da tamamının yangın sonucu zarar gördüğü durumlarda oluşan zararı karşılar.
Araba sahibinin insiyatifinde olan rutin bakım ve kontrollerin aksatılması sonucu oluşan motor yatak sarması kasko sigortası teminatları dışında kalmaktadır. Yani kasko tarafınıza ödeme yapmıyor.
İlgili 43 soru bulundu
Motor yatak sarmasını anlamak için otomobilinizin yağ lambasının yanıp yanmadığını kontrol edebilirsiniz. Yağ ikaz ışığının yanması, otomobilinizde yatak sarması olduğunun en büyük belirtisidir. Aynı zamanda aracınızı dinlediğiniz zaman motordan gelen metalik sesler de motor yatak sarmasına işaret edebilir.
Ek olarak motor yanması durumlarında sigorta kapsamına giren bir olaydan doğmadıkça ve böyle bir olayla sonuçlanmadıkça aracın mekanik, elektrik ve elektronik donanımında meydana gelen her türlü arızalar nedeniyle gerçekleşen zarar, yine kasko sigortası teminatları dahilinde değildir.
Araçlarda farklı nedenlerden dolayı yanma durumu oluşabilmektedir. Zorunlu trafik sigortası, karşı tarafta meydana gelen hasarları teminat altına almaktadır. Bu nedenle araçta oluşan yangın, zorunlu trafik sigortası kapsamında değerlendirilmemektedir.
Araç yangınlarının başlıca nedenleri şunlardır: Karbüratöre gelen benzin hortumlarının zamanla aşınması sonucunda sıcak motor üzerine yakıtın sızıntı yapması. Karbüratörden dalmayan benzinin manifold üzerinde dökülerek alev alması. Yakıt iletim borularında meydana gelen hasarlar.
Kasko; sigorta sahibini ve aracını trafikte karşılaşabileceği her türlü riske karşı güvence altına alan bir sigorta türüdür. Söz konusu riskler; trafik kazaları sonucu oluşan hasarlar, aracın yanması, aracın çalınması veya çalınmaya teşebbüs edilmesi ve ferdi zararların oluşmasıdır.
Örneğin, "Arabamla direğe çarptım, sigorta karşılar mı?" ve benzeri durumlar tek taraflı kaza anlamında gelir. Peki, tek taraflı bir kaza durumunda kasko ödeme yapıyor mu? Aracınızın bir duvara ya da bariyere çarpması gibi olaylar, sigorta şirketinize göre değişmekle birlikte kasko kapsamındadır.
Güneş yanıkları ve boya solması Kasko Sigortası teminatına girer mi? Bu tür hasarlar zamana bağlı ve beklenen hasarlar olduğundan teminat haricidir.
Full Kasko Nedir? Full; “her şeyi kapsayan, tam ve dolu” dolu anlamlarında kullanılan bir kelimedir. Tam kaskoyu ifade etmek için kullanılan full kasko ise kasko genel şartlarında belirtilen risklerin tamamından korunmanı sağlayan ve kaskonun ana ve ek teminatlarının tümünü içeren sigorta çeşididir.
Kasko sigortasının temel görevi, aracınızın hasarını karşılamasıdır. Yani kusurlu taraf siz olsanız dahi kasko aracınızın hasarını karşılar. Karşı tarafın hasarı ise trafik sigortası tarafından karşılanır.
Aracınızın %70 ve daha fazla hasar kaydı bulunuyorsa pert kasko sigortası yaptırabilirsiniz.
Genellikle kasko poliçeleri, onarım nedeniyle ortaya çıkan araç değer kayıplarını teminat altına almaz. Ancak bazı sigorta şirketleri, kasko kapsamında araç değer kaybı güvencesine de yer verir. Hatalı tarafın kasko poliçesinde değer kaybı teminatı yer alıyorsa poliçenin düzenlendiği sigorta şirketi, zararı karşılar.
Motora önce su döküp, daha sonra yangın söndürücü püskürtülür.
Yakıt, karbüratör ya da yakıt enjeksiyonu sistemiyle belli bir oranda hava ile karıştırılarak yanma odası denilen silindirin içine gönderilir. Karışım piston tarafından sıkıştırılarak buji yardımıyla ateşlenir. Dizel motorlarda ateşleme buji yerine yüksek basınç altında havanın sıkıştırmasıyla yapılır.
Yanma; motorlardaki madde ve gaz değişimlerini ifade eden bir işlemdir. Bu işlemin iyi bir şekilde gerçekleşmesinde yanma odaları kritik bir rol oynar. Motor içinde meydana gelen ve kompleks bir işlem olan yanma olayı sayesinde yakıtlardaki kimyasal enerji, ısı enerjisine dönüştürülür.
Aracın aldığı her hasar hasarsızlık indirim hakkının kaybedilmesine ve sigorta priminin artmasına sebep olur. Poliçenin ilk yılının hasarla kapatılması halinde, 3. basamakta %45, ikinci yılı hasarla kapatılırsa 2. basamakta %90, üçüncü yıl da hasarlı kapatılırsa 1. basamakta %135 oranında artış uygulanır.
Farı değişimi kaskoyu bozmuyorsa serviste değiştirin. Tampon değişimi araçta değer kaybı oluşturabilir.
Kazaların ardından trafik incelemeleri sonrasında kusur oranı %100 olan taraf için herhangi bir hasar karşılaması yapılmaz. Aynı zamanda %100 kusurlu tarafın sigortası ile karşı tarafın mali hasarı karşılanır.
Kasko Hangi Durumlarda Araç Verir? Kasko ikame aracın her türlü kaza ya da hasar sonucunda verilmeyeceğini belirtmekte fayda var. Bunun için aracınızın trafiğe çıkamayacak kadar hasar alması, 48 saat ve üzeri süre için onarıma ihtiyacının olması gerekir.
Motorlu Kara Taşıtları İhtiyari Mali Mesuliyet Teminatı (İMM), kaza sonrası karşı tarafa verilen zarar bedelinin Zorunlu Trafik Sigortası poliçe limitlerinin üzerinde kalması durumunda, aşılan tutarın sigorta şirketi tarafından güvence altına alınmasını sağlar.
Zorunlu trafik sigortası, genel olarak motosiklet kazası durumunda üçüncü şahıslara verilmekte olan zararın teminat altına alınmasını sağlarken kasko ise aracın kendisini teminat altına alır. Bu nedenle motosiklet sahiplerinin trafik sigortası ile birlikte motosiklet kaskosunu de yaptırmaları gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri