Simental: İsviçre türü inektir. Yılda yaklaşık olarak 3000-4000 litre arası süt verir buda ortalama günlük 10 litre süt demektir. Montafon: Avustralya türü inek olup ülkemizdede yaygın olarak beslenmektedir.
Verimi en yüksek inekler kültür ırklarıdır. Kültür ırklarından Hollanda İneği olarak anılan Holstein 20- 35 kg, Esmer 15-20 kg., Simental 15- 20 kg. ve günlük süt vermektedir.
Simental ineklerde süt verimi: Bir laktasyonda simental inek 5000 – 6000 lt. civarında süt verir. Sütteki yağ oranı % 3.6 – 4 civarıdır.
Zengin ve iyi çayırlar ineklerin günde 7 kg kadar süt vermelerini sağlayabilir. Verilen kesif yemin her 1 kg'ı için 2,5 kg süt beklenir.
Siyah Alacalar, Esmerler, Simentaller ve Jerseyler en çok süt veren türleri oluşturuyor. Yerli ırklar arasında en iyi verim Güney Anadolu Kırmızısı'ndan sağlanıyor.
İlgili 18 soru bulundu
Süt verimi çok iyi olan süt inekleri arasında yer alan Güney Anadolu Kırmızısı inek türüdür. Bu inekler oldukça hızlı olarak gelişir. Süt konusunda da çok verimlidirler. Yerli kara ırkı da yetiştirilse bu ırkların süt ve et verimi diğerlerine nazaran daha azdır.
İneğin tohumlandığı zamandan itibaren 9 ile 11 ay arası bir sürede inek yavru doğurur. Genç ineklerde yani düvelerde doğum ineklere göre birkaç gün erken olabilir. Aynı zamanda düveler ilk doğumu yapan ineklerdir.
Doğumdan hemen sonra olan bu dönemde hayvanın sık aralıklarla beslenmesi süt verimi açısından önemlidir. Bu dönemde inek canlı ağırlığının %2 si kadar kuru madde tüketmesi gerekir. Örneğin 500 kg canlı ağırlığı olan bir ineğe günde 10-15 kg kuru madde içeren kaba ve kesif yem verilmelidir.
Sağım aralığı
Günde daha sık sağım, özellikle laktasyonun ilk bölümünde süt verimini uyarır. Ayrıca düvelerde süt verimi daha uzun süre yüksek seviyede kalır çünkü düvelerin kalıcılığı yaşlı ineklere göre daha iyidir. Net bir etki elde etmek için günde 3 kez sağım arzu edilir.
Doğrulanmış Cevap
x= 49 litre süt verir.
Simental sığır ırkı görünüm özellikleri
Renk sarı-beyaz veya kırmızı-beyaz alacadır. Mutlaka baş, alın ve kirpik beyaz renktir. Erkek ve dişileri boynuzludur. İklim şartlarına kolay adapte olur.
2 Lt Çiğ Süt – Simental İnek Sütü (2 Litre)
55,00 ₺ 52,00 ₺ İndirimli!
18 ayın sonunda 270-280 kilo karkas et alırsınız. Hayvanın canlı ağırlığı 500-550 kilo olur. 10 aylık dana ise 7 ayda 550 kilo canlı ağırlığa ulaşır.İyi bakılırsa 600 kiloya da çıkar.
Simental ırkı sığırlar Almanya ve Avusturya'da yaygın olarak yetiştirilmektedir. Bu ırkın Almanya'da sürü defterine kayıtlı sürülerde laktasyon süresi 317 gün, 305 günlük süt verimi 4401 kg, gerçek süt verimi 5323 kg ve süt yağı oranı % 4.01 olarak bildirilmiştir (Meyn ve ark., 1990).
Süt yemleri ancak proteince fakir, enerjice yüksek tahıl kaynakları ya da benzeri enerji kaynakları ile rasgele değil belirli oranlarda bilinçli bir şekilde istenirse besi sığırı beslenmesinde kullanılabilir.
Koyun sütü en yağlı sütlerden biri ve peynir üretiminde kullanımı çok yaygındır. Bir koyunun doğumdan sonra süt verimi 6 ay kadar sürüyor bu süre sonunda ise sütü azalıyor. Günlük 150-200kg süt veriyor. Farkı: Diğer sütlere oranla en fazla yağ ve potasyum içeriğine sahip.
Gebelikte de gebe olmadığımız dönemdeki kadar yani günde 1 gr tuz yeterli olur.
kaba yem denilince akla saman, yonca kuru otu, fiğ kuru otu, korunga kuru, mısır silajı gibi kaba yem kaynakları gelmektedir. olup bunların önemli bir kısmının ülkemizde yetiştirilme şansı bulunmaktadır.
Süt verimi bir laktasyon döneminde 5.000 ile 7.000 litredir. Fakat ıslah yapılmış ve üstün olanları ile yapılmış seçilimler sayesinde 10.000 litre süt verimine rahatlıkla ulaşabilir. Cidago yüksekliği 140 ile 155 cm arasında değişmektedir. İyi yemlemede günlük ağırlık artışı 800 ile 1.200 gr olabilmektedir.
ayrıca verim payı olarak, vereceği her 2,5 kg süt için 1 kg kesif yem verilmelidir. 2. Her hayvanın süt ve yağ verimine göre yemleme yapılmalıdır.
Her gün en az 6 defa ve her defasında en az 15 dakika gözlem yapın. 2. İneklerinizin konumlarını ve gruplar arası değişimi çok çok az yapın. 3. Sağım saatlerinde kesinlikle dakik olun.
Ülkemizde bir inek yaklaşık olarak günde 5 litre falan süt vermektedir.
Ve sürekli süt vermesi için sürekli hamile bırakılıyor. Toplumda yaygın olan bir inanış var, inekler doğum yapmadan da sürekli şarıl şarıl süt veriyorlarmış gibi düşünülüyor. Doğada böyle bir şey söz konusu değil. İnek, diğer tüm memeliler gibi sadece doğum yapınca süt verir!
Normal olarak inekler 10 ay (305 gün) sağılırlar. Doğurmalarına 60 gün kala sağıma son verilerek kuruya çıkarılırlar. Kuruya çıkarma; hayvana verilen yem miktarı azaltılır ve süt miktarı düşürülür, günde 2 kez yapılan sağım bire indirilir, sonra iki günde bir yapılır ve birkaç gün sonra sağım tamamen kesilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri