Kuru fasulyeye karbonat eklemek de çok sık kullanılan bir yöntem. Karbonat fasulyelerin daha çabuk yumuşamasını ve dolayısıyla yemeğinizin daha hızlı pişmesini sağlarken fasulyenin saldığı gazı da yok edebiliyor.
Fasulyeyi pişirmeden önce haşlama işlemi uygularken tencerenin içerisine 1 çay kaşığı kimyon koymak, gaz yapmasının önüne geçer. Aynı şekilde ve miktarda koyacağınız kekik de benzer bir etki yaparak gaz yapma sorununu çözecektir.
Normalda fasulye suyla ıslatılır. Bu tarifte ise 2 bardak suya 2 su bardağı süt koyacaksınız ve fasulyeyi bu sütte yatıracaksınız. Bir gece bekleyecek olan fasulyeleriniz sütün içinde şişecek ve pişirmeye hazır hale gelecek. Süt fasulyenizin dağılmasını ve kabuklanmasını önleyeceği gibi lezzetini de tavana çıkaracak.
Fasulyeler akşamdan ılık suda bekletilir, Bekleme suyu süzülüp haşlanacak tencereye alınır, üzerini geçecek kadar su ve 1 çay kaşığı karbonat eklenerek kısık ateşte haşlanıp süzdürülür.
Burada dikkat edilmesi gereken fasulyenin pişirmeden önce suyunu yeniden değiştirmenizdir. Yoksa şişkinlik ve gaz şikayetiniz olabilir. Bazı tariflere göre bu suyun içerisine karbonat veya tuz atılır. Kuru fasulyeye asıl tadını veren soğan-domates harcına bir kaç adet yeşil biber de katabilirsiniz.
İlgili 31 soru bulundu
Kuru fasulyeye karbonat eklemek de çok sık kullanılan bir yöntem. Karbonat fasulyelerin daha çabuk yumuşamasını ve dolayısıyla yemeğinizin daha hızlı pişmesini sağlarken fasulyenin saldığı gazı da yok edebiliyor.
Çok aceleniz olsa bile, kurufasulyeyi pişirmeye başlamadan önce mutlaka sıcak su dolu bir kabın içine koyup 1 çay kaşığı karbonat veya kabartma tozu ekleyin.
FASULYENİN GAZ YAPMASI NASIL ÖNLENİR? * Kuru fasulye yemeğini pişirirken tencereye bir tutam karbonat veya kimyon ekleyin. Böylelikle yemeğin gazını önceden almış olacaksınız. * Aynı şekilde ve miktarda koyacağınız kekik de benzer bir etki yaparak gaz yapma sorununu çözecektir.
Çok aceleniz olsa bile, kurufasulyeyi pişirmeye başlamadan önce mutlaka sıcak su dolu bir kabın içine koyup 1 çay kaşığı karbonat veya kabartma tozu ekleyin. Siz diğer malzemeleri hazırlayıncaya kadar böyle dursun. Tencereye ilave edeceğiniz zaman da soğuk suyla durulayın. Bakın göreceksiniz, çok çabuk pişecektir.
Kuru fasulye hazırlamadan önce yaklaşık 20 dakika boyunca kaynar suda kuru fasulyeyi yumuşatmak gerekiyor. Aksi takdirde fasulyenin pişmesi çok uzun sürebilir. Yine beklettiğiniz suya biraz karbonat eklerseniz hem pişme hızını artırabilir hem de gaz yapmasının önüne geçebilirsiniz.
Saatlerce pişiriyor ancak fasulyeniz hala sert kalıyorsa, çözümü hiç de zor değil. Uzun süre pişirildiği halde yumuşamayan fasulyenin içine yarım kahve kaşığı karbonat koyun. Böylelikle inatçı fasulyelerin kolaylıkla yumuşadığını ve piştiğini göreceksiniz. Hem de daha lezzetli olacaktır.
Bazen fasulyelerin dağılma riski oluşur. Çok pişirildiğinden yahut fasulyenin kalitesinden dolayı fasulyeler dağılabilir. Bu durumun önüne geçmek için ustalar, yemeği hazırlarken birkaç damla limon sıkarlar. Kuru fasulyeye sıkılan limon, fasulyenin dağılmasını önleyen bir püf noktasıdır.
PİŞİRME ESNASINDA…
En önemli noktalardan biri, fasulyeyi pişirmeden önce haşlama suyuna ekleyeceğiniz 1 çay kaşığı kimyon, fasulye tükettikten sonra hissedeceğiniz gaz problemini büyük oranda ortadan kaldırır. Aynı şekilde kekik de fasulye pişerken ortaya çıkan gaz yapıcı moleküllerin parçalanmasını sağlayabilir.
şeker, tat vermekten ziyade fasulyenin gazını alır. daha üstün tat ve doku için, fasulyeyi süt ile ıslatın.
Kuru fasulye yapmanın ilk püf noktası 1 gece önceden suda bekleyip, yumuşamasını sağlamaktır. Bu esnada suyuna biraz karbonat da atabilirsiniz. Kuru fasulyenin şişkinlik ve gaz yapmaması için, pişirmeden önce bu suyu değiştirmeniz ve yine pişirme esnasında suyuna biraz kimyon katmanız önemlidir.
ISLAMAYI UNUTTUĞUNUZ FASULYEYİ KURTARACAK YÖNTEM
Kaynattıktan sonra 1 bardak soğuk su veya buz ilave edelim. Ocağınızı kapatın ve 1 saat bekleyin. Suyunu süzerek yemeğinizi pişirmeye başlayabilirsiniz.
Fasulye soğuk su ile ıslatılır dedik ama pişerken yemeğe sıcak su eklenerek pişirilmeli.. pişecek yemeğe hem ilk anda hemde pişerken soğuk su eklenmemelidir..
mesela 2 bardak fasulye koyduysanız 8 bardak su koyun. bu arada söyleyim. 1 su bardağı fasulyeden 4 porsiyon çıkar. içerisine biraz tuz koyun. bir iki damla da limon damlatın. eğer ısladığınızda ertesi gün aşırı dağılma var ise o fasulye eski dipten toplama fasulyedir.
Havası çıkmış düdüklü tencereye ilave edip, kalan 2 bardak suyu da ekleyelim. Tencerenin düdüğü öttükten sonra, 25 dakika pişirelim. Ocaktan alıp, havasını çıkınca tencereye normal kapak kapatalım. Bir 5-10 dakika bu şekilde pişirelim ve lokum gibi fasulyemiz hazır.
Haşlama işlemi için tencereye aldığınız nohut veya kuru fasulyenin üzerine yine soğuk su dökün. Ardından suyun içine yarım kahve fincanı kadar sirke ekleyin ve kaynaması için bırakın.
Nohutların bir süre suda beklemesi gerekiyor. Eğer bekleme suyuna 1 tatlı kaşığı karbonat eklerseniz, nohutların daha hızlı şişmesini sağlayabilirsiniz. Ayrıca suya eklediğiniz karbonat yemeklerde kullanacağınız nohutun daha yumuşak olmasına da destek olacaktır. Karbonatın sindirim sistemi için de etkisi bulunuyor.
Karbonat, hem nohut, hem de kuru fasulyeyi pişirirken daha çabuk yumuşamasını sağlar. Haşlama suyuna eklenen birkaç damla limon da nohutların hızlı yumuşamasını sağlar.
Kuru fasulye her zaman yumuşak suda pişirilmelidir aksi halde sert olur. Sert suyunuz varsa bir tutam kabartma tozu tencereye ekleyebilirsiniz.
Kuru fasulyenizi yapmak için bir gece önceden suda bekletmeniz yumuşamasına ve daha hızlı pişmesine yardım edecektir. Normal tencerede ıslanmamış kuru fasulyeler çok zor pişer. Bu yüzden kuru fasulyenizi bir gece önceden akşam 9-10 gibi ıslatırsanız, ertesi gün yemek yapacağınız saate kadar ıslanacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri