1.) Ödül Pekiştirme Olumlu Pekiştirme : Ortama hoşuna gidecek uyarıcı eklenir . Ör: Aferin demek , Çikolata vermek.
Örneğin: Köpeğinize bir davranışını ödüllendirmek için bir yiyecek verdiğinizde ve ona “aferin sana” dediğinizde, hem yiyecek olan birincil pekiştireci hem de sözel övgü olarak ikincil pekiştireci vermiş olursunuz.
Bireyin yaptığı davranış sonucu onun için hoş olmayan bir uyarıcı ortamdan çıkarılarak yapılan davranışın sıklığında artış meydana gelmesidir. Örneğin, öğrencinin öğretmenin azarlamasından kaçınmak için ödevini zamanında götürmesidir.
İstenen bir davranışın gerçekleştirildiğinde bireye hoş bir uyarıcı (ödül) verilerek bu davranışın tekrarlanmasının teşvik edilmesidir. Örnek olarak, bir çocuğun iyi davranışları için övgü ya da ödül vermek sayılabilir.
Olumlu Pekiştireçler: Ortaya konulduğunda belirli bir davranışın yapılma olasılığını arttıran uyarıcılardır. Deney faresi manivelaya her bastığında kabında yiyecek buluyorsa yiyecek fare için olumlu pekiştireçtir (Bacanlı, 2005).
İlgili 34 soru bulundu
Bireyin yaptığı bir davranışı takiben onun hoşuna giden bir uyarıcının verilmesi sonucu davranışın sıklığında artış olmasıdır. Örneğin, bir çocuğun odasını toplaması sonucu annesinin övgü dolu sözleri çocuğun odasını toplama davranışını artıracaktır.
Olumlu ve olumsuz olarak ikiye ayrılan pekiştirme yöntemlerinde istenen davranış gerçekleştikten sonra ödül verildiği takdirde olumlu pekiştirme, hoşa gitmeyen bir uyarıcının ortamdan çekilmesiyle istenen davranışın gerçekleşme olasılığının arttırılmasıyla olumsuz pekiştirme yöntemi uygulanmış olur.
Olumlu ve olumsuz olmak üzere iki çeşidi vardır. Olumlu pekiştirme davranıştan sonra ortama uyaran verilmesidir; olumsuz pekiştirme ise davranıştan sonra ortamdan uyaran çekilmesidir. Her iki durumda da hedef davranış artar. Örneğin, ayakkabısını yardımsız giyen çocuğa çikolata vermek olumlu pekiştirmedir.
Birincil pekiştireçler, pekiştireç hiyerarşisinde en alt basamakta olan pekiştireçler arasında en basit ve ilkel olan pekiştireçlerdir. Bu pekiştireçlerin özelliği yiyecek ve içecek maddeleri gibi hemen hemen herkes için pekiştireç olma özelliği olan şeylerden oluşur.
1. tip ceza
Cezanın amacına ulaşma, yani organizmanın istenmeyen davranışını ortadan kaldırma ihtimali düşüktür. Örneğin, hırsızlık yapan bir kişiye, hırsızlık yağtığı için hapis cezasının verilmesi.
Nesnel pekiştireçler; oyuncak, eşya, araç gibi, bireyin kullanabileceği somut varlıklardır. Etkinlik pekiştireçleri, bireyin sözel ya da bedensel bir uğraşıyı yerine getirmesidir. Örneğin, sinemaya gitmek, oyun oynamak, kitap okumak vb. Sosyal pekiştireçler; gülümseme, kucaklama, onaylama vb. uyaranlardır.
Sözcüğün ilk hecesi alınıp sonuna "p, m, s, r" ünsüzlerinden biri getirilmesi ile oluşan yeni hece, sözcüğün başına eklenir. "p, m, s, r" harfleri pekiştirme harfleri"dir. Örnekler: Kop-koyu.
Sembol pekiştireçler, kendi başlarına anlamı olmayan, ancak başka pekiştireçlerle değiş tokuş edilebilen yıldız, marka, jeton, puan, para gibi dönüştürülebilir araçlardır. Bu semboller diğer pekiştireçlerle eşlenerek ve dönüştürülerek pekiştireç işlevi kazanırlar.
Başka bir deyişle, olumlu ceza, bir davranışa karşılık olarak, o davranışın ortaya çıkmasını azaltmak amacıyla hoş olmayan veya istenmeyen bir şeyin eklenmesini içerir. Örneğin, bir çocuk öfke nöbeti geçiriyorsa, bir ebeveyn çocuğa bağırarak veya şaplak atarak olumlu ceza kullanabilir.
Birincil olumlu pekiştireçler; yiyecek, su, cinsellik, dinlenme, sevgi, başarı, eğlence gibi organizmanın yaşamı için gerekli olan pekiştireçlerdir.
Öğretmenin kaşlarını çatmasından ka- çınmak, anne babayı üzmemek, harçlığın kesilmemesi için ders çalışmayı sürdürmek, elektrik şoku, rahatsız edici bir gürültü gibi uyarıcılar olumsuz pekiştireçlere örnektir (Fidan, 2012: 40; Cüceloğlu, 1997).
Karşıt Davranışları Ayrımlı Pekiştirme
Fiziksel olarak uygun olmayan davranışla aynı anda yapılamayacak davranışların pekiştirilmesidir. Örneğin; başkalarına vurma davranışım azaltmak için kollarını bağlama davranışını pekiştirmek gibi.
AYRIMLI PEKİŞTİRME
İki temel pekiştirme ilkesine dayanır. Birinci olarak, davranış uygun ayırt edici uyaranı izlediğinde pekiştirilir. İkinci uygulamada, diğer davranışlar görmezden gelinirken belli bir hedef davranış pekiştirilir.
Pekiştirme iki şekilde yapılır: Olumlu ve olumsuz pekiştirme. Olumlu pekiştirme davranışın devamı için hoşa giden bir uyarıcının organizmaya veya ortama verilmesidir. Olumsuz pekiştirme ise davranışın devamı için hoşa gitmeyen uyarıcının organizmadan, ortamdan alınmasıdır.
Sembol pekiştireçler, herhangi bir değeri olmayan, ancak başka pekiştireçlerle değiştirilerek kullanılan araçlardır.
Olumlu (pozitif) pekiştirme: Ortama eklendiği zaman davranışın yapılma sıklığını arttıran ve sürekli hale gelmesini sağlayan pekiştireçlerdir. Organizmanın istediği ve ona cazip gelen uyarıcılardır. 1.Ayşe hanim kızı yemekten önce ellerini yıkarsa, yemeğin ardından kızının en çok sevdiği meyveleri sofraya koymaktadır.
Olumlu pekiştireç, bir davranımdan sonra geldiğinde, bu davranımın olasılığını artıran bir uyarandır; yiyecek ve su olumlu pekiştireçlerdir. Olumsuz pekiştireç, bir davranımı takiben ortadan kaldırıldığında, bu davranımın olasılığını artıran bir uyarandır.
Tip Ceza. Bireyin yaptığı olumsuz bir davranış sonucu onun için hoş olan bir uyarıcıdan mahrum bırakılmasıdır. Örneğin, odasını toplamayan çocuğa oyun oynamanın yasaklanması, yemek yemeyen bir çocuğa tatlının verilmemesi bu tür cezaya örnektir.
Sözcükleri daha vurgulu söylemek ve belli başlı kelime gruplarının anlamını arttırmak için kullanılan sözcüklere pekiştirme denir. Pekiştirmeli kelimeler cümle içerisinde hem sıfat hem de zarf olarak kullanılabilir. Örnekler: 1- Saçma sapan konuşuyor. (Zarf) 2- Bembeyaz dişleri var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri