Bir hesap döneminin iş hacmi, belirlenen hadlerden %20'yi aşan bir oranda fazla olursa ya da peş peşe 2 dönemin iş hacmi belirlenen hadlere nazaran %20'ye dek artarsa bu koşulların tahakkuk ile takip edilen hesap döneminden başlayarak 1. sınıfa geçerler. Bu kural, VUK'un 180. maddesinde düzenlenmiştir.
Birinci sınıf tüccarlar: Madde 177 - Aşağıda yazılı tüccarlar, I inci sınıfa dahildirler: 1. Satın aldıkları malları olduğu gibi veya işledikten sonra satan ve yıllık alımlarının tutarı 7.200.000.000 (170.000 TL) lirayı veya satışlarının tutarı 8.640.000.000 (230.000 TL) lirayı aşanlar; 2.
Bilindiği üzere, Vergi Usul Kanunu'nun (VUK) 176'ncı maddesine göre, tacirler, defter tutma bakımından iki sınıfa ayrılır: I inci sınıf tacirler, bilanço esasına göre; II nci sınıf tacirler ise, işletme hesabı esasına göre.
İşletme defterini kimler tutar? İşletmeler, Vergi Usul Kanunu'nun 177. Ve 178. maddesine göre birinci ve ikinci sınıf tüccar olmak üzere iki kategoriye ayrılırlar. Birinci Sınıf Tüccarlar bilanço esasına göre kayıt tutarken İkinci Sınıf Tüccarlar işletme hesabına tabi olup işletme defteri tutarlar.
Bu artış tek bir yıl veya 2021-2022 yılının toplamında ise, 2023 Yılında işletme hesabı esasına göre defter tutabilir. Eğer tek bir yıl veya Her iki yıl (2021-2022 yılında) 456.000 TL'nin altındaysa ve artış toplamı he iki yıl 114.000 TL geçmiyor ise, İşletme Defteri tutabileceklerdir.
İlgili 37 soru bulundu
2021 yılında vergi dönemleri içerisinde toplamda 4 milyon TL ve üzeri ciro kazancı elde eden hem tüzel hem gerçek mükellefler e-Defter uygulamasına 1 Ocak 2023'e dek geçiş yapmak zorundadır. 2022 yılı için ise 3 milyon TL ciro kazancı elde eden mükellefler 1 Ocak 2023 tarihine kadar e-Defter sistemine geçiş yapmalıdır.
Birinci sınıf tacirler bilanço esasına göre defter tutarken, ikinci sınıf tacirler ile işletme hesabı esasına göre defter tutarlar. Ticari kazanç elde eden mükelleflere ilişkin vergi rehberine buradan ulaşabilirsiniz.
Birinci sınıf tüccarlar, bilanço esasına göre defter tutarlar. İkinci sınıf tüccarlar, birinci sınıf tüccar olma sınırını aşmayan diğer tüccarlardır. İkinci sınıf tüccarlar, işletme hesabı esasına göre defter tutarlar. İkinci sınıf tüccarların tutmaları zorunlu tek muhasebe defteri işletme hesabı defteridir.
Birinci ve ikinci sınıflarda yazma çalışmalarında, kılavuz çizgili yazı defterleri; üçüncü sınıftan itibaren normal çizgili defter kullanılmalıdır.
İşletmeler, Vergi Usul Kanunu'nun 177. Ve 178. maddesine göre birinci ve ikinci sınıf tüccar olmak üzere iki ayrı kategoriye ayrılıyor. Birinci sınıf tüccarlar, bilanço esasına göre kayıt tutuyor. İkinci sınıf tüccarlar ise işletme hesabına tabi olduğundan işletme defteri tutmaları gerekiyor.
1.Sınıf defter ne demektir? Vergi Usul Kanununda tüccarlar defter tutma bakımından iki sınıfa ayrılmıştır: – Birinci sınıf tüccarlar: Bunlar bilanço esasına göre defter tutmaktadırlar. – İkinci sınıf tüccarlar: Bunlar işletme hesabı esasına göre defter tutmaktadırlar.
Tüccar nedir sorusuna kısaca, alım satımla uğraşan meslek grubu cevabı verilebilir. Tüccar kendisi veya başka bir kurum adına çalışabilir. Genellikle başka bir kişi veya kurum tarafından üretilen malları veya bir hizmeti, üzerine kâr payı koyarak satar. Halk arasında “iş insanı” olarak da bilinir.
* 1. Sınıf tacirler VUK'un 177. maddesinde sayılmıştır. 1. sınıf tacirlerin kazancı bilanço esasına tabidir.
Defter tutma yetkisi 3568 sayılı meslek kanunumuzun 2. Maddesine göre sadece Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlerindir.
Vergi Usul Kanunu'na göre defter tutması gereken mükellefler, ticaret ve sanat erbabı, ticaret şirketleri, iktisadi kamu müesseseleri, dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler, serbest meslek erbabı ve çiftçilerdir.
Yevmiye Defterini Kimler Tutar? “Yevmiye defteri nedir?” sorusundan sonra en çok merak edilen konu, bu defteri kimlerin tutması gerektiği yönünde oluyor. 28502 sayılı Ticari Defterlere İlişkin Tebliğ esasına göre tüzel ya da gerçek kişilik olmasına bakılmadan her tacirin yevmiye defteri tutması gerekir.
Yıllık zirai kazançları bilanço veya işletme hesabına göre hesaplanan çiftçiler. Vakıf ve derneklere ait olan ticari ve iktisadi işletmelere mensup tüccarlar. Anonim, Limited, Komandit, Kollektif ve Kooperatif şirketler gibi tüm ticari şirketler bilanço esasına göre defter tutmak zorundadır.
Serbest meslek kazanç için defter tutma veya sınıf değiştireme olmaz.
“Yöneticiler görevlerini yerine getirirken, siteyi yönetirken, alınan kararların ve yapılan giderlerin işlendiği düzenli bir defter sistemi tutmakla yükümlüdürler.
2023 YILI DEFTER TUTMA HADLERİ BELİRLENDİ
Hazine ve Maliye Bakanlığı 2023 Yılı DEFTER TUTMA HADLERİ Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No:544) ile 30.12.2022 tarihi ve 32059 sayılı (2. Mükerrer) Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
Zorunluluk kapsamındaki işletmelerin yani e-fatura düzenlemek zorunda olan mükellefler 1 Temmuz 2023 tarihine kadar e-faturaya geçiş yapmaları gerekiyor. Brüt satış hasılatı tutarına göre e-fatura sistemine geçecek işletmelerin e-defter uygulamasına geçiş tarihi ise 1 Ocak 2024 olarak belirlendi.
2023 yılı için defter tutma hadleri, 544 Sıra Numaralı VUK Genel Tebliği ile açıklanmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri