Çarpma ve bölme gerektiren sözel problemler ise 1. sınıfta programda yer almamaktadır.
Çarpma ve bölme işlemleri, 2. sınıftan itibaren başlamaktadır, modellerle farklı anlamların verilmesi önem taşımaktadır. Sınıf sevileri ilerledikçe, çarpma ve bölme arasındaki ilişki kademeli olarak ele alınmaktadır.
1. sınıf matematik öğretim programı, sayılar ve işlemler, geometri, ölçme ve veri işleme öğrenme alanlarından oluşmaktadır.
İlkokul yıllarında öğrenilen ilk matematik bilgilerinden birisi çarpım tablosudur. Öğrencilerin özellikle 1. ve 2. sınıfta en çok zorlandığı eskiden kerrat tablosu olarak da ifade edilen çarpım tablosu nasıl kolay ezberlenir? Çarpım tablosu nasıl ezberlenir?
İlgili 15 soru bulundu
1. sınıf hangi ders var? sorusu da bu sen ilkokula yeni başlayacak olan öğrencilerin velileri tarafından araştırılan konuların başında geliyor. 1. sınıfta Türkçe, Matematik, Hayat Bilgisi, Müzik, Görsel Sanatlar dersleri var.
Sıfırdan başlamak üzere dokuza kadar giden tüm rakamlar ya da sayılar doğal sayı olarak bilinir.
Çarpım tablosu, ilkokul eğitiminin ilk yıllarında öğretilmeye başlayan, matematiksel hesaplama ve işlemleri kolaylaştıran bir çizelgedir. Çarpım cetveli, kerrat cetveli olarak da bilinmektedir. İlkokul çağındaki öğrenciler için en zor konulardan birisi çarpım tablosunu ezberlemektir.
Çarpım tablosu, ilkokul eğitiminin ilk yıllarında öğretilmeye başlayan ve matematiksel işlemleri kolaylaştıran bir tablodur. Bu tabloda 1′ den 10′ a kadar olan sayıların birbirleri ile çarpımlarının sonucu sıralama halinde belirlenmiştir ve bu tablo ezberlenerek matematiksel işlemlerde kolaylık sağlanır.
1'den başlayarak her gün 2'ler, 3'ler, 4'ler şeklinde çalışarak, çarpım tablosu yazılarak ve konuşarak okunmalıdır. Son aşamada ise, çarpım tablosu toplu olarak yazılır veokunur. Ne kadar fazla tekrar edilir ise, öğrenci o kadar hızlı kavrar ve böylece, beyin kolay bir şekilde öğrenmiş olacaktır.
Anasınıfında olduğu gibi 1. sınıfta da normal gelişim oldukça geniş bir dağılım gösterir. Fakat çocukların çoğunluğu 1. sınıfa okumaya hazır olarak başlarlar. Çocuğunuzun hangi seviyede olduğu değil, ne kadar ilerlediği önemlidir. Okumaya öğrenme çok kişisel bir gelişim sürecidir.
Matematik, öğrencilerin en çok zorlandığı derslerden birisidir. İlkokul 1. sınıfta matematik dersleri başlar.
3 + 2 × 4 işleminin sonucu 11 dir. Çünkü çarpma toplamadan önce yapılır. Amaç önce toplamayı yapmaksa parantez kullanılarak işlem sırası değiştirilir. (3 + 2) × 4 = 20.
İşlemlerde çarpma ve bölme işlemleri de önceliklidir. Sonrasında ise toplama ve çıkarma işlemlerini yapmak gerekmektedir. İşlem önceliği ile ilgili sorularda aynı kategoride bulunan işlemler için soldan başlayarak çözmek kolaylık sağlar.
Standart kurallar çarpma ve bölmenin eşit önceliğe sahip olduğunu gösteriyor. Soldan sağa kuralına göre hangisi önce geliyorsa önce oradan başlanmalıdır; burada önce bölme yapılır ve ardından da çarpma.
1'den başlayarak her gün 2'ler, 3'ler, 4'ler şeklinde çarpım tablosu yazılmalı ve sesli bir şekilde okunmalıdır. En son aşamada çarpım tablosu toplu olarak yazılmalı ve okunmalıdır. Ne kadar fazla tekrarlanırsa çocuk o kadar hızlı kavrayacak ve böylelikle de beyin kolay bir şekilde öğrenmiş olacaktır.
c) Çarpma işleminde çarpanların yerinin değişmesinin çarpımı değiştirmeyeceği fark ettirilir. ç) Yüzlük tablo ve işlem tabloları kullanılarak 5'e kadar (5 dâhil) çarpım tablosu oluşturulur.
Çarpım tablosunun temeli toplamaya ve ritmik saymaya dayanır. Eğer bir kişi önce ritmik saymaları ve toplamayı öğrenirse çarpım tablosunu ezberlemesi ve öğrenmesi daha kolay olabilir.
Çarpım tablosunu bilmek, öğrencilerin işlemleri daha hızlı bir biçimde yapmasına olanak tanıyor. İşlemleri hızlıca çözmek ve vakit kazanmak için özellikle sınavlarda çarpım tablosundan faydalanmak önemlidir. Bu nedenle çocuğun, kendi öğrenme şekillerine göre çarpım tablosu ezberlemesine yardımcı olabilirsiniz.
Çarpım tablosunun diğer adı kerrat cetvelidir.
-Bu sayının bir etkisi yoktur. Çünkü hangi sayı ile çarpıcı çarpılsın sonuç çarpıldığı sayıdır. Çarpma işleminde etkisiz eleman 1'dir.
Doğal sayılar sıfırdan başlayarak sonsuza kadar devam eden sayılar kümesidir. Sayma sayılarına 0 (sıfır) sayısını katarsak doğal sayılar oluşur.
Yani doğal sayılar içerisinde 0 rakamı da yer almaktadır. Söz konusu en büyük doğal sayı olduğu zaman ise, bu konuda en büyük doğal sayı yoktur. Çünkü sayılar sınırsızdır ve sonsuza kadar gider. Bu doğrultuda en küçük doğal sayı 0 iken, en büyük doğal sayı bulunmaz.
Sayma sayıları kümesi, 1 sayısından başlamaktadır. 0'dan büyük olan ve başka bir deyişle sayı doğrusunda 0'ın sağında kalan tüm sayılar pozitif olarak kabul edilmektedir. Pozitif doğal sayılar ise sayma sayılarını oluşturmaktadır. 1'den başlayan sayma sayıları sonsuza kadar ilerlemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri