Tam sayılı kesir 1 ya da 1'den büyük bütün kesirleri kapsar. Tamsayılı bir kesirde kesir değeri, doğal sayıyla kesrin toplamına eşit olur. Tam sayılı kesir örnekleri şu şekildedir: 1 1/3 (bir tam bir bölü üç), 2 4/9 (iki tam dört bölü dokuz), 3 5/8 (üç tam beş bölü sekiz).
Basit kesirlerde pay 1 olduğu zaman birim kesir tanımını alıyor. Kısaca payı 1 olan basit kesirlere birim kesir denir. Örneğin; 1/5, 1/12, 1/25, 1/45 birim kesirlerdir.
İlk başta bakınca tüm tam sayıların bileşik olduğu düşünülebilir. Fakat O'a baktığımız zaman sonucun O olabilmesi için O/n yapmamız gerekir.(n=O olmamak şartıyla çünkü O O'a bölünmez.) Bu sebepten dolayı da O bu kurala uymaz. O yüzden tüm tam sayılar bileşik kesir diyemeyiz.
Örneğin 1/2 işleminde, 1 pay, 2 ise paydadır. Kesirlerde bir bütün 1/1 olarak ifade edilmektedir. Basit kesirler ise sayı doğrusunda 0 ile 1 arasında bulunan kesirlerdir. Birim kesirlerde birer basit kesirdir.
Çünkü içerisinde bulunan sayı tam sayı grubundan bir sayıdır. Payı bir olmak ile birlikte kesir bir bütünü ifade ediyorsa yine birim kesir değildir. Bu maddeye örnek 1/1 kesri denebilir. Payda kısmında 0 bulunan kesirler yine birim kesir olmayacaktır.
İlgili 40 soru bulundu
Selam! =>Cevabımız; Hayır, basit kesir değildir. Çünkü pay ve payda eşittir.
1/1, 5/5, 8/8 gibi, payı ve paydası birbirine eşit olan kesirler bileşik kesirlere örnek olarak verilebilir. Bununla beraber, 8/3, 7/4, 9/5, 9/8, 7/2 gibi pay kısmı payda kısmından daha büyük olan kesirler de bileşik kesirlere örnektir.
En çok öğrenilmesi gereken bilgiler arasında yer alan birim kesir nedir sorusu gelmektedir. Genel olarak payı 1 olan kesirler birim kesir olarak tabir edilir.
Bir sayma sayısı ve bir basit kesir ile yazılmış durumda olan kesirlere tam sayılı kesirler denilmektedir. Bunun anlamı ise şu şekildedir; herhangi bir sayma sayısı, payı küçük ve paydası büyük olan basit kesir üzerinden bir araya gelmiş olmaktadır. Bu da tam sayılı kesir olarak ifade edilmektedir.
Yarım anlama gelen 1/2 yemek tariflerinde de bu şekilde kullanılır. Yanına gelen nesnenin yarım olacağını belirtir. Mesela 1/2 su bardağı demek yarım su bardağı demektir.
Bir birim kesrin değeri de, sayı doğrusundaki yeri de 0 ile 1 arasındadır. Bir birim kesrin paydası büyüdükçe, sayı doğrusundaki 0'a yaklaşır.
0 basit kesirdir; diğer bütün tam sayılar ise işaretine bakılmaksızın bileşik kesir türündedir.
Hayır. Pay ve payda eşit olduğu için Bileşik Kesirdir.
1÷1 birim kesirdir.
Payı paydasından mutlak değer olarak küçük olan kesirlere basit kesir denir. Basit kesirler mutlak değer olarak 1'den küçüktür. ise, bir basit kesirdir.
Denk kesirler için en basit örnek 1/2 ve 2/4 kesirleridir.
Payı 1 olan kesirlere birim kesir denmektedir.
- Eğer pay 0 ise yukarıda belirttiğimiz gibi sonuç 0 olur.Pay 0 ise payda 0'dan büyük olacaktır. ☞ O halde payı "0" olan bütün kesirli sayılar BASİT KESİRDİR.
4. sınıfta basit, bileşik ve tam sayılı kesri tanımlamaları ve kullanmaları öğrencilerden beklenmekte ve kesirlerde toplama ve çıkarma işlemlerine giriş yapılmaktadır.
Bir bütünü oluşturan eş parçalardan yalnızca bir tanesi benim kesirdir. Matematik üzerinden birim kesri göstermek için pay ve payda kullanılır. Bu doğrultuda herhangi bir bütün 5 parçaya ayrıldığı zaman, örneğin birim kesir 1/5 biçiminde ifade edilir.
Kesir, bir birimin bölündüğü parçalardan birinin veya birkaçının bütüne oranını ifade eden sayıdır. Bütün, yarım ve çeyrekte kesrin bu şekilde belirli oranlar ile bölünmesi sonucunda meydana gelmektedir.
1/3 kesrinin okunuşları ''Bir bölü üç'' ve ''Üçte bir'' şeklinde olmaktadır. 1/3 kesrine denk olan bazı kesirler: 2/6. 3/9.
1 veya 1'den fazla bütün ve basit kesirlerden oluşan kesirlere tam sayılı kesirler denmektedir.
Payı paydasından küçük olan kesirlere basit kesir denmektedir.
Bunlar ikisi birbirine denk oranlar. 2 bölü 3 eşittir 4 bölü 6 yazabiliriz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri