Pireler özellikle bahçeli evlerde çevre koşullarından veya evcil hayvan bakan kişilerde evcil hayvandan kaynaklanabilen, oldukça küçük, kanatsız, hızlı üreyebilen, siyah veya kahverengi görünüme sahip küçük böceklerdir.
Dişi pire yumurtalarını konakçının yüzey tüylerine ya da derisine bırakır.Pire yumurtaları, konakçı üzerinde değil yerde, halılarda, kilimlerde, yatak örtülerinde, döşemelerde ya da yerdeki çatlaklarda kuluçka evresini geçirirler ve çoğu pire iki gün içinde yumurtadan çıkar, 12 gün içerisinde bu yumurtalardan larvalar ...
Pire yumurtaları küçük (Yaklaşık 0,5 mm uzunluğunda) oval ve beyazdır. Bu yüzden onları halı kilim ve hayvan yatağında görmek neredeyse imkansızdır. Pirelerin ömrü yaklaşık 2 haftadan 8 aya kadar olabilir.
Pireler giysi, örtü, halı gibi nesnelerle eve taşınabilir ve evden uzaklaştırılması oldukça zordur. Peki pire kaç günde ölür? Pireler, insan ya da hayvan gibi bir konak organizma olmadan 100 günden fazla bir süre hayatta kalababilir.
İlgili 40 soru bulundu
Diatom toprağı, pirelerin vücutlarını parçalayarak öldüren doğal bir maddedir. Ev ve evcil hayvanlarınızın bulunduğu alanlara diatom toprağı serpmeniz ve birkaç saat bekletmeniz önerilir. Daha sonra bu toprağı vakumlayarak temizlemeniz gerekir. Son olarak çay ağacı yağını da pireler için kullanabilirsiniz.
Evde düzenli bir temizlik rutini uygulayarak pirelerin yaşama alanını kısıtlayabilirsiniz. Yatak çarşaflarını, örtüleri, perdeleri ve halıları düzenli olarak yıkayın. Yüksek sıcaklıkta yıkama yapmak, pireleri öldürmede etkili olabilir. Süpürgeyle evinizi sık sık süpürün ve paspasla temizlik yapın.
Pireler ne sevmez? Pireler lavanta, çamaşır suyu, sirke gibi keskin kokuları sevmez. Lavantayı, yatak ve yastıklarınıza damlatabilir, çamaşır suyu veya sirkeli su ile kuytu köşeleri silebilirsiniz. Güneş ışığı da pirelerin düşmanıdır.
Pire ısırığı kendiliğinden geçebilmektedir. Fakat enfeksiyon veya mikrop kapması halinde doktora başvurmak ve alerjiye dönülmesi engellenmelidir. Pire ısırıkları yinelenmemesi için ortamın temizlenmesi haşere için ilaçlanması gerekmektedir.
Başlıca pire ilacı markaları arasında Draker, Sipertoks ve Bayer gibi isimler yer alır.
Pireler yıldırım hızında çoğalırlar. Tek bir pire, sadece birkaç hafta içinde tam bir istilaya yol açmaktadır. Pireler ve yumurtaları çok küçük olduğundan, birçok insan büyük bir sorun haline gelmeden önce onları fark etmez. İşte pire yumurtalarını yok etmek ve kaşıntılı istilayı önlemek için bilmeniz gereken her şey.
Böyle bir durumda en büyük yardımcınız çamaşır suyu olacaktır. Çünkü çamaşır suyu, pirelerin sevmediği bir kokuya sahiptir ve pirelerin oradan uzaklaşmasında oldukça etkili bir çözümdür. Çamaşır suyu pire yumurtalarının da temizlenmesinde önemli bir fayda sağlar.
Klinik olarak yaptığımız gözlemler ve bilimsel çalışmalar pirelerin kış aylarında da yaşadıklarını kanıtlamıştır.Bu çalışma ve gözlemler bize pirelerin yılın tüm günlerinde mevsim gözetmeksizin yaşadığı gerçeğini göstermiştir.Dolayısıyla kedi sahipleri pireler için tüm mevsimlerde önlem almalıdırlar.
İlkbaharda hububatın kardeşlenme döneminde görülen ergin dişiler çiftleşerek yumurtalarını bitkilerin kök boğazına bırakırlar. Yumurtadan çıkan larvalar bir süre sonra pupa dönemine girerek Temmuz, Ağustos aylarında ergin olup, daha sonra kışlama dönemine girerler.
Özellile evcil hayvanlarınızın kıllarına, tüylerine, kıl köklerine esansiyel yağ sürerek pirelerin buralarda barınamamasını sağlarsınız. Pirelerde kovucu etki gösteren esansiyel yağlar şunlardır; Tarçın yağı, Sedir Ağacı yağı, Nane yağı, Çay ağacı yağı, Kekik yağı ve Okaliptus yağı.
Elma sirkesi, pireleri kedinizin tüylerinden uzaklaştırmaya katkıda bulunabilir. Eşit miktarda elma sirkesi ve suyu bir sprey şişesinde karıştırabilir, elde ettiğiniz bu karışımı kedinizin tüylerine püskürtebilirsiniz.
Bu haşereler, evlerde, özellikle şiltelerde, minderlerde ve halılarda birçok alana zarar verir. Evcil hayvanlar, pireleri içinde uyudukları yatak ve mobilyalara aktarırlar. Buradan böcekler hızla evin çevresine yayılır.
İnsanlarda konaklayan 3 ana pire türü; kedi piresi (Ctenocephalides Felis), köpek piresi ( Ctenocephalides Canis) ve insan piresidir (Pulex Irritans). Pire ısırığı, insan kanıyla beslenen pirelerin ciltte yarattığı ufak, kırmızıya çalan şişliklerdir.
Sofra Tuzu: Sofra tuzunu ince bir tülbentin ya da külotlu çorabın içerisine koyarak yatak altlarına, duvar diplerine ve dolap içlerine yerleştirin. Tuz, pireyi uzak tutacaktır.
Genel olarak konuşursak, yetişkin bir pire sadece 2 veya 3 ay yaşar. Kan emebilecek bir konakçı olmadan, bir pirenin ömrü biraz daha kısalabilir. İdeal sıcaklık, besin kaynağı ve nem koşulları altında yetişkin pireler bir buçuk yıla kadar yaşayabilir.
Pire ısırık semptomları çoğunlukla kişinin herhangi bir şey yapmasına gerek kalmadan kendiliğinden geçer. Pire kaynağı temizlendikten sonra ve ek bir enfeksiyon veya alerjik reaksiyon gibi komplikasyonlar gelişmemişse, genellikle 4 ila 9 gün içinde tamamen iyileşme görülebilir.
Eczanede satılan pire ilaçlarını rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ağızdan alınan hap formunda ilaç kullanabilirsiniz.
İnsan saçında pire olması düşük ihtimaldir. Fakat evcil hayvanınızla gece yatarken veya evcil hayvanınız sürekli yatakta dolaşıyorsa saçınız da pireye rastlayabilirsiniz. Pire insan saçında konaklama yapmaz.
Sorusu akıllara gelmektedir. Ancak sinek ilaçlarının güve öldürme gibi bir özelliği yoktur. Anlık olarak uçuşan sinek ve pire gibi böcekler için uygundur.
Pirelerin tek besin kaynağı kandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri