Ülkemiz şartlarında bir tavuğun günlük yem tüketimi 120 -130 gr arasındadır. Bu miktar tavuğun cinsine, yemlik siste- mine, yem kalitesine, kümesin sıcaklığına bağlı olarak farklı- lıklar gösterir.
Salma tavukçulukta yumurta ömrü 3-3.5 yıldır. Yarka döneminde günde 80-90 gr yem tüketirken, yumurta tavuğu döneminde yem tüketimi 90-110 gr civarı olur.
Ataks Tavuk Yem Tüketimi
Ataks tavuklar günde ortalama 80-100 gram yem tüketirler. Tavuk tamamen büyüyüp erişkin olduğunda ise 1300 ile 2200 gram arasında (cüssesine ve iştahına bağlı olarak) tüketim gerçekleştirir.
Lohman Brown yumurta verimi genel olarak üst düzey olan bir ırktır. Yarka dönemine geldiğinde, günde ortalama olarak 80-100 gr yem tüketir. Yumurta tavuğu döneminde ise 100-130 gr arası yem tüketir.
Bu şekilde yapılan besleme ile istenilen yumurta randımanına, yumurta ağırlığına, yumurta kabuk ve iç kalitesine ulaşılamadığı gibi tavukların erken yaşta deforme olmasına neden olmaktadır. Bundan dolayı tavuklar, dengelenmiş besin içeriklerine sahip GEZEN (SALMA) TAVUK YUMURTA YEMLERİ ile beslenmelidir.
İlgili 38 soru bulundu
Arpa fermentesi: Tavuk yemi: Arpa kuru halde tavuğa verildiğinde içindeki sindirimi önleyen fitik asit ve diğer moleküllerin etkisi sonucu tavuk yediği arpanın ancak % 60'ını sindirip yararlanabilir, % 40'ı ise sindirilmeden dışkıyla atılır.
Tavukların en fazla tükettikleri arpa, mısır ve buğday gibi tahıl ürünlerini ana besin olarak tüketirler. Bunların haricinde meyve ve sebzeleri de tüketebilirler. Tavuklar, solucan gibi yer altında yaşayan canlılarla da kendileri bularak beslenirler.
Ülkemiz şartlarında bir tavuğun günlük yem tüketimi 120 -130 gr arasındadır. Bu miktar tavuğun cinsine, yemlik siste- mine, yem kalitesine, kümesin sıcaklığına bağlı olarak farklı- lıklar gösterir. Ayrıca Pelet ve Granül yemi ince yeme göre daha severek yerler.
Serbest sistem gezen tavuk beslemek, hiç yem verilmeyeceği anlamına gelmemektedir. Çünkü %100 doğal yöntemlerle hiç yem vermeden hayvan beslemek olanaksızdır. Bu şekilde hayvanlar sağlıklı yumurtlamayacağı gibi, sağlıklı da olmazlar.
45 günde piliç yaklaşık 5,4 kg yem yer ve yemin kg maliyeti 1,15 TL civarındadır.
Salman tavukçuluk için gerekli olan malzemeleri sıralama gerekirse en az 1 dönüm arazi, tavuklar için su deposu, 1 dönüm araziye denk gelecek 50 tavuk, 5 adet suluk, 5 adet yemlik, 1 ay yeterli olacak şekilde 3 torba yem, bir adet de kulübeye ihtiyaç vardır. İhtiyaca göre bu malzemelere ek yapabilirsiniz.
Her metrekare kullanılabilir alan için sürü yoğunluğu 9 tavuğu geçmeyecek. Zenginleştirilmemiş kafes sistemleri her bir yumurtacı tavuk için, en azından yatay şekilde ölçülen 550 santimetrekarelik serbest kullanım alanı temin edilecek.
500 TAVUKTAN ORTALAMA 400 450 ARASI YUMURTA VERİR BİZ OLMAYACAK Bİ RAKAM OLARAK EN KÖTÜ İHTİMAL 350 ADET DİYELİM 0.50KR DAN 175 TL YAPAR YEM PARASINI CIKTIMUIZDA 110 TL KALIR.
Kuşlar, yumurtada bulunan kalsiyum nedeniyle kabuklarını yemeye bayılırlar. Kuşlar bahçenize geldiğinde de bahçenize zarar veren böcekleri yerler. Topraktaki pH değeri son derece önemli. Toprağınızda asitleşme varsa, yumurta kabukları ekleyerek toprağın pH değerini dengeleyebilirsiniz.
Tavuklar, genellikle arpa, mısır ve buğday gibi tahıllarla besleniyor. Bunun yanında meyve ve sebze de tüketebiliyorlar. Sevdikleri bitkisel yiyecekler arasında marul, lahana ve ot ilk sıralarda yer alıyor. Hatta birçoğu solucan gibi yer altında bulunan canlıları kendileri bularak beslenmeyi seviyor.
Çiğ yeşil patates kabuğu: Solanine adı verilen zehirli madde içeriğinden dolayı tavuklar için son derece zararlıdır. Tuzlu besinler: Tavuklar tuz içeren hiçbir besini tüketmemelidirler. Tuzlu besinler tavukların zehirlenme, sindirim sistemi bozukluğu ve kalp yetmezliği gibi sorunlara yol açabilir.
Etlik piliçler 5-6 haftalık olunca, kesimhanelerde kesilip, temizlenip, ambalajlanarak pazarlanırlar.
Kendi döngü ve hormonal durumlarına göre değişiklik gösterse de, bir tavuk için her gün yumurtladığı söylenebilir. Cinsine göre değişkenlik gösteren sayılara rağmen, bir tavuk yıl boyunca ortalama 300 adet yumurta verebilir. Bu da günde 0,8 yumurta sayısına denk düşer.
Köy tavukları, köy ortamında çevreden topladıkları böcek, akrep gibi hayvanlar ile bir miktar beslenirler. Bu tavuklara doğal gıda verilecekse buğday arpa gibi tahıllar verilmektedir. Günde tavuk başına 10-15 gram fazlasıyla yeterli olabiliyor.
Her gün büyük bir parça tavuk yemek, protein alımınızın büyük bir kısmına katkıda bulunacaktır, bu yüzden dikkatli olun. Çok fazla tavuk yemek, daha yüksek kolesterol seviyelerine neden olabilir. Bunun sonucunda kardiyovasküler hastalıklar gelişebilir.
Hayvanların büyümesi, sağlıklı, düzgün işleyen bir vücut için tuza ihtiyaçları vardır. Tuz hayvanların hastalıklara karşı bağışıklık kazanmasına ve direnç kazanmasına yardımcı olur.
Haftada en az 2-3 kez tavuk etinin tüketilmesi iyi bir seçenektir ve kesinlikle tüketilmesi önerilmelidir" ifadelerini kullandı.
Siz tavuklarınıza kıyma, haşlanmış yumurta, kavrulmamış ay çekirdeği, soya ve çiğ balık verin. Balık tavuklara çok faydalıdır. Tavuklarınızı kapalı yerlerde tutuyorsanız sadece kışın değil her zaman bunlardan vereceksiniz. Yumurta tavukları yemi de protein için iyi kaynaklardandır.
Yağlanmaya neden olabilecek yanlış oranlardan oluşan rasyonlar, tek tip besleme(Sadece buğday veya mısır gibi) bayat ve/veya küf ve toksin barındıran yemler, uzun süreli kullanımlarda, sindirim sistemi, karaciğer gibi organlarda sorunlara neden olur ve dolayısıyla yumurta verimini düşürür.
Bunun sebeplerinin başında hayvanların doğal ortamı olmaması ve kümeslerin havalandırılması, yeterli temizlikte olmaması gibi sebepler gelir. Bu durumun önüne geçilmesi için zeminin en geç bir hafta içerisinde temizlenmesi ve yılda iki üç kez kireçlenmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri