Temettü, bir şirketin ortaklarına yıllık bilanço esasına göre tespit edilen net karın oranında veya bunun için ayrılmış yedek akçelerden pay verilmesidir.
Temettü dağıtımı; bir şirketin yıllık net dönem kârından vergiler ve diğer ödemelerin çıkarılması neticesinde elde kalan miktarın en az %20'sine tekabül eden kısmın şirket hissedarları arasında bölüştürülmesidir.
Ortaklara birinci temettü Türk Ticaret Kanunu'nda yer alan hüküm gereğince yani yasal zorunluluk gereğince ayrılmaktadır. Oysa ikinci temettü genel kurul kararına bağlı olarak dağıtılacaktır. Kurumlar dönem sonunda oluşan kârlarını ya ortaklarına dağıtır ya da söz konusu kârı şirket bünyesinde tutarlar.
Ortaklara Birinci Temettü: "İşletmenin ödenmiş sermayesi üzerinden ilgili yasa hükmü ve ana sözleşme gereği ortaklarına dağıtacağı birinci tertip temettüdür." Türk Ticaret Kanunu''''nun 466/3. maddesinde, safi kârdan birinci fıkrada yazılı yedek akçelerden başka kâr sahipleri ve kâra iştirak eden diğer kimselere ...
Temettü verimi ise hisse başı ödenen temettünün, ödeme öncesinde hissenin son fiyatına oranıdır. Büyüyen oranda temettü veren bir şirketin elde ettiği kâr rakamı da her yıl artıyor demektir. Dolayısıyla kârını sürekli artıran bir şirketin hisse senetlerine de ilgi benzer şekilde artıyordur.
İlgili 42 soru bulundu
Bu şirketler arasında temettü verimliliği en yüksek şirket olarak Akbank öne çıkıyor. Akbank hisse başına 1,55 TL net temettü dağıtacak. Bankanın temettü verimliliği %9,71 olarak ölçüldü. İkinci sıradaki Tüpraş hisse başına net 40,87 TL temettü dağıtacak.
“Temettü = Dağıtılan kar payı / İlgili döneme ait net kar” şeklinde hesaplanır. Bu hesaplama genel temettü oranına ilişkin bir hesaplamadır.
Öte yandan, yeni TTK'nın 511. maddesinde yönetim kurulu üyelerine kazanç payı verilmesi, 1. temettünün dağıtılması zorunluluğuna bağlanmıştır. Eğer 1. temettünün dağıtımı zorunlu olsaydı, bu koşul öngörülmezdi.
100%'den fazla temettü ödemesine sahip bir şirket kazandığı kârından daha fazla temettü dağıtıyor demektir.
TTK hükümleri kapsamında yıllık kardan ödenmesi gereken kurumlar vergisi, 1. tertip yedek akçe ve 1. temettü şirketin dönem kârından ayrıldıktan sonra ortaklara ve kâra iştirak eden diğer kimselere dağıtılması kararlaştırılmış olan kısmın %10'u 2. Tertip Yedek Akçe olarak ayrılır.
Şirketler genellikle yılda bir kez temettü ödemesi yapar ancak bazı şirketler yıl içinde ilave temettü ya da temettü avansı kararları alabilmektedir. Temettü ödemelerini taksitle yapma kararı alan şirketler de mevcuttur. Bu tür kararlarda yatırımcılara taksit sayısı kadar sayıda temettü ödemesi yapılır.
Temettü dağıtımının ardından ilk işlem gününde hisse senedinin fiyatı dağıtılan brüt miktar kadar düşüş gösterir. Örneğin 10 TL değeri olan bir hisse senedinden, hisse başı brüt 2.00 TL'lik bir temettü dağıtımı olması halinde, hisse fiyatı sonraki işlem günü 8 TL olarak işleme başlamaktadır.
Borsalarda alım ve satım işlemlerinde sahip olunan hisse senedi sayısı lot kavramı ile ölçülür. Borsa yatırımına yeni adım atan kişilerin sıkça merak ettiği 1 lot ne kadar eder sorusunun yanıtı, 1 lot 1 hisse senedine eşittir şeklinde açıklanabilir. Yatırımcılar borsalarda lot karşılığı alış veya satış işlemi yapar.
Şirketin genel kurulu kâr dağıtımına karar verdikten sonra bu kâr kısmının ortaklarına nakit olarak ya da hesaba aktarım şeklinde dağıtıldığı zaman temettü geliri elde edilmiş olur. Kişinin bunu tahsil etmemesi ise sonucu değiştirmez.
Temettü hak etmek için, temettü tarihinden önceki gün kapanışta hisseye sahip olmanız yeterli. Temettü almak için hisseyi belli bir süre tutmanız veya belli pay sayısından fazla almanız gerekmiyor.
Temettü ödemesi yapılan tarihte, hisse senedi fiyatı, ödeme tutarı kadar düşer. Örneğin, 1 TL temettü ödemesi yapan bir şirketin hisse senedinin fiyatı ödeme tarihinde 1 TL azalacaktır.
Bir hisse senedinin temettüsünden yararlanmak için, ilgili şirketin hisse senedine yatırım yapmanız gerekir. Temettü, hisse senedine sahip olan herkese eşit oranda dağıtılır, bu nedenle hisse senedi sahibi olmanız temettü almanız için gereklidir. Borsa İstanbul'da işlem gören şirketler de temettü öder.
Bu sebeple, eğer bir şirket yıllardır kâr elde etmesine rağmen hiç kâr dağıtmıyor, sürekli kârın yedek akçelere ayrılmasına karar veriyorsa, şirketin kuruluş amacına aykırılık söz konusu olur. Türk Ticaret Kanunu'na göre, şirket kârının dağıtılıp dağıtılmamasına genel kurul karar verir.
Şirketler, sahip oldukları nakit varlık kendilerine yeniden yatırım yapmak için yeterli iş fırsatları yaratmıyorsa, temettü ödemeyi de düşünebilir. Temettüler genellikle üç ayda bir ödenir. Bunun dışında farklı tarihlerde oluşturulabilen özel temettü tarihleri de mevcuttur.
Temettü nasıl hesaplanır? Hisse senetleri nominal değerlerle ölçülmektedir. Borsada bu değer 1 TL olarak belirtilmiştir. Bu noktadan hareketle %20 temettü dağıtan bir şirkete ortak olunması durumunda her bir hisse için 1 TL nominal değerin karşılığı olarak 0,20 TL (20 kuruş) kâr payı alınır.
Buna bağlı olarak hisse başına 60 kuruş temettü alırsınız. Elinizde 1000 tane hisse olduğu için toplamda 600TL temettü ödemesi almış olursunuz. Ancak burada bilmeniz gereken önemli bir nokta vardır. Hisse senedinin fiyatı, pay başına temettü kadar düşecektir.
temettülere genel bakış EREGL temettüleri yıllık ödenir. Son hisse başına temettü 4.45 TRY miktarındaydı. Bugün itibarıyla Temettü Getirisi (TTM) 10.52%'dir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri