Hirsutizm, kadınlarda genellikle hormonal bir dengesizlik sonucu ortaya çıkan erkek tipi tüylenme şeklinde tanımlanır. Kadınların vücudundaki kıl tipi genellikle daha incedir ve halk arasında şeftali tüyü olarak bilinir. Hirsutizm kaynaklı kıllanma artışındaki temel ayrım kılların miktarının yanında yapısıdır.
Androjen yani erkeklik hormonuna duyarlı bu kıllar, söz konusu hormonun baskın hale gelmesi sonucu kadınlarda erkek tipi kıllanmaya yol açmaktadır. “Hirsutizm” olarak adlandırılan ve kadınlara özgü olan bu hastalık androjen hakimiyetinin başlamasıyla ortaya çıkmaktadır.
Çenede tüylenme neden olur? Hormonal denge çene kıllanması noktasında büyük bir önem taşımaktadır. Östrojen hormonunun azalması durumu karşısında çenede tüy oluşumu gözlenebilmektedir. Bu durum karşısında tüylenmeye karşı önlemler almakla beraber uzmanlar ile görüşmek de oldukça fayda sağlayacaktır.
Hirsutizm kadınlarda yüz, göğüs ve sırt gibi bölgelerde erkek benzeri koyu kalın kılların aşırı büyümesine neden olan bir durumdur. Genellikle başta testosteron olmak üzere aşırı miktarda erkeklik hormonlarından (androjenler) kaynaklanır. Tedavisinde kişisel bakım yöntemleri ve etkili tedavi seçenekleri mevcuttur.
Aynı nedenle, çoğumuz yüzümüzde hiçbir tüy olmamasını isteriz. Kadınlar için pek çok yüzdeki tüylerden kurtulma yöntemi vardır ve bunlar arasında epilasyon (yüz epilasyonu), cımbız, ağda, şeker, iplik, yakma, tıraş etme, ağartma, krem, lazer, IPL, elektroliz veya makyaj yapma gibi seçenekler yer alır.
İlgili 21 soru bulundu
AŞIRI TÜYLENME İÇİN HANGİ BÖLÜME GİDİLİR? Aşırı tüylenme (hirsutizm) probleminde, öncelikle bir dermatoloji uzmanına veya kadın hastalıkları ve doğum uzmanına başvurmanız önerilir. Bu uzmanlar, cilt, saç ve hormonel sorunlarla ilgilenerek hirsutizm durumunun altında yatan nedeni belirlemeye yardımcı olabilirler.
Eğer yukarıda belirtilen şekilde yüzde, sırtta, bacak içlerinde, göğüs üzerinde artan tüylenme söz konusu ise endokrinoloji uzmanına başvurmak gerekir.
Günümüzde kadınlar kadar erkekler de lazer epilasyondan yararlanmaktadır. Buz Lazer etkili ve kalıcı sonuçları, ağrısız ve yan etkisiz olması ile günümüzün en çok tercih edilen lazer epilasyon yöntemidir.
Sakal kadınlarda da görülebilen bir şeydir fakat bunun sebebi genellikle hormonal bir hastalıktır. Hirsutizm hastalığı adı verilen bir hastalık nedeniyle de kadınlarda da sakal oluşumu görülebilir. Sakal çıkması cinsiyetle yani erkeklik hormonu olan testosteronla ve yine cinsiyeti oluşturan genlerle ilişkilidir.
Merhabalar, çene altındaki kıllara lazer epilasyon yapılır. Lazer epilasyon, istenmeyen tüylerin bulunduğu tüm vücut bölgelerine (göz kapağı dışında) uygulanabilir. Buz Lazer etkili ve kalıcı sonuçlara sahip yenilikçi bir sistemdir. Patentli soğutma sistemi sayesinde ağrısız bir lazer epilasyona olanak tanır.
Kişiler, çene altında oluşan tüyleri yok etmek için kolay yöntemlere yönelebiliyor. Ağda, cımbız, ustura, jilet, ip gibi alternatifler ağrılı ve acılı olabildiği gibi tüylerin çoğalmasına da neden oluyor. Ustura veya cımbız kullanmak anlık olarak tüylerden kurtulmanızı sağlayabilir.
Tüylenme artışı olan kadınlarda ayrıntılı bir anemnez sonrası fiziki muayene, pelvik ultrasonografi incelemesi yapılır. Tüylerin gerçekten fazla olup olmadığı ,dağılımı ve şiddeti Ferriman Gallway (FG) skorlaması ile belirlenir.
Erkeklerde olduğu gibi kadınların da meme bölgesinde ve meme ucunda farklı seviyelerde tüylenme görülebilir. Bu bir sorun olduğu anlamına gelmez. Ailesindeki diğer kadınlarda da fazla tüylenme sorunu görülen kadınlarda genetik yatkınlık sonucu meme ucunda tüylenme görülebilir.
-En sık uygulanan tedavi doğum kontrol hapları şeklindeki adet düzenleyicilerdir. Böylelikle hem adetler düzene girer, şikayetler azalır ,hem de adet olamamaya bağlı vücutta artan erkeklik hormonu azalır(LH surge' ünü azaltarak) ve tüylenme, sivilcelenme geriler.
Tüylenme: Polikistik over sendromu olan kadınlarda erkeklik hormonu olan androjen miktarında artışlar görülebilir. Hormon salgılanmasındaki bu artışlar tüylenmeye neden Tüylenmeler boyun altında, göğüs altları ve uçlarında, sırtta; bıyık bölgesinde ve vücudun muhtelif bölgelerinde kendisini gösterebilir.
Genellikle sakal, bıyık, göğüs, sırt, göbek altı, göbek üstü, ve kuyruk sokumu gibi erkeklerde doğal olarak bulunan bölgelerde kıllanma görülürken, kadınlarda bu bölgelerde ince tüyler olması normaldir.
Hafif olgularda mekanik tedaviler (tıraş, ağda, lazer epilasyon, solüsyonlar) uygulanabilmektedir. Kıl döngüsü 6-12 ay olduğu için ilaç tedavisinin etkisi en az 6 ayda ortaya çıkar. İlaç tedavisiyle tüylenme tamamen düzelmez, ilaç bırakıldığında tekrar ortaya çıkabilir. Hastaya bu bilgilendirme mutlaka yapılmalıdır.
Hirsutizm olarak adlandırılan hormonal bozukluk; yüzde ve vücutta aşırı tüy çıkmasına sebep olmaktadır. Hirsutizm, kadınlardaki androjen hormonunun fazla salgılanması sonucu ortaya çıkmaktadır. Hirsutizm sorunu yaşayan kadınlarda, vücuttaki ayva tüylerin yerinde sert ve koyu renkli tüyler çıkmaktadır.
Yüzde tüylenme sorunu yaşayan kişiler, hastanelerin endokrinoloji ya da genel cerrahi bölümüne gitmeleri gerekir.
Karınca yumurtası yağı çok eski zamanlardan beri bilinen, tüy görünümünün azalmasına katkı sağlayan ve doğal yollarla elde edildiği için cilde hiçbir zararı olmayan geleneksel bir yöntemdir. Aynı zamanda kıl köklerini kurutan yağ olarak da bilinmektedir.
Kadınların sakalı yok çünkü erkeklerde sakal çıkmasını sağlayan çene kıl köklerinin uyarılma süreci, testosteron tarafından üretilen farklı bir hormon olan dihidrotestosteron kısaca DHT tarafından gerçekleştiriliyor. Yani biyolojik olarak kadınlarda erkeklerde olduğu gibi sert yüz kılları çıkması mümkün değildir.
Androjenler dediğimiz, en önemlisi de testosteron olarak adlandırdığımız hormon tüylenmeden sorumludur. Ancak hormonal düzeyleri normal olmasına rağmen bazı bölgelerde hormonların dönüşümü ve bu dönüşen hormonal etkilerle kıl köklerinde bölgesel hassasiyet farkı olabilir.
Kilo vermek, insülin direncini azaltmakta ve azalan direnç neticesinde kandaki insülin seviyeleri azalmaktadır. Bu da androjen seviyelerini düşürerek tüylenmeyi azaltabilmektedir.
Doğum kontrol hapları tek başına kıllanmayı azaltsalar da tam olarak etkili değillerdir. Doğum kontrol haplarının hepsi kıllanma tedavisi için uygun değildir. İçindeki progesteronun erkeklik hormonunu azaltan bir doğum kontrol hapı olması tedaviyi olumlu olarak etkiler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri