her türlü hazır gıda, doğal olmayan meyve suları, hazır puding 1 yaşına kadar kullanılmamalıdır. Salam, sosis ve sucuk gibi işlemden geçirilmiş etler, konserveler de 1 yaşından önce verilmemelidir.
Akşam yemeğinde bir yaşındaki bebeğiniz çorba içebilir ya da onun beslenmesine uygun şekilde pişirdiğiniz aile yemeğinden yiyebilir. Bir yaşından sonra bebeğinizi uyumadan önce ya da gece uyanıyorsa anne sütü ya da çocuk devam sütü ile besleyebilirsiniz.
Patates, havuç, pirinç, kabak, taze fasulye, kereviz, brokoli, karnabahar, enginar gibi sebzeleri haşlayıp, ezerek hazırlayabilirsiniz. Çorbalarına kıyma, tavuk eti katabilir ve bebeğinize balık verebilirsiniz.
İlgili 21 soru bulundu
Şimdiye kadar gayet sakin bir karakter çizen bebeğinizin son zamanlarda daha öfkeli olduğunu, sık sık ağladığını, kendine ve çevresine zarar verdiğini görüyorsanız, 1 yaş sendromu dönemini yaşıyor olabilirsiniz.
Artan bu ihtiyaç sadece anne sütü ve mamayla karşılanamayacağı gibi 1-2 öğünlük ek gıdalar da bebeğin ihtiyacını karşılamaya yetmez. 1 yaş beslenmesi için bebeklerin ek gıdalarla 3 ana öğün şeklinde yemek yemesi gerekir.
1 Yaş Çocuk Gelişimi
Kız çocukları ortalama 9,5 kg, erkek çocukları ise 10 kg olur. Bebeğinizin doğum kilosu ilk yılın sonunda neredeyse 3'e katlanabilir. Unutulmamalıdır ki, her bebek farklı bir gelişim gösterir ve kg farklı olabilir. Bebeğinizin boyu bu dönemde 71 cm ile 81 cm arasında değişiklik gösterecektir.
1 yaşında bebeğiniz artık hemen hemen her besini tüketebilir. Artık ev yemeklerine ve sofra alışkanlıklarına alışmış olur.
11 aylık bebeklerde uyku öncesine ek gıda öğünü eklenebilir. Günde 4 ek gıda öğünü ile birlikte 3 kez de anne sütü ile beslenebilirler. 12 aylık bebekler günde 2-3 kez anne sütü içebilirler. Ayrıca 1 yaşındaki bebekler günde 3 ana öğün - 2 ara öğün düzenine geçebilirler.
1. Akşam yatış ve sabah uyanma saatleri. 0-5 yaş arası tüm bebek ve çocukların, akşam uykusuna yatış saati en geç 20:00 – 21:00 arasında olması gerekirken, sabah kalkış saati ise en geç 8:00 olmalıdır. Bebeğinizin/çocuğunuzun, bu saatlerde salgılanan büyüme hormonlarına ihtiyacı büyüktür.
Bebekler geceleri genelde ilk 3 ay 3 kez, 3-6 ay arası 2 kez, 6-12 ay arası 1 kez beslenmek için uyanabilir. 1 yaşından sonra ise gece beslenmesinin kesilmesi ve bebeğin kesintisiz uyuması beklenir.
Bebeğinizin 1 yaşına kadar ana besin kaynağı anne sütüdür. 1 yaşından sonra da süt ihtiyacı devam ettiğinden bebeğinize bu dönemde de anne sütü vermeniz önerilir. Anne sütü eksikliğinde ise doktor tavsiyesi ile ayına uygun devam sütü verebilirsiniz.
Emzirme sonrası karnı doyan bebek, gevşeyerek rahatlar; önceki huysuzluğundan kurtulur ve huzurlu olur. Emzirmeden sonra karnı doyan bebek, anne memesi üzerinde uyuklamaya başlar ve yatağa yatırıldığında kesintisiz şekilde uyur. Bebeğin rahat ve deliksiz uyuması, karnının doyduğunu gösterir.
Bebeklerde mide kapasitesi doğumda yaklaşık 30 ml (2 yemek kaşığı), 6.ayda 180 ml, 1 yaşta 240 ml ve erişkinde 960 ml'dir.
1 yaşından sonra bebeğinizin beslenmesinde ek gıda miktarı %60, süt miktarı ise %40 oranında olmalıdır. Peki 1 yaşından sonra devam sütü ne kadar verilmelidir? Yukarıdaki tabloya göre bebeğinizin içebileceği çocuk devam sütü miktarını şöyle açıklayabiliriz; Bebeğiniz günde 2-3 biberon kadar devam sütü içebilir.
“Baba, mama, meme” gibi bir kaç anlamlı kelime söyleyebilir. Kendine özgü garip bir dille konuşma gibi sesler çıkarabilir. Sizin söylediğiniz kelimeleri söylemeye çalışır. Nesneleri sallayarak, vurarak ya da fırlatarak anlamaya çalışır.
9 ila 12. aylarda bebekler ayağa kalkmak için kendini zorlar ve destekle ayakta durabilir. Yine bu dönemde çevreye ilgilerinin artmasıyla orantılı olarak eşyalara uzanma ve tutunma sık görülür. Genellikle 8 ila 18. aylarda bebekler yürüme yetisini kazanırlar.
1-5 Yaş çocuğu için dengeli bir beslenme listesi şu şekilde olmalıdır: 1) Her gün en az 1 su bardağı süt veya yoğurt verilmelidir. Çünkü bu besinler kemik gelişimi için önemli olan KALSİYUM'un en iyi kaynağıdır. İki kibrit kutusu peynirde bir bardak sütteki kadar kalsiyum vardır.
1-2 yaş: “Hayır” kelimesini anlar. İsimler de dahil olmak üzere 10-20 kelime söyleyebilir.
18 aylık bebeğin konuşma ve dil gelişimi nasıldır? Çocukların çoğu, 18 ay civarında “baba, mama” haricinde üç ya da daha çok kelime söyler. İki yaşına kadar ise en az elli kelimeye ulaşır ve kısa bir cümle oluşturmak için iki kelimeyi bir araya getirir, ancak bu dönüm noktaları çocuklar arasında farklılık gösterebilir.
Bir sonraki üç aylık dilimde büyüme yaklaşık 4 cm, diğer üç aylık evrede ise 4 cm uzama meydana gelir. Bu durumda 1 yaşına geldiğinde ilk uzunluğunun yaklaşık 1,5 katı uzamış olur. Boy uzunluğu 1-2 yaş arasında toplam 10-12 cm, 2 yaştan 3 yaş sonuna kadar yılda 7 cm uzar.
Tatlı Patates. Bebeklerin sevdiği yiyecekler söz konusu olduğunda tatlı patates, listelerin ilk sıralarında yer alır. Tatlı patatesin besin değeri oldukça yüksek ve tadı doğal olarak lezzetlidir.
9-12 Aylık Bebekler İçin Kahvaltı Önerileri
Ev yapımı şekersiz ve yumuşak bisküviler, yulaf lapası ve tam tahıllı ekmek tercih edilebilir. Pişmiş yulaf ezmesine tam tahıllı bebek bisküvileri eklenebilir. Bu noktada şeker ilaveli gevrekler tercih etmemek ve karışıma şeker ya da bal ilave etmemek de önemli noktalardır.
7 aylık bebek kaç saat aç kalabilir? 6 aya kadar en fazla 4 saat aç kalabilirler ama 6 aydan büyük bebekler en fazla 6 saat kadar aç kalabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri