Menopoz döneminde günlük beslenme düzeni ve alınan kalori miktarı değişmese, bel çevresinden kalınlaşma ve karın bölgesinde yağlanma artar. Mutlaka tedavi edilmesi gerekir, tedavi edilmez ise karın ve bel bölgesindeki yağ oranı 2'ye katlanır.
Menopoz dönemi tümör kistlerinde ise karın şişliği, bölgedeki organlara baskı nedeniyle sık idrara gitmek, kabızlık şikayetleri,bazen “postmenopozal” adı verilen menopozda vajinal kanaması başlangıcı, karın ağrısı gibi şikayetler özellikle büyük boyutlu tümörlerde menopoz döneminde karşılaşılan semptomlardır.
Dyt ve Uzm.Klinik Psikolog Merve Öz, değişen hormon seviyeleri, fiziksel aktivite değişiklikleri, tıbbi durumlar, ilaç kullanımı, iştah değişikleri veya diyet gereksinimlerinizdeki değişikliklerin menopoz sırasında özellikle göbek bölgesindeki artışa neden olabileceğine işaret etti.
Menopoz döneminde hızla kilo almamak için yüksek enerjili, işlenmiş besinler ve basit karbonhidratlardan (çikolata, kurabiye, şekerli çay, reçel vb.) kaçının. Kompleks karbonhidrat kaynakları olan çavdar ekmeği, tahıllı gevrekler, yulaf, meyve, nohut, mercimek tercih ederek porsiyon kontrolü dahilinde tüketin.
Adet dönemlerinin normalden daha sık veya daha az olmaya başlaması, Adet kanamasının eskisinden daha az sürmesi, Bir veya daha fazla adet döngüsünün atlanması ve adet görülmemesi, Sıcak basması veya depresyon gibi menopoz belirtilerinin ortaya çıkması menopoza yaklaşıldığının habercisidir.
İlgili 24 soru bulundu
Rahim, vajina ve vulva ve üretrada küçülme olur. Buna bağlı olarak sık idrara çıkma, kabızlık, vulvada kaşıntı, ağrılı cinsel birliktelik, rahim sarkması, idrar kaçırma, idrar kesesinde sarkma, makatta sarkma olabilir. Deride, saç köklerinde ve ter bezlerinde östrojen reseptörleri vardır.
Adet düzensizlikleri, menopoza geçiş döneminde üztrojen progesteron hormon yapımındaki dalgalanmalar 3 Haftadan sık yada 4-5 ay a varan aralıklarla olan kanama düzensizliklerine yol açabilir diye belirten Dr.
Bazal metabolik hızın azalmasına sebep olan östrojen miktarındaki azalmanın yaşandığı bu dönemde yağlanma artar ve besin gereksinimleri de farklılaşır. Kilo verememe durumu menopoz döneminde sıklıkla görülen bir şikayettir.
Metabolizma birden yavaşlar. Menopoz döneminde, istisnalar dışında, tüm kadınlar, bu sebeple kilo alır. Bel bölgesinde kalınlaşma menopoz döneminde en sık rastladığımız şikayetlerin başında gelir.
Kuru baklagiller, tam buğday ekmeği, sebze ve kabuklu meyveler ve yulaf posadan zengindir. Gün içerisine yayarak bol su için. Günde en az 2 lt su içmek metabolizmanızı hızlandıracaktır. Kırmızı et tüketiminizi azaltarak yerine balık, tavuk veya hindi tüketebilirsiniz.
MENOPOZDA NEDEN KİLO ALINIR? Kadınlar için menopoz döneminin en önemli sorunlarından biri ani kilo alımıdır. Kilo sorunu olmayan kadınlarda bile, menopozla birlikte özellikle karın ve yağ bölgesinde yağlanma olur. Çünkü yağ dokularında az miktarda da olsa östrojen üretimi devam eder.
Menopoz döneminde Östrojen hormonun azalmasına bağlı olarak karın çevresi yağlanması artmaktadır. Karın çevresi yağlanması beraberinde karaciğer yağlanması, insülin direnci gibi metabolik diğer hastalıkları beraberinde getirebilir.
Menopozda sıklıkla rahim ağzı (serviks) iyice küçülür ve tıkanabilir. Bu da rahmin içinde sıvı birikmesine yol açıp ağrıya sebep olabilir. Ayrıca kadınlık organlarına ait enfeksiyonlar da ağrıya yol açabilir.
Düzenli egzersiz yapın
Düzenli egzersiz yapmak bağırsak hareketlerini desteklemenin en etkili yollarındandır. Menopoz döneminde egzersiz yapmanın fiziksel faydalarının yanı sıra zihinsel faydaları da kişinin bu süreçte yaşaması olası problemleri en aza indirgeyecektir.
Kadınların %5'i 55 yaşından sonra (geç menopoz), %5'i 40-45 yaş arasında, %1'ide 40 yaşından önce (erken menopoz) menopoza girmektedir. Ülkemizde menopoz yaşının ortalama 46-48 yaş olduğu bildirilmektedir.
Menopoz Bittiği Nasıl Anlaşılır? Menopoz bittiğini anlamak için kişinin son iki yıl içerinde hiç adet olmamış olması gerekmektedir. Burada özellikle kadınların regl döngüsünün bitmesi anlamına gelmektedir. Burada kadınların adet kanaması bitmektedir.
Menopoz ve kilo ilişkisi
Menopoz sırasında östrojen seviyeleri önemli ölçüde azalır. Düşük östrojen doğrudan kilo alımına neden olmaz, ancak toplam vücut yağında ve karın bölgesi yağ dokusunda artışlara yol açabilir. Karın çevresinde yağlanma, kalp hastalığı ve tip 2 diyabet ile ilişkilendirildiğinden risklidir.
Menopoz: Östrojen eksikliğinden dolayı vajinal kuruma ve vajina içinde daralma, küçülme ağrılı cinsel ilişki sebebidir. Ameliyat veya doğumdan hemen sonra cinsel ilişki de ağrıya neden olabilir.
Menopozda östrojen azaldığı için kaslarda biriken laktik asidi vücuttan kolayca atılamaz bun bağlı olarak bel ve kasık ağrıları, sırt ağrıları gittikçe artar. Düzenli yürüyüş ve egzersiz ve bol sıvı almak bu şikayetleri azaltmaya yardımcı olabilir.
Menopoz, bir kadının hayatının normal bir parçasıdır ve her zaman tedavi edilmesi gerekmez. Sağlıklı bir menopoz dönemi için dengeli beslenme, düzenli egzersiz, düzenli uyku rutinleri genel sağlık durumunuzu iyileştirecek ve kemik sağlığınızı koruyacaktır.
Yetersiz uyku, artan insülin direnci gibi çeşitli faktörler de menopoz öncesi dönemde kilo alımlarıyla ilişkilidir. Bu gibi faktörler kilo alımına neden olduğu gibi kilo vermeyi de zorlaştırmaktadır. Menopozda kilo vermek mümkündür.
Menopoza ; Elma sirkesi, soya, E vitamini, Siyah yılan kökü, Hayıt bitkisi, tarçın, Akupunktur, yoga, Menopoz egzersizleri Menopoza iyi gelmektedir.
Menopoza giren kadınların adet kanamaları genellikle yavaş yavaş azalır ve sonunda tamamen durur. Ancak, bu süreç her kadında farklı olabilir ve bazı kadınlar için adet kanamaları ani bir şekilde kesilebilir.
Genetik Faktörler: Aynı aile üyesi olan kadınların sıklıkla benzer yaşlarda menopoza girdikleri görülmektedir. Genital Faktörler: Düzenli adet gören kadınların düzensiz adet gören kadınlara göre menopoza daha geç girdikleri görülmektedir. Yani düzensiz bir adet döngüsüne sahip olmak menopoza girmeyi hızlandırmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri