Antioksidan, vitamin ve mineral takviyesi olarak meyveler, bebek beslenmesinde özellikle yer almalıdır. Ancak çilek de kivi gibi alerjik potansiyeli yüksek olması sebebiyle bebeklere 1 yaşından önce yedirilmesi önerilmez.
Çilek müthiş bir C vitamini kaynağı. Aynı zamanda da yüksek oranda antioksidan barındırıyor. Yani bebeğinizin bağışıklık sistemi için ideal. C vitamininin yanı sıra mangan kaynağıdır ve ayrıca iyi miktarda folat (B9 vitamini) ve potasyum içerir.
Bebeğiniz 3 yaşına ulaşana kadar küçük parçalara bölünmüş şekilde yahut blenderdan geçip püre halinde çilek verin. Yeni bir gıda tanıtmadan en az 3 gün beklenmelidir böylece çilek alerjik reaksiyona neden oldu mu diye kolaylıkla gözlemleyebilirsiniz.
Bal, inek sütü, yumurta, çilek ve kivi gibi yiyecekler bebeklerde alerjiye sebep olabilen besinler içindedir. Ayrıca aşırı baharatlı ve asitli yemekler de bebeklerde alerjiye dolayısıyla pişik oluşumuna sebep olabilir.
İlgili 30 soru bulundu
1) Her gün en az 1 su bardağı süt veya yoğurt verilmelidir. Çünkü bu besinler kemik gelişimi için önemli olan KALSİYUM'un en iyi kaynağıdır. İki kibrit kutusu peynirde bir bardak sütteki kadar kalsiyum vardır.
Salam, sosis ve sucuk gibi işlemden geçirilmiş etler, konserveler de 1 yaşından önce verilmemelidir.
Antioksidan, vitamin ve mineral takviyesi olarak meyveler, bebek beslenmesinde özellikle yer almalıdır. Ancak çilek de kivi gibi alerjik potansiyeli yüksek olması sebebiyle bebeklere 1 yaşından önce yedirilmesi önerilmez.
Çilek Alerjisi Belirtileri
Antikor ve histamin üretimi vücutta bazı belirtilere neden olur. Bu belirtiler genellikle çilek yedikten iki saat içinde ortaya çıkar. Çilek alerjisinin belirtileri ve bu belirtilerin şiddeti kişiden kişiye farklılık gösterebilir.
"Çilek vitamin deposu olmasına karşın çocuklar ve özellikle 1 yaşından küçük bebeklerde alerjiye neden olabilir".
Özellikle; semizotu, marul, salatalık, çilek, portakal, elma gibi sebze meyveler su ihtiyacını karşılamaya yardımcıdırlar. Tüm çiğ sebzeler su ihtiyacını karşılamaya yardımcıdır.
Hatta şeker tüketimi özellikle 0-3 yaş arası bebekler için oldukça sakıncalı. Bu dönemde şeker tüketen bebeklerin bağışık sistemlerinin gelişiminde çeşitli sıkıntılar görülebiliyor. Fazla şeker tüketen bebekler, yaşıtlarına göre grip, nezle gibi hastalıklara çok daha kolay yakalanabiliyorlar.
Kabızlık, en sık görülen sindirim sistemi hastalıklarından biridir. Mevsiminde yenen çilek, sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlar ve kabızlığı geçirir.
Sanıldığının aksine çilek yemek bebekte leke yapmaz. Yapılan bilimsel araştırmalara göre çilek yemenin leke yapmadığı belirtilmiştir.
Ayrıca hiçbir vitamin içermediği gibi bebeklerde ve çocuklarda kabızlığa da neden olmaktadır.
Nadir durumlarda, çilek; anafilaksi olarak bilinen hayatı tehdit eden bir alerjik reaksiyona neden olabilir.
Fazla çilek tüketimi midede yanmaya ve şişkinliğe yol açabilir. Özellikle ülser ve gastrit gibi hastalıkları olan kişiler tarafından çilek tüketimi yapılmamalıdır. Çileğin fazla tüketimi karın ağrısına da yol açabilir. Bu yüzden bu sağlıklı ve lezzetli meyvesi aşırı miktarda tüketmemelisiniz.
Çilek folat, yani B9 vitamininden de zengin bir meyve. İçeriğindeki folat sayesinde sağlıklı kırmızı kan hücrelerinin yapımında etkili oluyor.
Çocuklar 1-4 yaş arasında günde iki porsiyon, 10-18 yaş arasında günde dört porsiyon meyve tüketmelidir.
Çilek ve Kivi
Bebek beslenmesinde antioksidan, vitamin ve mineral takviyesi olarak meyvelerin yeri tartışılamaz. Ancak çilek, kivi gibi bazı meyveler alerjik potansiyeli yüksek olması sebebiyle 1 yaşından önce önerilmez.
Bir yaşına gelinceye kadar bebek yemeklerine kesinlikle tuz ilave edilmemelidir. 1 yaşını geçen bebeklerde ülkemizde genel olarak iyot eksik beslenmenin yaygın olması sebebiyle az miktarda iyotlu tuz ilave edilebilir. Bu iyotun buharlaşıp yok olmaması için ise tuzun yemeklere piştikten sonra ilave edilmesi uygundur.
En düşük 7,96 kg. Ortalama 10,16 kg. En yüksek ise 12,82 kg olabilir.
Yukarıda belirttiğim şekilde bir gündüz beslenmesi düzeni olan 1 yaşındaki bir çocuk gece aç kalmaz. Çocuk uyumadan önce süt içmeye çok alışmışsa yarım saat önce sadece anne sütü ya da devam sütü verilebilir (içine bisküvi katılmamış). Yalnız biberonuyla yatmasına izin verilmemelidir.
1 yaşında bebeğiniz artık hemen hemen her besini tüketebilir. Artık ev yemeklerine ve sofra alışkanlıklarına alışmış olur. 1 yaş dönemi, bebeğinizin beslenme alışkanlıkları kazanmasında oldukça önemli ve zorlayıcı bir dönemdir. Bu dönemde besin reddi ile karşılaşılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri