Bebek bu dönemde 3 ek gıda öğünü tüketebilir. Bu dönemde de anne sütü hala ana öğündür. Bebeğin günlük beslenme planının %50'si anne sütü, %50 si ise ek gıdadan oluşur. Her bir ara öğünün miktarı, bir minik bebek kavanozunu geçmemelidir.
Uyandıktan sonra güne anne sütü veya mama ile formül süt ile başlıyorsa kahvaltısını ilk öğün olarak planladıktan sonra ortalama 3-4 saatte bir ana ve ara öğünler ile beslenmesi planlanabilir.
Artan bu ihtiyaç sadece anne sütü ve mamayla karşılanamayacağı gibi 1-2 öğünlük ek gıdalar da bebeğin ihtiyacını karşılamaya yetmez. 1 yaş beslenmesi için bebeklerin ek gıdalarla 3 ana öğün şeklinde yemek yemesi gerekir. Bu yaştaki bebeklere günde 2 kez de meyve, yoğurt gibi gıdalarla ara öğün verilmelidir.
*1 yaşında 240 cc ( 1 su bardağı ) *Erişkinler ise 960 cc( bir sürahi ) ile karnını doyurmaktadır. *Bebeğin mide hacmi birinci aydan sonra kilogram başına 30 cc olarak kabul edilmektedir.
Yukarıda belirttiğim şekilde bir gündüz beslenmesi düzeni olan 1 yaşındaki bir çocuk gece aç kalmaz. Çocuk uyumadan önce süt içmeye çok alışmışsa yarım saat önce sadece anne sütü ya da devam sütü verilebilir (içine bisküvi katılmamış). Yalnız biberonuyla yatmasına izin verilmemelidir.
İlgili 27 soru bulundu
En düşük 7,96 kg. Ortalama 10,16 kg. En yüksek ise 12,82 kg olabilir.
1. Akşam yatış ve sabah uyanma saatleri. 0-5 yaş arası tüm bebek ve çocukların, akşam uykusuna yatış saati en geç 20:00 – 21:00 arasında olması gerekirken, sabah kalkış saati ise en geç 8:00 olmalıdır. Bebeğinizin/çocuğunuzun, bu saatlerde salgılanan büyüme hormonlarına ihtiyacı büyüktür.
Bebeğinizi emzirirken artık bir süre sonra bebeğiniz emmeyi bırakıyorsa, tüm çabanıza rağmen memeyi tekrar ağzına almak istemiyorsa bu doyduğu anlamına gelir. Bebekler doyduktan sonra mutlu görünür. Bu durum bebeğinizin doyduğunu anlamanız açısından önemlidir.
1 yaşında bebeğiniz artık hemen hemen her besini tüketebilir. Artık ev yemeklerine ve sofra alışkanlıklarına alışmış olur. 1 yaş dönemi, bebeğinizin beslenme alışkanlıkları kazanmasında oldukça önemli ve zorlayıcı bir dönemdir. Bu dönemde besin reddi ile karşılaşılabilir.
Bebeğinizin 1 yaşına kadar ana besin kaynağı anne sütüdür. 1 yaşından sonra da süt ihtiyacı devam ettiğinden bebeğinize bu dönemde de anne sütü vermeniz önerilir. Anne sütü eksikliğinde ise doktor tavsiyesi ile ayına uygun devam sütü verebilirsiniz. Gün geçtikçe büyüyen bebeğinizin ihtiyaç duyduğu besin miktarı artar.
Bebek bu dönemde 3 ek gıda öğünü tüketebilir. Bu dönemde de anne sütü hala ana öğündür. Bebeğin günlük beslenme planının %50'si anne sütü, %50 si ise ek gıdadan oluşur. Her bir ara öğünün miktarı, bir minik bebek kavanozunu geçmemelidir.
Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
1) Her gün en az 1 su bardağı süt veya yoğurt verilmelidir. Çünkü bu besinler kemik gelişimi için önemli olan KALSİYUM'un en iyi kaynağıdır. İki kibrit kutusu peynirde bir bardak sütteki kadar kalsiyum vardır.
Normal şartlarda 1 yaşındaki bir bebek, ortalama olarak 11-12 saat uykuya ihtiyaç duyar. Gündüz ise ortalama 2-3 saatlik bir periyoda gereksinim duyar.
BEBEĞİNİZİN AÇ OLDUĞUNU GÖSTEREN BAZI İŞARETLER
* Parmaklarını hatta yumruğunu ağzına götürmesi. * Başını bir yanda diğer tarafa hareket ettirmesi. * Kucağınıza aldığında göğsünüze doğru dönmesi. * Gün içinde uyumaması ve ne kadar uğraşırsanız uğraşın uyuyamaması.
1 yaşından sonra gece beslenmesinin bebeğe faydası değil zararı vardır. Diş çürüklerine ve orta kulak enfeksiyonuna da yol açabilir. Bebeklerin gece beslenme ihtiyacı 1 yaşına doğru yavaş yavaş azalmaya başlar. 1 yaşına girdikten sonra artık bebeği gece beslemek gerekmemektedir.
El ve parmaklarına uygun el ve puset oyuncakları hoşuna gider ve ilgi ile takip eder. Müzikli oyuncaklar, müzik kutuları, çekince ses çıkaran bez oyuncaklar bu aylar için idealdir. Zamanla kendini ve etrafını keşfetmeye başladıkça kırılmayan oyuncak aynalar, bezden yapılmış oyuncaklar ilgisini çekmeye başlar.
1 yaş sendromunda bebekler; kendileri gitmek, kendileri almak ve kendileri ile kalmak isterler. Bebeklerdeki bu beklentiler, ebeveynlerce tehlikeli görülerek engellendiğinde 1 yaş öfke krizi kendini gösterebilir. İsteklerinin ağladığı zaman gerçekleştiğini gören bebekler, bu öfke halini alışkanlığa dönüştürebilir.
1 yaş sendromumun ilk belirtisi bebeklerde anne ve babaya karşı inatlaşma sürecinin başlamasıdır. Bu süreçte bebek yapılmasını istenmeyen durum ve davranışların tam tersini yapma eğilimini gösterir. Engellendiği takdirde ise öfke ve ağlama krizleri ile tepki gösterir.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
Emzirme sonrası karnı iyice doyan yenidoğan bebek çoğunlukla anne memesinde uyuklamaya başlar. Yatağına yatırıldığında bir süre kesintisiz uyur. Rahat uyuması karnının iyi doyduğunun göstergesidir. Eğer uyutulduktan 5-10 dk sonra bebek uyanıyor ve huysuzlanıyor ise doymamış ve o nedenle uyuyamıyor olabilir.
Bebeğiniz gündüz uykularına alışıksa ve karnı tok bir şekilde gündüz uykusuna geçtiyse, içinde bulunduğu gelişim dönemine bağlı olarak yine kendisi için uygun zamanda uyanır ve acıktığını belli eder.
Eğer bebek gece kalkmalarını alışkanlık haline getirmediyse, bebeklerin gece uyanma sebebi beslenme ihtiyacıdır. Bebekler geceleri genelde ilk 3 ay 3 kez, 3-6 ay arası 2 kez, 6-12 ay arası 1 kez beslenmek için uyanabilir. 1 yaşından sonra ise gece beslenmesinin kesilmesi ve bebeğin kesintisiz uyuması beklenir.
Bebeklere Uyku Eğitimi Vermenin İncelikleri
Ilık banyo ya da bebeğinize kitap okumanız, masal anlatmanız gibi bir rutinin bebek tarafından da biliniyor ve kabulleniliyor olması gerekir. Bu süreç bebeğinize uykuyu çağrıştıracak ve bir süre sonrasında daha kolay uykuya dalabilecek. Bebeğinize beyaz gürültü dinletin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri