0-12'nci aylar arasında inek sütüne başlanmaması önerilir. 1 yaşından sonra bebek, inek sütünü sindirmeye hazırdır. Fosfor, kalsiyum ve çinkodan zengin olan inek sütü bebeğin diş, kemik sağlığı ve kas gücü için önemli bir besin kaynağıdır.
Bu nedenle bebeklere 1 yaşına kadar inek sütü verilmemesi tavsiye edilir. Ancak çocukların 1 yaşından sonra günlük kalsiyum protein ve vitamin ihtiyaçlarını karşılamak için günde 2 bardak süt tüketmesi oldukça önem taşıyor. Pastörize veya UHT ile mikroptan arındırılmış, katkısız tam yağlı süt içilmesi önemlidir.
Herhangi bir nedenle anne sütü verilemediğinde / yeterli olmadığında ise 6. aydan sonra inek sütü (pastörize veya uzun ömürlü) bebeklere verilebilecek en zengin besin değerine sahip gıda maddeleri arasında yer alıyor.
1 yaşından sonra ise çeşitli açılardan kuvvetlenen ve gelişen bebeğiniz için inek sütü verebilirsiniz. Bu noktada hemen akıllara 1 yaşındaki bebek ne kadar süt içmeli, sorusu gelir. Bu sorunun yanıtını hemen vermek gerekirse; uzmanlara göre 1 yaşından sonra bebeklerin günde 1-2 su bardağı inek sütü içilmesi uygundur.
İlk 1 yıl inek sütünün kesinlikle kullanılmaması ve 2 yaşına kadar anne sütü verilmesi önerilmektedir. Anne sütü ile beslenmenin mümkün olmadığı durumlarda doktor önerisi ile devam sütü verebilirsiniz.
İlgili 40 soru bulundu
0-12'nci aylar arasında inek sütüne başlanmaması önerilir. 1 yaşından sonra bebek, inek sütünü sindirmeye hazırdır. Fosfor, kalsiyum ve çinkodan zengin olan inek sütü bebeğin diş, kemik sağlığı ve kas gücü için önemli bir besin kaynağıdır.
Hazırlama: Her 30 ml su için 1 ölçek Bebelac 4 Çocuk Devam Sütü kullanmalısınız. 1 yaşına gelen bebeğinizin beslenmesinin çoğunluğunu artık katı gıdalar oluşturmaya başlar. Bu dönemde bebeğinizin beslenmesinin %60'ı ek gıdalardan, %40'ı ise anne sütü veya doktor önerisiyle devam sütünden gelmelidir.
Tereyağı, ve zeytinyağının öneminden sık sık öneminden bahseden İç Hastalıkları Uzmanı Canan Karatay, Ülke TV'de Sıradışı programına çok özel açıklamalarda bulundu. Karatay, Çiğ sütle yararlı probiyotikleri vücuttan öldürmüş oluyoruz. Bu yüzden pastörize sütleri tüketmemeli, alınan çiğ sütü ise pişirerek içmelidir.
SÜT VE KİLO ALIMI
Süt, iyi bir kalori, protein ve besin kaynağı olduğundan, kilo almayı sağlayabilir.
Bir yaşından itibaren çocuğun her gün süt veya devam sütü içmesi şart değildir. Ancak anne sütü varsa çocuk kendisi bırakana kadar devam edilmesi yararlıdır. Patates püresine ya da çorbalara ilave edilen süt yeterlidir. Süt içirmek yerine peynir, yoğurt, kefir gibi süt ürünleri tercih edilmelidir.
Bebeğinizin sevdiği meyveleri sütle karıştırmak iyi bir fikir olabilir. Milkshake, meyveli dondurma ya da smoothie hazırlayarak da bebeğinize sütü sevdirebilirsiniz. Aynı yöntemi çocuk devam sütlerinde de deneyebilirsiniz. Bebeklerin sütü sevmesini sağlamak için onları heveslendirecek yöntemler de uygulanabilir.
Devam sütünün her beslenme zamanında taze olarak hazırlanması önerilir. Eğer devam sütü ısıtılır mı diye düşünüyorsanız daha önce hazırlanan devam sütünün ısıtılmayacağını hatırlatmak isteriz.
1 yaşından büyük çocuklarınızın fiziksel gelişimini ve bağışıklık sisteminin güçlenmesini desteklemek için, prebiyotik lifler, vitamin ve mineraller ilave edilerek geliştirilen Pınar Çocuk Devam Sütü'nü güvenle içirebilirsiniz.
En düşük 7,96 kg. Ortalama 10,16 kg. En yüksek ise 12,82 kg olabilir.
Uzmanlara göre 7. aydan itibaren bebeklerin gece beslenmesine ihtiyaçları yoktur. Uzman çocuk psikologları ve uyku eğitimciler eğer bebeğiniz prematüre değil ya da gelişim geriliği yaşamıyor ise genellikle 6-8 ay arası uyku eğitimini ve 7-9 ay arası da gece beslenmesini kesmeyi öneriyorlar.
Uyandıktan sonra güne anne sütü veya mama ile formül süt ile başlıyorsa kahvaltısını ilk öğün olarak planladıktan sonra ortalama 3-4 saatte bir ana ve ara öğünler ile beslenmesi planlanabilir.
Günlük alınması gereken kalori oranını neredeyse karşılayan ballı süt, kilo alımına neden olur. İçerisindeki şeker oranı bile başlı başına kilo aldırmaya elverişlidir. Bu sebeple diyetinize ekleyecekseniz, diyetisyeninize danışmanız gerekir.
ÇOCUKLARA YATARKEN SÜT İÇİRMEYİN!
Bu nedenle çocuklar günde 2 bardak süt tüketmelidir. Çocuklara uyurken veya yatar pozisyonda süt verilmemelidir. Çocuklar, süt içtikten 1-2 saat sonra uyutmalıdır. Böylece mide içeriğiyle birlikte mide asidinin yemek borusuna geri kaçışını önlemiş olunur.
Uyku öncesinde içilen süt, beyin hücrelerinin gelişmesine ve korunmasına yardım etmekte. Bu yönüyle her yaştan severek içeceği bir besin olmakta. Dinç kalmak, tümörden korunmak, hafıza problemleri yaşamamak için yatmadan önce süt içmeye özen gösterebilirsiniz.
Bitkisel sütlerin laktoz ve kolesterol içermediğini vurgulayan Öten, "Bitkisel sütler, inek sütü veya diğer hayvansal sütler gibi laktoz içermediği için gaz, şişkinlik ve hazımsızlık yapmıyor. Kolesterol içermediği için ve yüksek miktarda doymamış yağ içeriği ile kalp damar sağlığını koruyucu etkisi var.
Bitkisel sütlerden en bilineni; inek sütüne protein ve kalsiyum bakımından en iyi alternatif olan soya sütüdür. Demir ve bitkisel östrojenden zengindir. Proteini, diğer bitkisel sütlerden daha yüksektir. hayvansal sütlerin aksine, minimal düzeyde doymuş yağ içerir ve kolesterol içermez.
Eğer düzenli ve dengeli şekilde ele alınır ise her gün süt içmek sağlık açısından oldukça faydalıdır. Özellikle fosfor ve magnezyum içeriği sayesinde birçok farklı hastalığa karşı önlem alma şansı verir. Bunlar içerisinde özellikle şeker hastalığı riskini önemli oranda azaltır.
1 yaşından önce inek sütü içen bebeklerde bağırsak içi kanamalar görülebilir. Bu da bebekte kansızlık yani anemiye yol açar. İnek sütü bebeğin vitamin ihtiyacını karşılamaz, bu da gelişim geriliğine ve büyümede yavaşlamaya yol açar. İnek sütünde iyot ve çinko oldukça azdır.
Devam sütü, kazein proteinleri ve peynir altı suyu içerir. Kazein, sütlerin içindeki bir protein maddesi. Bu madde, anne sütünde daha az bulunduğu için anne sütünün sindirimi bebeğin vücudunda daha kolay gerçekleşir. Devam sütündeyse kazein miktarı daha fazla olduğundan sindirimi daha yavaştır.
1 yaşına kadar devam sütü öneriliyor çünkü 1 yaşından önce inek sütü bebeğe ağır geliyor. devam sütü anne sütüne en yakın süt çünkü.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri