1 yaş bebek beslenmesi için 3 ana öğün olması çok önemlidir. Bunun yanında bebeklere 3 saat aralıklarla ara öğünler de verilmelidir. 12 18 ay bebek beslenme tablosu içerisinde süt ve süt ürünleri, karnabahar, pırasa, bamya, ıspanak gibi sebzeler, yumurta, meyve ve bal mutlaka yer almalıdır.
Bebek bu dönemde 3 ek gıda öğünü tüketebilir. Bu dönemde de anne sütü hala ana öğündür. Bebeğin günlük beslenme planının %50'si anne sütü, %50 si ise ek gıdadan oluşur. Her bir ara öğünün miktarı, bir minik bebek kavanozunu geçmemelidir.
Uyandıktan sonra güne anne sütü veya mama ile formül süt ile başlıyorsa kahvaltısını ilk öğün olarak planladıktan sonra ortalama 3-4 saatte bir ana ve ara öğünler ile beslenmesi planlanabilir.
Yukarıda belirttiğim şekilde bir gündüz beslenmesi düzeni olan 1 yaşındaki bir çocuk gece aç kalmaz. Çocuk uyumadan önce süt içmeye çok alışmışsa yarım saat önce sadece anne sütü ya da devam sütü verilebilir (içine bisküvi katılmamış). Yalnız biberonuyla yatmasına izin verilmemelidir.
1 yaşından itibaren bebeğiniz her şeyi yiyebilir. Bu dönemde bebeğinizin yeterli ve dengeli beslenmesi için dört temel besin gurubundan (Et-yumurta-kurubaklagil gurubu, süt ve süt ürünleri grubu, sebze-meyve gurubu, ekmek ve tahıl grubu ) ihtiyacı olan miktarlarda tüketmesini sağlayın.
İlgili 17 soru bulundu
En düşük 7,96 kg. Ortalama 10,16 kg. En yüksek ise 12,82 kg olabilir.
1. Akşam yatış ve sabah uyanma saatleri. 0-5 yaş arası tüm bebek ve çocukların, akşam uykusuna yatış saati en geç 20:00 – 21:00 arasında olması gerekirken, sabah kalkış saati ise en geç 8:00 olmalıdır. Bebeğinizin/çocuğunuzun, bu saatlerde salgılanan büyüme hormonlarına ihtiyacı büyüktür.
Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
Eğer bebek gece kalkmalarını alışkanlık haline getirmediyse, bebeklerin gece uyanma sebebi beslenme ihtiyacıdır. Bebekler geceleri genelde ilk 3 ay 3 kez, 3-6 ay arası 2 kez, 6-12 ay arası 1 kez beslenmek için uyanabilir. 1 yaşından sonra ise gece beslenmesinin kesilmesi ve bebeğin kesintisiz uyuması beklenir.
Bebeğinizi emzirirken artık bir süre sonra bebeğiniz emmeyi bırakıyorsa, tüm çabanıza rağmen memeyi tekrar ağzına almak istemiyorsa bu doyduğu anlamına gelir. Bebekler doyduktan sonra mutlu görünür. Bu durum bebeğinizin doyduğunu anlamanız açısından önemlidir.
1) Her gün en az 1 su bardağı süt veya yoğurt verilmelidir. Çünkü bu besinler kemik gelişimi için önemli olan KALSİYUM'un en iyi kaynağıdır. İki kibrit kutusu peynirde bir bardak sütteki kadar kalsiyum vardır.
1 yaşından sonra gece beslenmesinin bebeğe faydası değil zararı vardır. Diş çürüklerine ve orta kulak enfeksiyonuna da yol açabilir. Bebeklerin gece beslenme ihtiyacı 1 yaşına doğru yavaş yavaş azalmaya başlar. 1 yaşına girdikten sonra artık bebeği gece beslemek gerekmemektedir.
Normal şartlarda 1 yaşındaki bir bebek, ortalama olarak 11-12 saat uykuya ihtiyaç duyar. Gündüz ise ortalama 2-3 saatlik bir periyoda gereksinim duyar. Bu ortalamalar elbette bebekten bebeğe değişiklik gösterebilir.
Bu doğrultuda gece beslenmesini birden kesmek değil, aşamalı kesmeyi planlamalısınız. Öncelikle beslenmeleri en az 4 saat aralıklara çıkarın. Sonrasında sadece ilk 4 saatteki beslenmeyi yapın. Eğer biberon kullanıyorsanız mamanın miktarını 30cc azaltarak da gidebilirsiniz.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir.
Hafif ve Orta Şiddette Belirtiler
Bebek her zamankinden daha az oynar, daha az hareketlidir. Daha az idrar yapar (yenidoğan bir bebeğin günde 6 ıslak bezin altına düşmesi susuzluk belirtilerinden biridir). Dudakları kurur ve çatlar. Ağlarken gözyaşları daha az akar ya da akmaz.
Şiddetli dehidrasyonun belirtileri arasında, gözlerin içe çökmesi, aşırı uykulu olma hali ve aşırı huysuzluk vardır. Aynı zamanda bebeğin elleri ve ayakları soğuk olabilir, kafasında içe çökmüş noktalar bulunabilir. Şiddetli susuzluk yaşayan bazı bebekler koma haline girebilirler.
Küçük bebeklere 1 yaşına kadar verilecek suyun en az 10 dakika kaynatılması ve ılıtıldıktan sonra verilmesi gerekir. Gereğinden fazla ve defalarca kaynatılan suyun mineral içeriği değişeceğinden bu şekilde verilen su da olumsuz etkilere yol açabilir.
Bebeklere Uyku Eğitimi Vermenin İncelikleri
Ilık banyo ya da bebeğinize kitap okumanız, masal anlatmanız gibi bir rutinin bebek tarafından da biliniyor ve kabulleniliyor olması gerekir. Bu süreç bebeğinize uykuyu çağrıştıracak ve bir süre sonrasında daha kolay uykuya dalabilecek. Bebeğinize beyaz gürültü dinletin.
Genellikle 15-18 ay arası bebekler için tek gündüz uykusuna geçiş dönemidir. Tabii ki her bebeğin birbirinden farklı olduğu unutulmamalıdır, bu süre daha erken ya da daha geç olabilir.
6. aydan itibaren katı gıdalara başlanabilir. Daha az alerjik olması nedeniyle sütlü pirinçli mamalar tercih edilebilir. Bu aydan sonra kahvaltı başlanabilir. Ayrıca ekmek ve çorbalar da verilebilir.
Doğumdan itibaren D, K, A, C ve B12 vitaminlerine ihtiyaç duyar. D ve K vitaminleri bebeğe takviye olarak verilirken, diğer vitaminler ise ilk 6 ayda sadece anne sütü ile 6. aydan 2 yaşa kadar ek gıda yardımı ile verilir.
Bebeklerin 1 yaşından önce doğal yolla besinlerin içerdiği tuzdan aldığını, ilave tuza ihtiyaç kalmadığını dile getiren Diyetisyen Şengel, “1 yaşından itibaren bebeklere en az miktarda tuz verilmelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri