Bebeklerin bağırsakları ve bağışıklık sistemleri henüz gelişmemiş olduğundan yumurta beyazında çok fazla oranda bulunan proteini kolay hazmedemez ve bünyesi kaldıramaz. Bu nedenle bebekler çoğunlukla yumurtanın beyazına, nadiren de sarısına karşı alerjik reaksiyonlar oluşturabilmektedir.
YUMURTANIN BEYAZI 10. AYDAN ÖNCE BEBEKLERE VERİLMEMELİDİR
Aynı zamanda vücudun üretemediği, dışardan besinlerle alması zorunlu olan “elzem amino asitleri” de içerir. İçeriğinde bulunan yüksek protein sebebiyle de en alerjik besinler grubunda yer alır. Yumurta sarısında, beyaz kısmına göre daha az protein bulunur.
Yumurtanın alerjik olan kısmı beyazıdır. Bunun nedeni ise yumurtanın beyazında sarısına göre daha fazla alerjiye neden olabilecek protein içermesidir. Bu yüzden yumurtanın beyazı bebeklere ne zaman verilir sorusunun yanıtı da 1 yaşından sonradır.
Yumurtanın beyazı, bebekler için uygun bir gıda değildir. Bebeklerin sindirim sistemi henüz yeterince gelişmemiştir ve yumurtanın beyazındaki proteinleri sindirmekte zorlanabilirler. Bu nedenle, bebeklerin 6 ayını doldurmadan önce yumurtanın beyazını yemeleri önerilmez.
Uzmanlar, 6. aydan itibaren bebeklere yumurta yedirilebileceğini belirtiyor. Başlangıçta bebeğe iyi haşlanmış yumurta sarısının 1-2 çay kaşığı kadar verilmesi, yumurta beyazının ise 1 yaş civarı beslenmeye dâhil edilmesi öneriliyor. Zira yumurtanın beyazı bebekler için daha alerjik olabiliyor.
İlgili 36 soru bulundu
Yumurta protein değeri yüksek bir gıdadır. İyi haşlanmış yumurtanın sarısı 1 çay kaşığı ölçüyle başlayıp, yavaş yavaş artırılarak, gün aşırı kahvaltıda bebeğe verilebilir. Ancak yüksek oranda alerji potansiyeline sahip yumurtanın beyazı 10-12. ayın sonuna kadar kullanılmamalıdır.
Burun akıntısı, hapşırma ve burunda kızarıklık ayrıca burun tıkanıklığı da yumurta alerjisinin belirtileri arasındadır. Daha ağır görülen belirtilerde kusma, mide bulantısı, kramplar, öksürük, hırıltılı nefes alma, nefes darlığı, hızlı nabız, baş dönmesi, bayılmalar, ani sıcaklık hissi ile terlemeler şeklindedir.
Yumurtanın sarısı, vitamin açısından beyazına göre çok daha niteliklidir. Demir, fosfor, magnezyum ve potasyumun yanı sıra D, B12, B9, B6, B2, B1, A ve E vitaminlerini bünyesinde barındırır. Bu nedenle de oldukça sağlıklıdır. Yumurtanın beyazı ise B vitamini bakımından zengin bir içeriğe sahiptir.
Yumurta beyazı %100 protein yapısına sahiptir. Özellikle kas yapmak isteyen kişiler için veya kas kaybı olan hastalıklarda yumurta beyazı tüketimi önemli rol oynar. Yumurtada bulunan bu proteinler elzem aminoasitleri içerdiği için kaliteli yapıdadır, yani vücudumuzda hızlıca ve kayba uğramadan kullanılabilirler.
Yumurtanın beyazı yağ içermez; su, protein ve kalsiyum içerir. Yumurtanın sarısı ise su, protein, yağ ve B12, B2 (riboflavin), B6, A, D vitaminleri ile demir içerir. 1 orta boy yumurta tükettiğinizde beyazından daha fazla protein alırsınız. Ama bunun nedeni yumurta beyazının yumurta sarısından daha fazla olmasıdır.
Alerji yapabildiği için yumurta beyazını bebeğinize 1 yaşına kadar yedirmenizi tavsiye etmiyoruz.
Yumurta alerjisi, bebeklerde en sık görülen besin alerjilerinin başında geliyor. Bebeklerde yumurta alerjisi; kusma, kaşıntı, döküntü, egzama ve hırıltılı solunum gibi belirtilerle kendini gösteriyor.
Ailesinde kalp hastalığı olsun olmasın, her bebeğin eğer yumurta alerjisi yoksa her gün tüketebileceği en kaliteli protein kaynağı yumurtadır.
"Bir yaşını dolduran çocuğa anne sütü yüksek olmayan proteinlerinden dolayı yetersiz kalacağı için hayvansal proteinleri öneriyoruz. Burada da yumurta ilk tercihimizdir. Dolayısıyla bir yaşını dolduran çocukların günde bir yumurta tüketmesi gerekir.
Salmonella riski nedeniyle yumurta sarısı çiğ kalmamalı. Yumurta sarısını 8, beyazını 12. aydan önce çocuğunuza vermeyiniz.
Yumurta alerjisi belirtileri genellikle yumurta veya yumurta içeren yiyecekleri yedikten birkaç dakika ila birkaç saat sonra ortaya çıkar. Belirtiler ve semptomlar hafif ya da şiddetli arasında değişir ve deri döküntüleri, kurdeşen, burun tıkanıklığı ve kusma veya diğer sindirim problemlerini içerebilir.
Yumurta beyazı daha çok alerjik reaksiyona neden oluyor
Ovomukoid ve ovalbumin, majör alerjenler olarak tanımlanmaktadır. Yumurta bileşeni testi, hastanın alerjisini çözerken hangi proteinlerin hastayı etkilediğini de ortaya çıkarmaktadır.
Yumurta beyazı bu tarz tatlı ya da kremaların içerisine girdiğinde dokularının bozulmasına neden oluyor, yumurtanın pişme riski yaşanabiliyor. Bu nedenle bu tarz tariflerde yumurta sarısı kullanmak önemli.
Renk farkının sebebinin kaynağı tavuklar
Beyaz kulak memesi (evet yanlış duymadınız) olan beyaz tüylü tavuklar kuluçkaya yattığı zaman ortaya beyaz yumurtalar çıkarken kırmızı kulak memesine sahip ve kahverengi-kırmızı tüylü olan tavukların yumurtası çoğunlukla kahverengi oluyor.
Yumurta beyazı, sarısına oranla daha düşük kalori içerir ve aynı zamanda cilt sağlığı için de maske yapımında kullanılır. Yumurta akı sayesinde cildiniz için doğal botoks etkisi sağlayabilir; aynı zamanda fit beslenme rutininize az kalorili bir besin kaynağı kazandırabilirsiniz.
Yumurtanın içerisinde yer alan beyaz ipliğe benzeyen o kısma kalaza adı veriliyor. Genellikle yumurtanın içindeki o beyaz kısmın civcivle alakası olduğu düşünülür. Aynı zamanda akıllara mide bulandırıcı senaryolar geliyor. Yumurtada bu beyaz kısmın bulunmasının civcivle hiçbir alakası yok.
Kızamık, kızamıkçık, kabakulak (KKK) aşısı, kızamık ve kabakulak virüsünün tavuk embriyo kültürlerinde üretilmesi nedeniyle eser miktarda yumurta proteini içermektedir. Bu nedenle yumurta alerjisi olan çocuklarda aşılamada çekinceler oluşmaktadır.
Yumurtanın beyazına alerjisi olanların, yumurtanın sarısından da uzak durması gerekir. Yumurta alerjisi genel olarak bebeklik ve çocukluk döneminde görülür ve çoğu çocuk, çocukluk çağının ilerleyen dönemlerinde yumurta alerjisini aşar.
Tavuklarda, yumurtanın geçişi sırasında tavuğun ön bölümünün salgı katmanlarından oluşur. Yumurta kabuğu içerisinde döllenmiş veya döllenmemiş yumurta sarısı, yumurta kabuğu zarı, kalaza etrafında oluşur. Yumurta beyazının birincil doğal amacı, sarısı korumak ve embriyonun büyümesi için ek beslenmeyi sağlamaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri