En iyi kaynaklar: Yoğurt, peynir gibi süt ve süt ürünleridir. İyi kaynaklar: Pekmez, susam, fındık, fıstık ve benzeri yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve kurutulmuş meyvelerdir. Orta kaynaklar: Yeşil sebzeler, yumurta, portakal, mandalina, limon, çilek gibi besinlerdir.
Kalsiyum yüksekliğinin diğer sebepleri; hipertiroidi, bazı ilaçlar (lityum, tiazid diüretikler v.b.), aşırı kalsiyum ve D vitamini takviyeleri almak, dehidratasyon (vücudun susuz kalması), tüberküloz ve sarkoidoz gibi hastalıklar, böbrek hastalıkları, paget hastalığı ve kemik kırıklarıdır.
Kalsiyum Eksikliğinin Belirtileri
Kemiklerin zayıflaması, tırnaklarda deformasyon ve kırılmalar, deride kuruluk. Kas ağrıları ve kramplar, tetani, kısmi ya da yaygın epileptik nöbetler. Ağız çevresinde ve parmaklarda uyuşukluk ve karıncalanma hissi. Çocuklarda dişlerin gelişim bozuklukları, diş çürümeleri.
-Kalsiyum açısından en zengin ve en iyi besinler süt ve süt ürünleridir. -İyi besinler arasında ise genellikle kuru baklagiller ile kurutulmuş meyveler yer alır. -Orta besinlerde yeşil sebzeler ile limon, mandalina ve portakal bulunur. -Zayıf besinlerde ise tahıllar ile et ürünleri vardır.
D vitamini eksikliği, magnezyum eksikliği, çeşitli hastalıklar nedeniyle ilaç kullanımı, kortizon tedavisi, olması gerekenden yüksek oranda sodyum ve fosfor tüketimi de kalsiyum eksikliği ortaya çıkaran durumlar arasındadır.
İlgili 15 soru bulundu
Bu nedenle kalsiyum eksikliği bazı ciddi semptomlara neden olabilir. Süt, yoğurt, peynir gibi süt ve süt ürünleri; pekmez, susam, fındık, fıstık ve benzeri yağlı tohumlar, yeşil yapraklı sebzeler, kuru baklagiller ve kurutulmuş meyveler kalsiyum açısından zengin besinlerdir.
En İyi Kalsiyum Takviyesi Markaları
Adından sıkça söz ettiren markalar arasında; Nature's Supreme, Eurho Vital, Solgar, Voonka, Youplus, Assos ve Atahun gibi markalar bulunmaktadır.
Günlük kalsiyum ihtiyacını karşılamak için süt ürünleri yerine portakal, balkabağı, incir gibi meyveler; bamya, lahana, ıspanak, soya fasulyesi, brokoli, roka gibi sebzeler; sardalya, somon gibi et ürünleri; susam, haşhaş, chia gibi tohumlar ve ay çekirdeği, badem, kuru incir gibi kuruyemişler tüketilebilir.
Bir kase yoğurtta 300-400 mg civarında kalsiyum var. Süt de güçlü bir kalsiyum kaynağı. Bir bardak süt 300 mg civarında kalsiyum ihtiva ediyor.
Süt; yoğurt, peynir ve dondurma gibi yağ oranı düşük süt ürünleri; brokoli, pazı ve ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı sebzeler; baklagiller, fındık, pekmez, deniz ürünleri, badem, portakal suyu, tahıllar ve ekmekler zengin kalsiyum kaynaklarıdır.
En belirgin semptom, parmak uçlarında ve dudaklarda hissedilir. Bu bölgelerde uyuşma ve karıncalanma gerçekleşir. Yine kas ağrıları, spazm ve kramplar erken belirtiler arasında yer alır. Özellikle aktif hareket ederken kol ve bacaklarda ağrılar hissedilir.
YÜKSEK KALSİYUM KALBE ZARAR VERİR
Özellikle 12mg/ dl üzerindeki değerlerde hastalarda ritim bozukluğu, çarpıntı, hipertansiyon ve daha ileri hallerde ani kalp durması görülebilir.
Kan kalsiyum düzeyinin yüksek seyretmesi böbrek taşına neden olabilirken pankreas bezi üzerine etki ederek pankreatit oluşmasına da yol açabilmektedir. Kandaki kalsiyum düzeyi yüksekliği aynı zamanda mide salgısını artırarak ülser ve gastrite neden olabilir kabızlık, bulantı ve kusma gibi şikayetler görülebilmektedir.
Ispanak, semizotu, roka ve maydanoz gibi yeşil sebzeler de kalsiyumdan zengin olmalarına rağmen içeriklerindeki posa vücuttaki kalsiyum emilimini azaltıyor.
Kalsiyum eksikliğini gidermek için özellikle süt ürünleri önerilmektedir. Kalsiyum eksikliği çeken biri bu yüzden süt, peynir, yoğurt ya da soya sütü gibi ürünler tüketmelidir. Aynı zamanda bitkiler arasından ıspanak, kuru fasulye, soya fasulyesi, tatlı patates, lahana, brokoli, bamya, roka ve bal kabağı tüketilebilir.
Ayrıca yüksek doz D vitamini; doku ve eklem kireçlenmelerine, böbrek taşı oluşumuna, yüksek tansiyona ve kanda kalsiyum artışına neden olabilmektedir. D vitamini eksikliği, pek çok hastalığa zemin hazırlayabilir.
Maden sularında kalsiyum için kabul edilen Avrupa birliği değeri en az 150 mg/L dir. Türkiye'de şişelenmiş maden sularının on iki tanesi 150 mg/L nin üzerinde ve bunlardan beş tanesi de 300 mg/L üzerinde kalsiyum içermektedirler.
İçeriğindeki B (B1,B2,B3) vitaminleri ile kalsiyum, potasyum, magnezyum, krom, demir zenginliğiyle de yüksek düzeyde vitamin ve mineral kaynağıdır. Ortalama 29 kalori olan bir yemek kaşığı (10 gram) pekmez yaklaşık 1 mg demir ve 40 mg kalsiyum içermektedir.
Süt en çok da kalsiyum ihtiyacımızı gidermesi için önerilir, oysa yoğurt da peynir de en az süt kadar kalsiyum içerir. Yoğurt ve peynir mayalanarak hazırlandığından, üstelik probiyotik zengini olduklarından fazladan sağlıklıdır. Süt yerine yoğurt ve peyniri rahatlıkla tüketebilirsiniz.
TEDAVİ YOLLARI NELERDİR? Genel sağlık ve kalsiyum dengesi için mutlaka güneş ışınlarından yararlanılmalıdır. Günde 20-30 dakikalık bir güneş banyosu yeterli olacaktır.
Birçok kalsiyum takviyesi ayrıca D vitamini içerir. D vitamini vücuttaki proteinlerin sentezini teşvik eder ve vücudun kalsiyumu emmesine yardımcı olur. Magnezyum ayrıca kemiklerin güçlendirilmesinde de rol oynar ve kalsiyum takviyeleri ayrıca magnezyum içerebilir.
Yumurta, bilinen en güçlü ve kaliteli protein kaynaklarından biri. İçindeki protein de dünyanın en verimli, en güçlü proteini. Ayrıca vitaminlerden de çok zengin. Bol miktarda B vitamini ve az da olsa D vitamini içeriyor.
Kanınızda dolaşan D vitamini, yediğiniz yemeklerdeki kalsiyumun bağırsaklardan emilimini artırmaktır. Eğer siz gıdalarla yeteri kadar kalsiyum kazanmazsanız bedeninizin kalsiyum ihtiyacını bu defa kemikten kalsiyum alarak karşılar. Bunu da yine D vitamini yardımı ile yapar.
D vitamininin temel fonksiyonu serum kalsiyum ve fosfat düzeylerini korumaktır. D vitamini vücudun kalsiyum emilimi ve kullanımına yardım ederek güçlü kemiklerin oluşmasını ve korunmasını sağlar. Kemik, organik ve inorganik bölümlerden oluşan, özelleşmiş bir bağ dokusudur ve vücudun yükünü taşımakla görevlidir.
Çocuklar için üretilen kalsiyum hapı çeşitleri, çocukların kas, kemik ve diş sağlığına katkıda bulunur. Bunun yanı sıra farklı hassasiyetleri olan kişiler için de uygun çeşitler mevcuttur. Örneğin laktoz hassasiyeti yaşayan kişiler için laktozsuz kalsiyum ilacı takviye çeşitleri bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri