Bazı bebekler ek gıdaya daha düşkünken, bazı bebekler anne sütüne daha meyilli olurlar. Ancak genel hatları ile bebeklerde 1 yaşından sonra anne sütü alımında ve emmede bir düşüş görülür ve bu oldukça normaldir.
Süt vermede yetersizlik: Emziren annelerin % 15' inde önceleri yeterli olan süt salgısında sıklıkla ilk 3 ay içinde azalma olmaktadır. Emme refleksinin yetersiz olması üretilen sütün yeterli boşalamaması sonucunu doğurur. Bu da süt üretimini azaltır.
1 yaşından sonra bebeğinizin bağışıklığının desteklenmesi ve ritminizin devam etmesi için onu anne sütü ile beslemeye devam etmelisiniz. Anne sütündeki prebiyotikler, bebeğinizin bağışıklık sistemini güçlendirir. Bu nedenle bebeklerde 1 yaş sonrası emzirme düzeni sürdürülmelidir.
Bebeğiniz ne kadar büyümüş olsa da 1 yaşına kadar ana öğün anne sütüdür. Gündüzleri sıklıkla 4 veya 5 kez emer, geceleri ise 1-2 kez emmeye devam ederler. Emzirme süresi ise oldukça kısadır 3-5 dakika olabilir. Daha fazla ek gıda tüketmesi nedeniyle anne sütünü daha az emebilir.
Anne Sütü Neden Azalır? Yapılan araştırmalar, annenin yoğun stres altında olması, yanlış emzirme pozisyonu, yetersiz beslenme gibi sebeplerle anne sütünün azalabileceğini göstermektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Çünkü bütün bebekler büyüdükçe emmeyi azaltır ve bir süre sonra da bırakır. Bu beklenen doğal bir süreçtir. Ama bu süreç her anne bebek ikilisi için farklılık gösterir. Emzirmeyi hiçbir değişiklik yapmadan kendi haline bıraktığınızda bebeklerin sıklıkla 3 ile 4 yaş arasında emmeyi bıraktığı görülür.
SÜTÜ KESİLEN ANNENİN SÜTÜ TEKRAR GELEBİLİR
Öztürk, bu tür talihsizlikler yaşayan annelerin sütünün tekrar oluşturulmasının artık mümkün olduğunu, bunun için "Relaktasyon" adı verilen yönteme başvurulduğunu belirterek, şu bilgileri aktardı: "Sütü kesilen annenin bebeğini yeniden emzirebilmesi mümkün.
MEMEDEN SÜT GELİP GELMEDİĞİ NASIL ANLAŞILIR? Meme dolu/boş olduğunu anlamanın tek yolu; memeleri avuçlayarak, ne kadar dolu olduğunu hissetmeye çalışmaktır. Mesela emzirme /pompa öncesi dokunun ve doluluğuna 1-10 arası puan verin.
Bebeğinizin 1 yaşına kadar ana besin kaynağı anne sütüdür. 1 yaşından sonra da süt ihtiyacı devam ettiğinden bebeğinize bu dönemde de anne sütü vermeniz önerilir. Anne sütü eksikliğinde ise doktor tavsiyesi ile ayına uygun devam sütü verebilirsiniz.
İkinci ara öğünde bebeğinizi anne sütü ya da 150-180 ml çocuk devam sütü ile besleyebilirsiniz. Ayrıca bebeğinize özel mayaladığınız yoğurttan da yedirebilirsiniz. Akşam yemeğinde bir yaşındaki bebeğiniz çorba içebilir ya da onun beslenmesine uygun şekilde pişirdiğiniz aile yemeğinden yiyebilir.
Uyandıktan sonra güne anne sütü veya mama ile formül süt ile başlıyorsa kahvaltısını ilk öğün olarak planladıktan sonra ortalama 3-4 saatte bir ana ve ara öğünler ile beslenmesi planlanabilir.
Annenin yeterli sıvı almaması, yetersiz beslenme, psikolojk sorunlar gibi faktörler anne sütünün az gelmesine veya kesilmesine neden olur. İşte, anne sütü azlığının nedenleri ve belirtileri... Stres, hormonal değişimler gibi pek çok farklı etkene bağlı olarak anne sütünde azalmalar görülebilmektedir.
Kolostrum üretiminin 3-4 gün sonrasında göğüsleriniz daha da sertleşir. Bu süt üretiminin arttığının ve kolostrumdan normal anne sütüne değişim olduğunun göstergesidir. Bazen annenin sütünün gelmesi birkaç günden uzun sürebilir. Bu tamamen normaldir ve genellikle endişelenmek gerekmez.
Başlangıçta memelerden damla damla gelen süt, doğumdan sonra üçüncü günde artmaya başlar ve beşinci günde ortalama 500 mililitre düzeyine ulaşır.
En düşük 7,96 kg. Ortalama 10,16 kg. En yüksek ise 12,82 kg olabilir.
1 yaşından sonra gece beslenmesinin bebeğe faydası değil zararı vardır. Diş çürüklerine ve orta kulak enfeksiyonuna da yol açabilir. Bebeklerin gece beslenme ihtiyacı 1 yaşına doğru yavaş yavaş azalmaya başlar. 1 yaşına girdikten sonra artık bebeği gece beslemek gerekmemektedir.
Anne sütten kesmeye hazır olduğunda emzirmeyi kademeli olarak azaltmaldır. Her 3-5 günde bir, gün içindeki emzirme seanslarından birini keserek emzirme azaltılabilir. Öncelikle bebeğin daha az düşkün olduğu gün ortasındaki seanslardan kesmeye başlanmalı. Sabah ve akşam emzirmeleri daha sonra kesilmeli.
0-12'nci aylar arasında inek sütüne başlanmaması önerilir. 1 yaşından sonra bebek, inek sütünü sindirmeye hazırdır. Fosfor, kalsiyum ve çinkodan zengin olan inek sütü bebeğin diş, kemik sağlığı ve kas gücü için önemli bir besin kaynağıdır.
Bebeklere; 6 ila 12 ay arasında anne sütüne ek olarak günde yaklaşık 100-120 ml su, 1 ila 3 yaş arasında ise 1 litre su verilmesi önerilmektedir4, 5.
Emzirme döneminde sütün boşalması için annenin iyi beslenmesi, stresten uzak ve yeterince dinlenmiş olması ve bebeğini sık aralıklarla emzirmesi önemlidir. Anne, iyi beslenmez, dinlenmez veya stresli ise halk arasında “yorgun süt” denen laktik asitten zengin anne sütü üretilir.
Bebeğinizi daha sık emzirin. Sık emzirme, süt üretimini artıracaktır. Meme ucunu, bebeğinize uygun şekilde verdiğinizden emin olunuz. Doğru emzirme tekniği konusunda başvuracağınız sağlık profesyoneli size yardımcı olacaktır.
Süt üretimini arttıracak belirli yiyecekler yoktur, ancak süt üretimini arttırmaya yardımcı olacak şeyler vardır. Bebeğinizin nasıl yediği sizin ne yediğinize bağlıdır. Süt üretimini arttırmanın en iyi yolu sık emzirmek, bol miktarda sıvı tüketmek, yeterli kaloriyi almak ve dinlenmektir.
"MEMELER KAÇ SAATTE BİR SÜT İLE DOLAR?" "Memelerdeki süt oluşumu emzirme aralığı ve süresi ile ilgilidir. 3saatte 20 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır ve diğer 3 saat içerisinde meme yeniden süt dolar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri