2023 Temmuz ayında pasaportların değerleme oranına yaklaşık yüzde 50 zam gelmesiyle birlikte 6 ay süreli pasaport ücreti 1.535,55 ₺, 1 yıl süreli pasaport ücreti 2.013,45 ₺, 2 yıl süreli pasaport ücreti 2.970,15 ₺, 3 yıl süreli pasaport ücreti 4.008,75 ₺, 3 yıl ve üzeri pasaport ücreti ise 5.444,25 ₺ olmuştur.
10 yıllık pasaport fiyatı 2023 yılında toplam 5444,75 TL'dir. 10 yıllık pasaport harç ücreti 4943,50 TL, defter bedeli ise 501 TL'dir.
1 yıllık pasaportun harç bedeli 1008 liradan 1512 liraya çıktı. 501 liralık defter bedeliyle birlikte 1 yıllık pasaportun toplam maliyeti 2 bin 13 liraya ulaştı.
Pasaport defter ve harç bedeli; vergi dairesi müdürlüklerine, PTT Şubelerine, anlaşmalı bankalara veya Gelir İdaresi Başkanlığına ait https://ivd.gib.gov.tr internet adresi üzerinden ödenebilmektedir. (Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülendiğinden başvurularda ayrıca makbuz/dekont talep edilmemektedir.)
Pasaport ücretleri, harç tutarlarında artışa gidilmesiyle birlikte zamlandı. 7 Temmuz 2023 tarihli Resmi Gazete'de yayımlanan karara göre pasaport harçları yüzde 50 zamlandı.
İlgili 32 soru bulundu
Pasaportlar basımı gerçekleştirildikten sonra 56 il merkezine 1 gün, diğer il merkezlerine 2 gün, ilçe merkezlerine en geç 4 iş günü içinde PTT kargo tarafından teslim edilebilmektedir.
6 aya kadar pasaport için harç tutarı bin 34 lira 50 kuruş oldu. 1 yıla kadar pasaport harcı bin 512 lira 45 kuruş, 2 yıllık pasaport harcı 2 bin 469 lira 15 kuruş, 3 yıllık pasaport harcı ise 3 bin 507 lira 75 kuruş oldu.
Pasaport almak için ödediğimiz harç bedelleri her yıl artış gösterir. 2023 yılı itibariyle başvuracağınız pasaport süresine göre harç bedeli 1034,55 TL - 5444,25 TL arasında değişiyor. Ayrıca geçtiğimiz yıl 225 TL olan defter bedeli ücreti de 2023 yılı itibariyle 501 TL'ye yükseldi.
Ancak pasaportun halen eline ulaşmadıysa pasaportunu daha hızlı almanın bir çözümü var. Bunun için ALO 199 Vatandaş Etkileşim Merkezi'ni arayıp acilen yurt dışına çıkman gerektiğini belirtmen gerekiyor. Bu durumda pasaportun hemen basılıp kargoya veriliyor.
Pasaport başvurusunun yaş ayrımı gözetilmeksizin şahsen yapılması gerekiyor. Pasaport ücretini internetten online veya bankalara yatırıp, yine internetten veya telefonla pasaport randevusu aldıktan sonra, nüfus müdürlüklerine 2 adet biyometrik fotoğraf ve TC Kimlik Kartınızla gitmeniz yeterli.
Pasaport defter ve harç bedeli; vergi dairesi müdürlüklerine, PTT Şubelerine, anlaşmalı bankalara veya Gelir İdaresi Başkanlığına ait https://ivd.gib.gov.tr internet adresi üzerinden ödenebilmektedir. (Ödeme bilgileri sistem üzerinden görüntülendiğinden başvurularda ayrıca makbuz/dekont talep edilmemektedir.)
Yeşil pasaport çıkarma veya yenileme işlemlerinde harç talep edilmemekte, yalnızca defter bedeli alınmaktadır. Buna göre 2023 yılı yeşil pasaport ücreti 501 TL olarak belirlenmiştir.
10 YILLIK PASAPORT 5 BİN 444 TL OLDU!
492 Sayılı Harçlar Kanunu'na bağlı tarifelerde yer alan maktu harç tutarının yüzde 50 oranında artırılmasına ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı Resmi Gazete'de yayımlandı.
2- Pasaport Soyadı Değişikliği Nedeniyle Yenilenmeli
Bu nedenle pasaportlarda yer alan kimlik bilgilerinden herhangi birisinin değişmesi halinde pasaportların yenilenmesi gerekiyor.
Kayıp veya çalıntı pasaport nedeniyle yeniden pasaport başvurusu yaptığında eski pasaportunun kalan süresi yeni pasaportuna ilave edilir. Bu ek süre için defter bedeli ödemen gerekir. Kayıp olan pasaport gri veya yeşil pasaport ise direkt olarak defter bedeli ödeyerek pasaportunu yenileyebilirsin.
Pasaport yenileme işlemi için Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden randevu alınması gerekir. Alo 199 çağrı merkezinden veya https://randevu.nvi.gov.tr/ üzerinden randevu alınabilir.
Bordo renkli olan umumi pasaport, Türkiye Cumhuriyeti'nde Türk konsoloslukları, İçişleri Bakanlığı ya da yetkisi olan valilikler tarafından verilen pasaport türüdür. Bordo pasaportu alman durumunda ülkemizin anlaşmalı olduğu yerlere yani vizesiz seyahati kabul eden bölgelere direkt giriş yapman mümkündür.
Yeşil pasaport bir diğer adıyla hususi pasaport belirli kademe ve kıdemi dolduran devlet memurlarına, kamu çalışanlarına, eski TBMM çalışanlarına, belediye başkanlarına ve tüm bunların ailelerine verilen, pek çok avantajı bulunan pasaport türüdür.
Pasaport Başvurusu Nasıl Yapılır? Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü (https://randevu.nvi.gov.tr) internet adresi üzerinden yapabilirsiniz. Pasaport randevusu telefon üzerinden de alınabilir. Çağrı merkezinden alo 199 Nüfus ve Vatandaş İşleri Genel Müdürlüğü üzerinden randevu tarihi belirlenebilir.
Pasaport işlem süresi yaklaşık 6 haftadır, bu süreye gönderim (kargo) süresi dahildir. Pasaport kart işlem süresi yaklaşık 8 haftadır. Tüm pasaportlar kargo firması kullanılarak gönderilmektedir. Kargo firması teslimat sırasında kargo ücreti talep etmektedir.
Eski tip pasaport gitti, yerine “e-Pasaport” geldi. Çipli pasaport, elektronik pasaport, e-pasaport, hepsi aynı şey demek. Bildiğiniz üzere eski tip pasaportlar 2015'den beri tamamen kullanımdan kaldırıldı. Onların yerine gelen e-pasaportlar (çipli) 2011'den beri kullanılabiliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri