*Büyüklüğü Peynir miktarına bağlı olarak bir tencereye su konur. (Su içine peynir atılacağında taşmayacak bir miktar ile ayarlanır). Su kaynamaya başlayınca peynir dilimleri içine atılır. 10 dakika süre ile kaynatılır.
Bir kapta su kaynatılır ve tuzla sertleşen peyniri kaynamış suya bir atıp alınır. Uygun yere serip soğutulur. Soğuyan peyniri saklanacak kavanoza doldurup üzerine tuzlu su yapıp peynirin üzerine dökülür ve kapağı kapatılır.
Sütçümüzden aldığımız taze inek sütünü tencereye koyup ısıtıyoruz. Yoğurt mayalama kıvamına gelince yani parmağımızı biraz yakacak şekilde olunca altını kapatıyoruz. Kesinlikle kaynatmıyoruz. 1 tatlı kaşığı peynir mayasını koyup karıştırıp tencerenin kapağını kapatıyoruz.
Beyaz peynir yapımında mayalama süresi 90 ile 120 dakika arasında değişir. Mayalama süresi kısa tutulursa peynir sert, uzun tutulursa yumuşak olur. Kullanılacak maya daha önceden kaynatılmış soğutulmuş su ile sulandırılmalıdır.
Süt kaynama noktasına kadar ısıtılıp sirke ve kefir karışımı eklenir. Isınmayla birlikte su ve peynir pıhtıları birbirinden ayrışmaya başlar. Kısık ateşle 15 dakika süreyle ısıtmaya devam edilir. Süre sonunda süzgeç içine serilen tülbente çökeltiler alınırken aralarına tuz atılır, süzdürülüp baskılanır.
İlgili 25 soru bulundu
En ideal peynir saklama koşulları
Peyniri cam, metal veya seramik bir kap içerisinde saklamalısınız. Derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir. Peynir hemen tüketilmeyecek ise, kendi ambalajında saklanmalıdır. Ambalajı açıldıktan sonra ise mutlaka saklama kabında veya ambalaj malzemelerine sararak korunmalıdır.
Peynir erimesi neden olur? Normalde az tuz kullanırsanız peynir ortamdaki suyu çeker ve erir. Biz bu çalışmada, salamura suyunu kıvam artırıcılar ekleyerek peynire geçecek suyu bağladık. Bu sayede de peynir erimiyor, lezzeti de güzel.
Doğal bir peynirin rengi, otlardan gelen karotenin süt yağına yerleşmesi ve sarı pigmentlerin üretim sürecinde açığa çıkması ile oluşur.
Bu süreç, sadece Emmental ve Appenzell gibi bazı peynir türlerini etkiliyor. Agroscope'a göre bu bulgular, son 15 yılda modern süt sağma yöntemlerinin yaygınlaşmasından sonra peynirlerde deliklerin azalmasını da açıklıyor. Araştırmacılar, bu sonuca süte az miktarlarda saman tozu ekleyip peynir yaparak vardılar.
Beş kilo sütten bir kilo peynir elde edilir.
Ancak peynir yapımında çiğ süt kullanılması halinde hayvandan geçebilecek zoonoz hastalıkları riski bulunmaktadır. Bu riski ortadan kaldırmak için süt kaynatılmakta kaynayan süte soğutulduktan sonra kalsiyum Klorür katılmaması nedeniyle iyi bir peynir yapılamamaktadır.
Sütünüzün çabucak bozulmaması için çok pratik bir bilgimiz var. Sütünüze serptiğiniz bir tutam tuz, sütün daha uzun süre taze kalmasını sağlayacaktır.
Bu işlem sütün bir tencerede kısık ateşte en az on beş dakika süre ile kaynatılması ile olur. Süt ateşte kabarır kabarmaz veya kaynamaya başlar başlamaz ateşten almakla etkili bir işlem gerçekleştirilmez. Sütün en az on beş dakika veya daha fazla bir süre kaynatılması ile birçok bakteri yok edilebilir.
Su en iyi çözücüdür. Bu sebeple tuz oranı çok fazla olan peynir, yeterli genişlikte bir kaba su koyularak bu suyun içerisinde bekletilebilir. Ancak bu işlemin günlük olarak yapılması gerekir. Özellikle kahvaltıda az tuzlu peynir tüketebilmek için, tüketilecek miktardaki peynirin geceden suda bekletilmesi gerekir.
Büyükçe bir kapta su kaynatılır ve tuzda sertleşen peyniri kaynayan suya bir atıp alınır ve uygun yere serip soğutulur. Soğuyan peynir parçaları saklanacak cam kavanoza doldurulur ve üzerine tuzlu su yapılıp peynirlerin üzerine dökülüp kavanoz sıkıca kapatılıp.Serin bir yerde saklanır.
TARİFİ - NASIL YAPILIR ? :
Yeteri kadar suyu bir kaba koyalım. Sonra bolca tuz ekleyelim. Tuz ayarını anlamak için ince bir peyniri suya bırakalım. Suyun üzerinde hafif yüzer gibi oluyorsa su ayarı tamamdır.
Acılaşma pek çok süt ürününde ve özellikle peynirlerde bir kusurdur ve acı karakterdeki peptidlerin birikimine bağlı olarak oluşur. Bu peptidler hidrofobik karakterdeki aminoasitlerce zengindir ve kazein üzerine proteolitik enzimlerin etkisi sonucu oluşurlar.
Peynir altı suyunun en yaygın kullanımı içilerek tüketilmesidir. Özellikle yemeklerden önce 1 bardak kadar peynir altı suyu tüketmek ve çok hastalığı önleyici özellik taşır. Ayrıca peynir altı suyunun diğer ve kullanımı ise bitkiler için topraklara dökülmesi şeklinde gerçekleştirilir.
Çiğ sütten yapılan taze peynirler, olgunlaşma süresini tamamlamadan tüketildiğinde birçok hastalığa davetiye çıkarıyor. Namık Kemal Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Demirci, çiğ sütten üretilen peynirlerin tüketilmeden önce 4 ay olgunlaşmış olmasına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.
PEYNİR BUZDOLABINDA SAKLANMALI, DONDURULMAMALI
Bu peynirlerden günlük ihtiyaç kadar peynir kesilerek alındıktan sonra geri kalan peynir salamurası içinde veya streç filmle sarılmış olarak 5-7 gün kadar saklanabilmektedir. Beyaz peynir, iki hafta içerisinde tazeliğini ve lezzetini kaybeder.
Köy peynirinin içeriğinde; kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir mineralleri, A, C, D, E, K, B6 ve B12 vitaminleri ile yağ, protein ve laktoz (süt şeker) bulunur. İçeriği bu kadar çok zengin olan köy peyniri birçok hastalığa iyi gelmekte, önlemede etkili ve sağlıklı yaşam için yardımcı olmaktadır.
Peynirin uzun süre tadını ve kokusunu yitirmeden kalabilmesi için serin bir ortam gereklidir. Bunun için peynirin dolapta saklanması tavsiye edilir. Peynirin oksijenle teması, kapağı açık bir şekilde muhafaza edilmesi gibi durumlar da yine peynirin bozulmasına neden olur.
Eğer peyniriniz salamura suyunda iken yine de üst kabuk katmanında erime yumuşama var ise içine bir kaç çorba kaşığı beyaz sirke ilave edin. Bu asit oranını düzenleyecektir.
Limon Tuzu İle Kaşar Tadında Peynir Tarifi Nasıl Yapılır? Kesilen sütün tek çaresi peynir yapmak. Sütümüzü ocağa alıp kaynatalım. Kaynayınca içine kesilmesi için limon tuzunu atalım. 5 dakika kaynadıktan sonra suyu ayrılacaktır.
Kaynamaya başladıktan sonra 5 dakika kaynaması yeterlidir. Kaynayan salamura suyu bir akşam bekletilir, peynirlerin üzerine dökülür. Peynir hazırlanan salamurada en az 3 ay bekletildikten sonra tüketilmelidir. Çiğ sütten yapıldığı için bu şekilde sağlıklı ürün haline gelmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri