10 40 motor yağları değişik yakıt türleri ile çalışan araçlar için de yüksek uyum gösterir. Bu noktada 10 40 motor yağı dizel araçlar için olduğu gibi benzinli ve LPG'li araçlardaki kullanıma da uygundur.
Peki 10w 40 motor yağı hangi araçlarda kullanılır? Binek araçların çoğunda kullanıma uygun olan bu yağ tipi SUV, kamyonet ve minibüs tarzı araçlarda da kullanılabilmektedir. Eski tarz teknolojilere sahip motorların yer aldığı araçlar için özellikle etkilidir.
Motorun çalışma derecesi ve iklime bağlı olarak motor yağları kullanılır. Bu doğrultuda 10w 40 motor yağ ise genel olarak -18 ila 40 derece arasında çalışan motorlar için kullanılır. Genel olarak bu derece arasında yer alan tüm araçlar için kullanım imkanı verdiğini söylemek mümkün.
saygılar.. 10-40 daki 10 soguk havada yagın aldığı akışkanlık derecesini gösterir.15-40 daki 15 soğuk havada digerinden biraz daha kalın.
5W-30 yağı, hafif hizmet tipi çok dereceli bir motor yağıdır ve hafif benzinli dizel ve benzinli motorlarda kullanılabilir. Ancak yağ seçimi, aracınızın maruz kaldığı sürüş koşullarına da bağlıdır. 5w 30 yağ, daha sıcak bölgelerdeki sürücüler için idealdir.
İlgili 19 soru bulundu
Benzin ya da LPG ile dizel tüm araçlar için 15 40 motor yağı kullanım imkanı tanımaktadır.
Tam tersi durumda da daha uygun fiyatlı olsun diye 10W40 yerine 20W50 de koyarsanız yine yağınız yağlama görevini tam yapamaz. Çünkü yüzeyler arasına girebilmesi için ince bir yağ gereklidir. Yani kalın yağ yüzeylerin arasına giremeyecektir ve aracınızın motorunun yağsız kalmasına neden olacaktır.
5W-30, 10W-40'tan daha ince bir yağdır ve soğukta daha hızlı akar. Sonuç olarak, 5W-30 yağı, otomobil motorunu düşük sıcaklıkta daha iyi yağlar ve korur – özellikle soğuk, kış havalarında motor çalıştırılırken.
çok tehlikeli bir durum motora yatak bile sardırabilirsiniz. çok tehlikeli bir durum motora yatak bile sardırabilirsiniz.
– Öncelikle 5W-30 tam sentetik, 10W-40 ise yarı sentetik bir yağdır. – Tam sentetik olan 5W-30'un ömrü 15.000km/1yıl iken, – Yarı sentetik olan 10W-40'ın ömrü 7500km/1yıldır. (10W-40 kullanarak 10.000km'de bir yağ değişiminin uzun vadedeki aşınmaları artıracağı yine kaçınılmaz bir sondur.)
Castrol Magnatec 4 litre motor yağı içeriğinde yer alan moleküller sayesinde araç üreticileri tarafından önerilen ACEA A3/B4 ya da API SL/CF özelliğe sahip tüm dizel otomobiller ve hafif ticari araçlarda kullanıma uygun bir üründür.
Yani eski model araçların metal yüzeyleri yağlamak için 20W50 gibi bir yağ gerekliyken, teknoloji ilerledikçe 15W40, daha sonraları 10W40, bugün ise yeni teknolojiyle neredeyse boşluk bırakmaksızın üretilen motor aksamlarına sahip araçlarda 5W40, 5W30; hatta 0W30, 0W20 gibi ince yağlar kullanılması gerekmektedir.
5w40 10w40 tan daha kapsamlı bir yağ soğuklarda daha iyi yağlama sağlar,buna ek olarak tam sentetik olması sebebiyle motoru daha temiz tutar.5w40 kullanıyorken bir daha 10w40'a dönmenin bir manası olmayacaktır.
Ama genelde şehir dışı kullanılıyorsa 10.000 kilometre idealdir. yarı sentetik yani 10W40 motor yagını ben olsan benzinli araçta engeç 7000 de değiştirirdim. birazda kullanılan yol şartlarına bağlı sürekli tozlu yolda kullanılan bir araçla şehir içindeki araç bir olmayabilir.
Tüm dizel, LPG ve benzinli motorlar, direk ve direk olmayan enjeksiyon sistemleri için uygundur. Elf Sporti TX1 10W-40 motor yağı araç üreticileri tarafından önerilen ACEA A3/B4 ya da API SL/CF özelliğe sahip tüm araçlarda kullanıma uygun bir üründür.
Özetle aracınızda hangi marka,model yağı kullanıyorsanız ondan devam edin. Marka değişikliği bile yağlama performansını etkiler. Mobil ise mobil,Castrol ise Castrol devam edin, macera peşinde koşmayın kısacası. 10w40 daha kalın yağdır.
Çünkü motor yağları soğuduğu zaman kalınlaşırken ısındığı zaman da incelir. Buradan yola çıkarak bu yağ türü soğuk zamanlarda 10W ağırlığında, sıcaklarda ise 40 ağırlığında bir yağ gibi olur.
Fazla yağ, aracınızdaki yağ basıncını arttırarak pompa ve filtreye zarar verebilir. Artan yağ basıncı nedeni ile keçelerde sızdırma oluşabilir. Bu yağ sızıntıları, aracınızın motorunun sağlıklı çalışmasını engelleyerek hararete sebep olabilir.
10w-50 daha ince bir yag dir eski model motorlarin sekmanlari yeniler kadar iyi degil oyuzden 10w-40 yag daha iyi gelecektir. 10w-50 aksine 10w-40 tan daha viskoz bir yağdır yani sıcakken daha kalın bir yağdır o yüzden eski motosiklette daha iyi sonuç verir dert etmeyin kulllanın.
SAE derecesi 10, 20, 30, 40, 50 olan yağları yaz aylarında kullanabilirsiniz. Kış aylarında kullanılan yağlar ise SAE 5W, SAE 10W, SAE15W olarak bilinir. Buradaki W harfi de İngilizce'de Winter anlamına gelen kış kelimesi ile alakalıdır. SAE 10W-40, SAE 15W-50, SAE 15W–50 yağları ise dört mevsim kullanılabilir.
Kış aylarında özellikle sentetik yağ kullanılmalıdır. Bunun için üzerinde W harfi olan yağlar tercih edilmelidir. W harfi kış mevsiminde kullanılacak olan yağı ifade etmektedir. Bu yağlar kış aylarında aracınızın kolay çalışmasına da yardımcı olacaktır.
Kalın bir yağ soğuk hava koşullarında jelleşecek ve görevini tam olarak yerine getiremeyecektir. İnce bir yağ ise soğukta rahat akacak, ancak yüksek sıcaklıklarda motor ile silindir arasındaki film tabakası incelecek, ya da kopacaktır.
Birinci Cevap: YOKTUR! Aslında motor yatak sesini kesen yağ diye bir bilgi olsa da, bu bilginin yanlış olduğunu söyleyebiliriz. Çünkü bilinen bu bilgi motor yatak sesini kesmek için değil, kalın yağ kullanılarak, sadece motor yatak vuruntusunun çok ince olduğu motorlarda vuruntu sesi için denenmektedir.
Motor yağı seviyesi 1 litrenin altında ise bu aracınızın motoru için büyük sorunlara neden olmaktadır. Motor yağı 1 litreden eksik olursa motorda yatak sarması denilen problem başta olmak üzere hararet yapması ve tekrar çalışmaması gibi birçok sorun oluşmaktadır.
Yağ karışınca birşey olmaz evhamlılar için olur, daha önemlisi 1 litrelik yağ alan motorda 2 litre var bunun 1 litresini boşaltmanız gerekir. Fazla yağın olumsuz etkileri var. Aynı kategorideki yağların karıştırılmasında bir sakınca yok.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri