Kırmızı muz, normal muzdan daha küçük boyutlarda, kabuğu koyu kırmızı ya da mor renklerde olan bir muz türüdür. Bu renkli meyve Doğu Afrika, Asya, Güney Amerika ve Birleşik Arap Emirlikleri üreticileri tarafından ithal edilmektedir. En gözdesi Orta Amerika'da üretilerek dünya çapında satılır.
Türkiye'de ilk kez kırmızı muz üretimini gerçekleştirdi. Tropik bölgelerde bile ender olarak yetiştirilen kırmızı muzun Manavgat'ta ilk hasadı yapıldı.
Kırmızı muz: Kabuğu tamamen kırmızı olan buz muzlar, Güney Amerika, Asya ve Doğru Afrika'da yetişir.
Bildiğimiz sarı muzlara göre daha yumuşaktır. Kırmızısı da mı varmış dedirten bu muzun şeker oranı daha düşük olduğundan şeker hastaları ve diyettekiler için daha ideal bir tropik meyvedir. Muzun rengi ne kadar kırmızıysa/bordoysa; C vitamini ve beta karoten açısından o kadar zengindir.
Ahududu aroması sayesinde kırmızı ya da mor renk alan bu muz türünün tadı sarı muzla benzer özellik gösterir. Çikolata, bisküvi, puding ve cips gibi atıştırmalıklara tat vermesin için kullanılan kırmızı muz, una dönüştürülerek pasta yapımında da kullanılabilir.
İlgili 20 soru bulundu
Tadı sarı muza yakın olan kırmızı muzda hafif ahududu, çilek ve mango aromaları da vardır. Kırmızı rengini beta karotenden alan kırmızı muz tatlı çilek tadına yakındır. Sarı muza göre daha yumuşak, kremsi yapıda ve daha tatlıdır.
Muzun rengi ne kadar kırmızıysa/bordoysa; C vitamini ve beta karoten açısından o kadar zengindir. Ateş, sindirim bozuklukları, kas krampları ve kas gevşekliği gibi durumlarda tavsiye edilen muz, içerdiği potasyum sayesinde atıkların vücuttan dışarı atılmasını kolaylaştırıyor.
Muzun kabuğundaki koyu lekeler, çürük meyve belirtisi değil, muzun olgunlaşma belirtileridir. Muzların üzerindeki siyah-kahverengi lekeler ne kadar çok olursa, tüketilmesi o kadar iyi olur.
Bugünlerde bildiğimiz sarı renkte olan muzların haricinde mavi renkte olan yeni bir muz türünün popülaritesi artmaktadır. Mavi java muzu olarak adlandırılan bu muzlar, mavimsi bir tona ve kremsi bir dokuya sahip olup, vanilyalı dondurma tadındaki lezzetiyle de dikkat çekmektedir.
Muz (Musa), Güneydoğu Asya'nın tropikal bölgelerinde doğal olarak yetişen bir ağaçsı bitkiye ve bu bitkinin yeşil kabuklu (bazı türlerinde kırmızı veya pembe kabuklu) uzun meyvelerine denir.
Bu, İngilizce'de birkaç adı olan çok popüler bir muz türüdür: kırmızı muz (kırmızı muz), kırmızı Dacca (kırmızı Dacca), muz Bordo (Bordo muz), Cavendish muz "Küba Kırmızısı", Jamaikalı kırmızı muz, kırmızı Cavendish muz.
Muz meyvasının 40 türü ve 250' den fazla çeşidi vardır. Meyvesinin boyu 5 santimden yarım metreye kadar olan çeşitleri mevcuttur. Her muz bitkisinin üzerinde 10-20 arası meyve bulunan 10-15 muz hevengi bulunur. Bir muz bitkisi 100-200 adet ve 30-40 kilogram meyve verir.
Pembe muz küçük meyveleri vardır ve çok lezzetlidir. Ev içinde veya bahçede yetişebilir. en az -6 veya -7 °C kadar dayanır.
Muz aslında yeşil halde iken hasadı yapılan bir meyve. Bunun sebebi bize gelinceye kadar muzların fazla olgunlaşarak kararmasını önlemek. Market raflarına konulduğunda olgunlaşmış yani sararmış oluyorlar.
En eski kültüre alınan bitkilerden biri olan muzun anavatanı, Güneydoğu Asya'da; Güney Çin, Hindistan ve Hindistan ile Avustralya arasındaki adalardır. Muzla ilgili ilk eser M.Ö. 600-500 yıllarında Hindistan'da bulunmuştur.
Türkiye'de ise muz yetiştiriciliğinin yapıldığı iller Mersin, Antalya, Alanya, Bozyazı, Gazipaşa'dır. Türkiye'de en yoğun muz yetiştirilen ve muzuyla ünlü olan yerimiz ise Anamur'dur.
Anamur muzu elbette en iyi Mersinde ve Anamur da yetişmekte olan bir muzdur. Gazipaşa ve Alanya'da da muz üretimi aktif bir şekilde yapılmaktadır. Kazanç getiren bir meyve olan Anamur muzu oldukça kaliteli bir muz çeşidi olarak bilinmektedir.
Türkiye'de muz üretiminin %97,8'i Antalya ve Mersin illerinde yapılmakta olup, üretim yıllar itibariyle artış göstermektedir.
Benekli Muz
Muzun şeker oranının en yüksek olduğu hali beneklenmiş halidir. Potasyum bakımından daha az olduğu için benekli muzun çok fazla tüketilmesi tavsiye edilmez.
Muzun genellikle erken saatlerde tüketilmesi tercih edilir. Bu şekilde tüketmek daha sağlıklı olmaktadır. Geç saatlerde ölçüsüz bir şekilde tüketilen muz sağlık açısından risk oluşturabilir. Bu nedenle diyetlerde gece saatlerinde muz önerilmemektedir.
Dünyada en çok üretilen meyvelerin başında gelen muz, yeşil renkte hasat edilmektedir.
Siyah lekeli muz, daha olgun bir muz demektir. Ve daha olgun bir muzda daha fazla antioksidan bulunur. Antioksidan da hücrelerimizin en güçlü kuvvetli koruyucusudur. Siyah lekeli muzlarda TNF (Tumor Necrosis Factor) bulunur.
Olgunlaşmamış yeşil ve sarı muzlar yeterli oranda lif ile potasyum kaynağı yaratmaz. Aynı zamanda su kaybı gibi problemler meydana getirme durumun ortaya çıkarır. Bu sebepten dolayı olgunlaşmamış olan yeşil ve sarı muzlar kabızlık problemini meydana getirebilir.
Lif açısından oldukça zengindir ve kabızlığa iyi gelir. Potasyum açısından zengin olan muz, böbrekler için de faydalıdır. Muz, kalp sağlığı için oldukça önemlidir. Kan basıncını dengeler ve kalp kaslarını güçlendirir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri