Kullanılan kredi ile alakalı olmamasına rağmen hemen hemen tüm bankalar bu sigorta poliçesini kredi kullanan vatandaşa satıyor. Primler 10 bin lira kredi kullanan vatandaş için 600 ile 800 TL arasında değişiyor.
Ancak ihtiyaç kredisi için yıllık ortalama yıllık 50-70 TL, konut kredisi (mortgage) için yıllık ortalama yıllık 450-550 TL, taşıt kredisi için ise 100-350 TL hayat sigortası prim bedeli alınmaktadır. Bu fiyatlar bankalara ve sigorta şirketlerine göre değişiklik gösterir.
18-69 yaş arasında ve sağlıklıysanız, Tam Kapsamlı Hayat Sigortası'ndan faydalanabilirsiniz. Sigorta süresi bir yıldır. Bu süre sonunda poliçe, sağlık beyanına gerek kalmadan beş yıl süreyle otomatik olarak yenilenir.
Aylık taksitleri 15.000 TL'nin altında olmak koşulu ile nakit kredi ve taşıt kredileri. Riskin gerçekleşmesi halinde, yukarda belirlenen kriterlere uygun kredilerin azami 6 taksidi müşteri adına ödenir. gerekiyor. Kredi Destek Sigortasının süresi 12-60 ay arasında değişmektedir.
Hayat sigortasının süresi, kredi geri ödeme süresi ile uyumlu olacak şekilde planlanır ve eğer kredi geri ödeme süresi 1 yılı aşarsa bu durumda hayat sigorta yenilenir ve ödenecek olan prim tutarı da yıllık olarak değişecektir.
İlgili 17 soru bulundu
1 Temmuz 2023 tarihinden itibaren asgari ücrete yapılan zam ile birlikte en düşük sigorta primi 4.292,64 TL iken en yüksek sigorta primi ise 32.194,85 TL olarak belirlenmiştir.
Yani çalışanın brüt maaşının artması; prim miktarını artırırken maaşın azalması durumunda da prim azalır. İndirimsiz sigorta primi toplamda brüt maaşın %37.5'i kadardır. Bu oran; işçi sigorta primi %14, işveren payı %20,5, işçi işsizlik payı %1 ve işveren işsizlik payı %2 şeklindedir.
Talep edilmediği sürece bankalar hayat sigortası primlerini otomatik olarak müşterilerine iade etmiyor. Bu nedenle e-devlet sistemi üzerinden veya bir dilekçe yazarak ödenmiş primlerin iadesi için başvuruda bulunulması gerekiyor. Talep üzerine bankalar birikmiş primleri müşteriye geri ödüyor.
Risk primini oluşturan risklerden bir tanesi de kredi kullanan kişinin hayatını kaybetmesidir. Bu noktada hayat sigortası olan bir kişinin risk priminden indirim yapılır; daha düşük risk primi uygulanır. Dolayısıyla her ay ödenen faiz tutarı hayat sigortası olan kişide daha düşüktür.
Borç ödenmezse sigortalı, hayat sigortasından ayrılmış sayılacak ve bu durumda sigorta şirketi alacağını faiz ve masraflarıyla birlikte tahsil edecek, kalan miktar tüketiciye iade edilecek.
Kredi Ödeme Güvencesi Sigortası Nedir? Kredi Ödeme Güvencesi, bireysel kredi kullanan müşterilerimizin yaşam kaybı veya tam ve daimi maluliyet durumunda kredi borcunu teminat altına alan, işsiz kalmaları durumunda ise yine teminat kapsamında kredi taksitlerini ödeyen sigortadır.
SGK tarafından yıl 360 gün olarak esas alınmaktadır. Yılın fiilen kaç gün ettiğinden bağımsız olarak yılın standart olarak 5 gün az bir şekilde hesap edilmesi sigortalıların pek çok hak kaybına ve mağduriyetlerine neden olmaktadır.
Bu bağlamda 2023 yılında asgari ücret SGK primi %14 olarak ve işsizlik sigortasi primi %1 olarak açıklandı.
Eğer serbest meslek sahibi, emekli, ev hanımı veya diğer meslek gruplarında çalışıyorsanız da hastanede yatış durumunda kredi taksitleriniz poliçenizde belirtilen limitler dahilinde ödenir. Sigorta primi, kredi tutarınıza ve sürenize göre hesaplanır.
Kredi borçlarını ödeyen ve hayat sigortası iadesi almak isteyen müşteriler dilekçe ile geri ödeme alabilmektedir. Eğer söz konusu banka iade konusunda zorluk çıkarırsa tüketici hakem heyetlerine başvuruda bulunmak da mümkündür.
2023 yılı itibariyle İş Bankası, ING, Enpara, Akbank, TEB ve Vakıfbank; ipotek, kefil ve gelir belgesi istemeden kredi çekme imkânı veriyor. Söz konusu bankaların mobil ve internet bankacılığı üzerinden hızlıca kredi başvurusu yapmak mümkün. Tabii her bir bankanın kendi prosedürleri olduğunu unutmamak gerekiyor.
100.000 TL için 1 yıllık Hayat Sigortası prim tutarı, 35 yaşındaki erkek müşteri için 729,51 TL'dir. Sigorta primi, 35 yaş üzerinden hesaplanmış olup kredi tutarı, kredi vadesi, müşteri yaşına göre değişiklik göstermektedir. Efektif Yıllık Faiz Oranı örnek vade ve örnek tutar üzerinden hesaplanmıştır.
Kredili Hayat Sigortası Nedir? Kredili Hayat Sigortası, bireysel kredi kullanan müşterilerimizin yaşam kaybı veya tam ve daimi maluliyet durumunda kredi borcunu teminat kapsamında güvence altına alan sigortadır. Borç kapatıldıktan sonra varsa kalan tutar ailenize veya sevdiklerinize ödenir.
Bunun nedeni kredi borcunun erken kapatılması nedeniyle kredi veren bankanın ya da finansal kuruluşun faiz gelirlerinde düşme olmasıdır. Bu kapsamda erken ödeme cezası, erken ödenen tutarın kalan vadesi 36 aydan fazla olmayan kredilerde %1'den ve kalan vadesi 36 aydan fazla olan kredilerde %2'den fazla olamaz.
Kredi sigortası, en basit anlatımıyla kredinin geri ödenme güvencesidir. Kredi sigortası sayesinde bankalar, bireysel kredi kullanan müşterilerin borcunu teminat altına almış olur. Kredi sigortası poliçesi, kredi müşterisinin vefat durumu, tam ve sürekli maluliyet hâli ve işsiz kalması gibi teminatları kapsayabilir.
Kredi başvurusu yapan kişilere bankalar, anlaşmalı oldukları sigorta şirketleri aracılığıyla sigorta yaparlar. Ancak sigortayı banka aracılığı ile yaptırmak zorunda değilsiniz. İstediğiniz sigorta şirketinden yaptırabilirsiniz.
15.000 TL brüt maaş alan bir çalışanın SGK primi işçi payı aylık 2.100 TL'dir. Ayrıca çalışandan işsizlik sigortası işçi payı da kesilir ve bu tutar aylık 150 TL'dir. 15.000 TL brüt maaş alan bir çalışan için işverenin ödeyeceği SGK primi işveren payı (% indirimli) ise 2.325 TL'dir.
Buna göre; Brüt 10 bin 8 lira olan asgari ücretin 8 bin 506 lira 80 kuruşunu net asgari ücret, 1401 lira 12 kuruşunu SGK Primi ve 100 lira 8 kuruşunu işsizlik sigortası primi oluşturdu. Yeni asgari ücretin işverene aylık maliyeti ise 11 bin 759 lira 40 kuruş oldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri